Tratamente utilizate in neuropatia diabetica
Neuropatia diabetica este una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului, manifestata prin leziuni ale nervilor. Mai mult de 60% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta neuropatie diabetica la un moment dat in viata. Cum poti evita acest risc?
Probabil stii deja, daca ai fost diagnosticat(a) cu diabet, ca alimentatia, miscarea si mentinerea glicemiei in limite normale sunt cele mai importante masuri pe care le poti lua pentru a evita complicatiile. In preventia neuropatiei diabetice, mentinerea glicemiei este importanta in mod special, deoarece hiperglicemia distruge terminatiile nervoase. Leziunile nervilor nu sunt intotdeauna reversibile, iar de aceea e important ca simptomele sa fie sesizate si tratate cat mai din timp.
Tratamentul simptomelor
Primul pas in orice tratament al neuropatiei diabetice, indiferent de tip, este aducerea nivelului de glucoza din sange in limite normale, pentru a preveni deteriorarea in continuare a nervilor. Asadar, respecta programul de monitorizare a glicemiei, planificarea meselor, activitatea fizica si ia-ti la timp medicamentele pentru diabet sau insulina.
La inceput, simptomele se pot inrautati atunci cand glicemia este adusa la normal, dar in timp mentinerea nivelurilor de glucoza din sange la niveluri normale are efect. De asemenea, mentinerea glicemiei ajuta la prevenirea altor probleme suplimentare.
In planul medicatiei, studiile care se fac permanent au in vedere nu doar tratarea simptomelor, ci si capacitatea lor de a preveni sau chiar de a inversa deteriorarea nervilor.
Orice tratament de neuropatie diabetica depinde de tipul problemei nervoase si de simptome. Daca ai probleme cu picioarele, medicul te poate trimite la un specialist in ingrijirea picioarelor.
Analgezice pentru neuropatie diabetica
Medicii trateaza de obicei neuropatia diabetica dureroasa cu medicamente care se iau pe cale orala. Dar exista si alte tipuri de tratament care te pot ajuta.
Medicamente care pot ajuta la reducerea durerilor si pe care medicul ti le poate prescrie:
• antidepresive triciclice sau alte tipuri de antidepresive
• anticonvulsivante,
• opioide si medicamente opioide
Nu trebuie sa fii diagnosticat cu depresie pentru a ti se recomanda un antidepresiv. Acesta ajuta si la ameliorarea durerii nervoase. Insa toate medicamentele au efecte secundare, iar unele nu sunt recomandate adultilor in varsta sau pacientilor cu boli de inima. Deoarece medicamentele care se pot lua fara reteta de la farmacie, cum ar fi ibuprofenul, pot sa nu functioneze bine pentru tratarea durerilor date de extermitatile nervilor si pot avea efecte secundare grave, unii experti recomanda evitarea acestor medicamente.
Printre tratamentele care pot fi aplicate pe piele, de obicei, pe picioare, se numara crema pe baza de capsaicina sau spray-urile cu lidocaina. Studiile arata si ca o combinatie de acid alfa-lipoic, un antioxidant, cu ulei de luminita de seara poate ajuta la ameliorarea simptomelor si poate imbunatati functia nervilor.
Acupunctura sau fizioterapia pot ajuta la ameliorarea durerii la unele persoane. Tratamente care implica stimularea electrica a nervului, terapia magnetica, cu laser sau cu lumina pot fi de ajutor, dar studiile depre eficienta acestora sunt inca limitate.
Problemele gastro-intestinale
Pentru a ameliora simptomele usoare de gastropareza (indigestie, eructatii, greata, varsaturi) se recomanda sa se manance cantitati mici, dar dese de hrana. Se evita grasimile si se mananca mai putine fibre. Cand simptomele sunt severe, medicii pot prescrie eritromicina sau metoclopramid, pentru a accelera digestia si ajuta la ameliorarea senzatiei de greata. Se pot prescrie si alte medicamente care ajuta la reglarea digestiei sau la reducerea secretiei de acid gastric. Antibioticele pot fi de folos in cazul diareei sau al altor probleme intestinale.
Ameteli si slabiciune
Ridica-te treptat, incet si nu brusc, atunci cand stai la orizontala (intai in fund, stai cateva secunde, apoi te ridici in picioare) – acest lucru ajuta la prevenirea starilor de ameteala sau lesin asociate cu probleme ale tensiunii arteriale si de circulatie. Pentru imbunatatirea circulatiei in picioare, se pot purta ciorapi elastici. Unele persoane cu tensiune mica beneficiaza de pe urma unui aport crescut de sare in dieta, iar altele de pe urma medicatiei pentru tensiune arteriala mare.
Daca este vorba de o slabiciune musculara sau o pierdere a capacitatilor motorii de coordonare, poate fi de folos fizioterapia.
Probleme urinare si sexuale
Pentru a vindeca o infectie a tractului urinar, medicul va prescrie, probabil, un antibiotic. Se recomanda multe lichide, apa, ceaiuri, pentru a preveni o alta infectie. Daca suferi de incontinenta urinara, ar trebui sa incerci sa urinezi la intervale regulate, de exemplu la fiecare 3 ore – este o masura eficienta pentru persoanele care nu isi pot da seama cand au vezica urinara plina, principala problema a incontinentei.
In cazul unei disfunctii erectile, medicul va recomanda analize pentru a exclude o cauza hormonala. Disfunctia erectila cauzata de neuropatie se trateaza cu diverse metode. Unele medicamente pot ajuta la mentinerea erectiei prin cresterea fluxului sanguin la nivelul penisului. Dispozitivele de vidare mecanice pot creste, de asemenea, fluxul de sange la nivelul penisului. Pentru femei, se recomanda lubrifiantii, utili atunci cand neuropatia provoaca uscaciune vaginala.
Incaltamintea si picioarele cu neuropatie diabetica
O pereche de pantofi buni iti pot salva picioarele! Nu este o gluma, persoanele cu neuropatie trebuie sa aiba o grija deosebita de picioarele lor. Nervii din zona picioarelor sunt cei mai lungi din organism si sunt cel mai des afectati de neuropatie. Pierderea sensibilitatii in picioare va face ranile sau leziunile de la nivelul acestora sa nu fie observate, de aceea ele se pot infecta si pot cangrena. Problemele de circulatie cresc, de asemenea, riscul de ulceratii ale piciorului.
Statistic, mai mult de jumatate din toate amputarile de membre facute in spitale se fac la persoanele cu diabet zaharat. Medicii estimeaza ca aproape jumatate din aceste amputari cauzate de neuropatie si de slaba circulatie ar fi putut fi prevenite prin grija atenta, daca s-ar fi urmat pasii de mai jos.
Ingrijeste-ti picioarele
• Ai grija de igiena zilnica a picioarelor. Spala-te pe picioare folosind apa calduta, nu fierbinte, si un sapun delicat. Evita sa iti inmoi picioarele prea mult timp in apa. Usuca-te cu un prosop moale si sterge-te cu grija intre degetele de la picioare.
• Verifica-ti picioarele si degetele in fiecare zi pentru a vdea daca ai calusuri, bataturi, eriteme, edeme sau alte probleme. Poti folosi o oglinda pentru a examina partile la care nu te poti uita direct. Spune-i medicului daca ai remarcat orice fel de problema la nivelul acestora.
• Hidrateaza-ti picioarele cu o lotiune speciala, dar evita sa o dai si intre degetele de la picioare, pentru ca umiditatea poate incuraja infectiile fungice.
• Dupa o baie sau dus, poti freca usor calcaiele sau bataturile tari cu o piatra ponce.
• In fiecare saptamana sau ori de cate ori e cazul, taie-ti unghiile de la picioare si pileste colturile unghiilor.
• Poarta intotdeauna pantofi sau papuci, pentru a-ti proteja picioarele de leziuni – in casa, pe plaja sau la iarba verde. Pentru a preveni iritarea pielii poti purta sosete groase, moi, fara cusaturi.
• Poarta doar pantofi care iti vin bine si lasa degetele de la picioare sa respire. Daca iti cumperi pantofi noi, nu ii purta direct pentru mult timp, ci poarta-i la inceput cate o ora, apoi creste durata de timp treptat.
• Inainte de a-ti pune pantofii, uita-te cu atentie si eventual baga mana in ei, pentru a te asigura ca nu sunt umezi, nu au margini ascutite sau obiecte care ti-ar putea rani picioarele.
• Daca ai nevoie de ajutor cu anumite probleme ale picioarelor, nu ezita sa contactezi un medic specialist.
Surse: healthgrades.com, cdt-babes.ro
Inapoi la categorie