Sfaturi pentru igiena orala in diabet

Diabetul poate avea o serie de efecte nocive si complicatii, iar printre altele este foarte probabil sa afecteze sanatatea orala. Daca ai diabet zaharat, indiferent de tipul acestuia, sanatatea dintilor si a gingiilor tale depinde de un bun control al glicemiei. Vizitele regulate la stomatolog te pot ajuta sa preveni afectiunile gingivale si problemele dentare.

Diabetul si parandontoza, dublu risc

Glicemiile mari care apar foarte adesea in diabet vor face ca saliva din gura ta sa contina mai multe zaharuri. Astfel, acestea se vor aduna in jurul dintilor si sub gingii, iar zaharurile hranesc germenii daunatori placii dentare si favorizeaza tartrul. Tartrul irita gingiile si poate duce la afectiuni gingivale, carii dentare, iar in ultima instanta la pierderea dintilor. 

Daca deja suferi de gingivita sau paradontoza, stii deja ca in aceste afectiuni gingiile sangereaza, sunt rosii si inflamate. O cantitate mare de zahar in sange poate face ca gingivita sau paradontoza sa se inrautateasca mai repede. Pierderea dintilor, generata de regula de parandotoza, este cu atat mai riscanta. 

Daca iti tii glicemia sub control si respecti regulile igienei orale, e mai putin probabil sa ai probleme cu gingiile. Pe de alta parte, paradontoza iti poate afecta (ridica) glicemia, deci un tratament stomatologic prompt te poate ajuta sa tii sub control nivelul de zahar din sange. 

Mergi la stomatolog in mod regulat. Programeaza o vizita cat mai repede daca ai oricare dintre aceste simptome ca gingiile nu sunt in regula:

• Gingii care sunt rosii, umflate, dureroase sau sangereaza usor

• Gingiile dezvelesc dintii sau se indeparteaza de lucrarile pe care le ai in gura

• Dintii sunt sensibili la rece sau fierbinte

• Simti durere cand musti

• Respiratie urat mirositoare sau un gust rau in gura

Daca boala nu este avansata, stomatologul iti va recomanda o curatare a placii dentare o data la sase luni. Daca insa ai depasit stadiul de gingivita si deja ai ajuns la paradontoza, stomatologul iti poate recomanda alte tratamente. Unii medici dentisti considera ca nu exista tratament care sa vindece paradontoza, dar aceasta poate fi stopata. 

Diabetul si problemele gurii

Bolile gingiilor constituie cea mai frecventa problema a gurii pentru persoanele cu diabet zaharat. Dar diabetul iti creste riscul sa ai si alte probleme orale.  Zaharul din sange favorizeaza aparitia si dezvoltarea microbilor si bacteriilor la nivelul gurii.

Candidoza bucala, un tip de infectie fungica, este mai frecventa la persoanele care au diabet zaharat, mai ales daca acestea fumeaza sau poarta proteza dentara. Candidoza provoaca pete albe sau rosii in gura, care pot fi dureroase. Boala iti poate face probleme la inghitire si afecteaza gusturile alimentelor.

Daca ai in gura afte dureroase, consulta-ti medicul sau un dentist. Este posibil sa ai nevoie de un medicament antifungic pentru a trata candidoza bucala. Ca masuri de preventie, evita fumatul, mentine in parametrii normali zaharul din sange, iar daca porti proteza, scoate-o si curat-o zi de zi.

Afte si ulceratii. De asemenea, diabetul favorizeaza uscarea gurii si intarzie vindecarea aftelor. O gura uscata poate provoca durere si ulceratii sau poate sa favorizeze aparitia cariilor ori infectiilor la glandele salivare. Daca ai gura uscata, incearca sa bei mai multa apa sau sa mesteci guma de mestecat fara zahar, care stimuleaza secretia de saliva. Poti utiliza, de asemenea un substitut saliva, care este vandut in cele mai multe farmacii.

Vindecare dificila. Tot diabetul poate face ca orice interventie stomatologica, mai ales cele de chiurgie dentara, sa se vindece mai greu. De asemenea, iti cresc sansele de infectie in urma procedurilor stomatologice. E neaparat nevoie sa iti avertizezi dentistul ca suferi de diabet si mai ales daca iei tratament cu anticoagulante. 

Nu renunta la tratamentul cu anticoagulante doar pentru ca asa ti-a spus stomatologul (de regula iti poate cere inainte de o interventie chirugicala), ci vorbeste cu medicul diabetolog mai intai despre acest aspect. Daca ai circulatia proasta in picioare si iei anticoagulante, stomatologul nu ar trebui sa iti spuna sa te pregatesti pentru operatie oprind anticoagulantele. Este foarte posibil sa iti pierzi picioarele din cauza blocarii arterelor, in caz ca nu mai iei medicamentele, deci intotdeauna verifica mai intai cu medicul tau diabetolog.


Surse: The National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (niddk.nih.gov) - Prevent Diabetes Problems: Keep Your Teeth and Gums Healthy; webmd.com; Mealey, B. Journal of the American Dental Association, 2006.

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente