Riscul de accident vascular cerebral (AVC) in diabet
Cand ai diabet zaharat, indiferent de tipul acestuia, daca nu iti controlezi glicemia risti o serie de complicatii. Printre altele, si un accident vascular cerebral, o situatie de urgenta, in care e nevoie de interventie medicala. Sansele de a avea un accident vascular cerebral sunt in cazul tau de 1,5 ori mai mari decat la persoanele care nu au diabet.
Un accident vascular cerebral (AVC) are loc atunci cand alimentarea cu sange a unei zone din creier este intrerupta brusc. Daca nu se ajunge in timp util la medic, tesutul cerebral este deteriorat. Cele mai multe accidente vasculare cerebrale au loc din cauza ca un cheag de sange (tromb) blocheaza un vas de sange la nivelul creierului sau gatului, iar sangele nu mai poate urca spre o anumita portiune din creier.
Un AVC poate cauza probleme de circulatie, dureri, amorteala sau probleme cu gandirea, poate altera amintirile sau capacitatea de a vorbi, poate genera probleme la mers, ameteli etc. Fiecare dintre aceste probleme depinde de zona din creier afectata de lipsa irigarii cu sange, respectiv de centrii de comanda cerebrali care exista in zona respectiva. Dupa un accident vascular cerebral, unii oameni au, de asemenea, probleme emotionale, cum ar fi depresia.
De ce creste riscul de AVC in diabet?
Vasele de sange sunt afectate de glicemiile ridicate , ele pot deveni mai fragile, mai ingustate. Astfel, exista riscul ca un tromb sa le blocheze mai usor. Dar poti reduce riscul, daca ai grija de sanatatea ta.
Eu risc un AVC?
Oricum diabetul creste riscul de accident vascular cerebral, dar riscul este chiar mai mare in cazul in care:
• ai peste 55 ani
• tu sau cineva din familia ta este de origine africana
• ai avut deja un accident vascular cerebral sau ischemic (un mini-accident vascular cerebral)
• ai un istoric familial de accident vascular cerebral sau ischemic
• ai o boala cardiaca
• ai hipertensiune arteriala
• esti supraponderal
• ai un LDL ridicat (colesterol rau) si HDL (colesterol bun) scazut
• nu esti activ fizic
• fumezi
Cum pot reduce riscul de a avea un accident vascular cerebral?
Unii dintre acesti factori de risc nu pot fi modificati, dar poti reduce sansele de a avea un accident vascular cerebral prin controlul fata de problema principala: glicemia si diabetul zaharat. Unii dintre factorii de risc pot fi controlati si depind doar de tine.
Asadar, mentine glicemia (zaharul din sange), tensiunea arteriala si colesterolul in intervalele recomandate de medic. Concentreaza-te pe o alimentatie sanatoasa, fa zilnic cel putin 30 de minute de activitate cardio (mers in ritm rapid, inot, mers pe bicicleta) si de 2-3 ori pe saptamana o activitate care sa iti puna muschii la treaba (exerciti cu greutati sau cu propriul corp) care sa te faca sa transpiri usor intr-o camera racoroasa. Ia-ti medicamentele recomandate de medic si, daca fumezi, renunta. Fiecare pas pe care il faci va ajuta.
Care sunt semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral?
Semne de avertizare tipice ale unui accident vascular cerebral se dezvolta brusc si pot include:
• slabiciune sau amorteala pe o parte a corpului
• confuzie brusca sau o intarziere in intelegere
• probleme de vorbire
• ameteli, pierderea echilibrului sau dificultati la mers
• probleme cu vederea la unul sau ambii ochi
• vedere dubla
• dureri de cap severe
Daca ai semnalmente ale unui accident vascular cerebral, suna imediat la 112. Un tratament cat mai curand posibil dupa un accident vascular cerebral poate ajuta la prevenirea deteriorarii permanente a creierului. Asigura-te ca familia si prietenii stiu care sunt simptomele de AVC si cunosc importanta de a suna la 112.
In cazul in care fluxul de sange la creier este blocat pentru o perioada scurta de timp, este posibil sa ai una sau mai multe din semnele de avertizare, temporare, ceea ce inseamna ca ai avut un mini-accident vascular cerebral. Aceasta creste riscul sa ai un accident vascular cerebral in viitor.
Cum este diagnosticat un accident vascular cerebral?
In cazul in care se suspecteaza un accident vascular cerebral, ti se vor face mai multe teste:
• Medicul va verifica daca exista schimbari in functionarea fiziologia. De exemplu, iti va verifica capacitatea de a misca mainile si picioarele. De asemenea, poate verifica functiile creierului, cum ar fi capacitatea de a citi sau de a descrie o imagine.
• Un RMN este o scanare care furnizeaza imagini ale creierului.
• O ECG (electrocardiograma) ofera informatii cu privire la ritmul cardiac.
• Un screening cu ultrasunete al arterei carotide, artera care transporta sangele de la inima la creier.
• Un screening al aortei abdominale, care analizeaza prezenta unui eventual anevrism la nivelul aortei abdominale, care ar putea conduce la o ruptura.
• Un screening al arterelor perferice, care verfica daca la nivelul picioarelor nu s-au format plăci ateromatoase.
Exista tratament pentru accidentul vascular cerebral?
Medicatia pentru AVC trebuie sa se acorde la cateva ore dupa un accident vascular cerebral, pentru a minimiza daunele. De aceea este important sa suni la 112 daca ai simptome.
Dupa diagnostic, ar putea fi necesar si un tratament chirurgical al vaselor de sange blocate. In cazul in care pacientii nu au indicatie chirurgicala, se trece la tratamentul cu ajutorul medicamentelor prescrise de medic.
Ingrijirea in urma unui accident vascular cerebral include tratamente si exercitii pentru a restabili functile pierdute sau pentru a ajuta pacientii sa isi reinvete competente pierdute. Poate fi introdusa si consiliere psihologica. Masurile pentru a preveni problemele viitoare ar trebui sa includa renuntarea la fumat, alimentatia sanatoasa, activitatea fizica, gestionarea glucozei din sange, a tensiunii arteriale si o restabilire in nivelul colesterolului.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org).
Inapoi la categorie