Cum sa iti ajuti copilul adolescent cu diabet
Adolescenta este o perioada dificila nu doar pentru copil, ci si pentru parinti. Dar cand in scena exista si un diabet zaharat de tip 1, lucrurile se complica: emotiile noi ale copilui tau, hormonii si situatiile sociale prin care trece sunt tot atatea motive de griji pentru tine.
Copilul nu mai e un copil, ci un tanar adult in devenire. Adolescentul tau merge, poate, la liceu. Se indragoseste, are o intalnire, vrea sa isi ia carnetul... Este foarte probabil si sa isi doreasca sa plece in alt oras, sa studieze sau poate deja a sosit momentul facultatii si plecarii de acasa. Oricum ar fi, atunci cand fiul sau fiica ta are diabet de tip 1 sentimentele tale de mandrie si speranta sunt contrabalansate de griji cu privire la sanatatea si bunastarea lui sau a ei.
La randul sau, adolescentul cu diabet poate avea sentimente amestecate, atat de entuziasm, cat si de frica. Independenta este o chestiune cu doua taisuri. Nu numai ca se confrunta cu provocarile noi ale vietii, dar trebuie de acum sa invete sa isi rezolve cat mai autonom problemele legate de viata cu diabet zaharat.
Tulburari de comportament alimentar la adolescentul cu diabet
Tulburarile de comportament alimentar reprezinta o situatie complexa. In principal anorexia, care apare ca rezultat al sentimentelor negative privind dimensiunile corporale, cuprinde o gama larga de comportamente care interfereaza cu viata de zi cu zi, cum ar fi mancatul frugal, dietele extreme sau comportamente nesanatoase de control al greutatii (de exemplu, utilizarea de laxative sau de vomitive).
Cercetarile actuale arata ca adolescentul cu diabet zaharat de tip 1 nu are un risc mai mare decat alti tineri sa dezvolte tulburari alimentare, iar rata de cazuri la nivel general este destul de scazuta procentual. Cu toate acestea, sunt frecvent raportate tulburari de comportament alimentar la adolescentii cu diabet zaharat. Este o contradictie aparenta, dar motivele au in intregime de-a face cu boala si tratamentul acesteia.
• Cum iti dai seama ca e vorba de tulburari de alimentatie.
Mancatul dezordonat, semne de depresie si modificari in greutate atunci cand exista o modificare semnificativa in controlul glicemiei. Observa daca s-a folosit mai putina insulina intr-o perioada specifica de timp. Copilul poate prezenta doze mai mici de interes fata de un control glicemic bun.
• Cum poti preveni tulburarile de alimentatie.
Incepe de cand copilul e mic, cu o educatie asupra alimentatiei sanatoase, ajutandu-l sa faca o asociere pozitiva intre alimente si un stil de viata sanatos. Este, de asemenea, important sa ii oferi copilului optiuni de alimente sanatoase in casa. Lasa copilul sa faca singur alegeri bune si nu lega in mod automat glicemia de alimentatie. De exemplu, intreband un copil „ce ai mancat?” acuzator, dupa ce ai citit o glicemie mare, poate crea un conflict in jurul alimentatiei si o stare proasta, poate chiar nemeritata, a copilului.
• Ajutor de specialitate.
Daca ai banuieli ca adolescentul sufera de tulburari ale comportamentului alimentar, este important sa cauti ajutor profesionist, pentru o evaluare corecta de la un psiholog familiarizat cu diabet zaharat si cu tulburarile de alimentatie.
Adolescentii cu diabet zaharat au acelasi probleme ca toti tinerii. Ei vor sa aiba un corp frumos, sa fie acceptati de catre colegi sau apreciati de catre potentiali parteneri... In acest scop ei isi pot limita cantitatea de alimente sau pot face exercitii fizice in exces, pentru a pierde in greutate. In plus fata de aceste simptome, tinerii cu diabet zaharat de tip 1 de multe ori sar peste dozele de insulina, ceea ce duce la glicozurie (exces de zahar in urina).
Miscarea fizica
Este indicat ca efortul fizic sa fie planificat din timp, pentru ca adolescentul sa se poata pregati de sport. Perioadele din zi potrivite pentru efort sunt dupa programul de scoala si la mai mult de 2 ore dupa oricare dintre mese. Daca nu va face asa, riscurile sunt ca, din cauza efortului efectuat gresit, sa apara hiperglicemii și hipoglicemii, favorizate de durata prea lunga si de intensitatea exagerat de mare a exrecitiilor.
O hipoglocemie poate aparea oricand, chiar si in timpul desfasurarii exercitiilor, in primele 2 ore de la încetarea efortului, ori chiar mai tarziu (pana la 24 de ore de la terminare). De aceea, este necesara masurarea glicemiei dupa incetarea efortului. Pentru refacerea rezervelor de glicogen muscular consumate in efort se folosește glucoza din sange, ceea ce reduce glicemia pana la valori <70 mg/dl.
Din pacate, in practica tinerii nu procedeaza atat de atent, ci mai degraba intamplator si fara pregatirea necesara.
Prevenirea hipoglicemiilor legate de efort se realizeaza in doua feluri:
a) prin scaderea dozei de insulina de dinainte de efort, de preferat, la copii si tineri cu greutate mai mare decat cea normala;
b) cand se știe ca durata efortului va fi mai mare de 30-40 de minute.
În mod obișnuit, se modifica IP, scaderea dozei fiind variata, in functie de glicemie si de experienta personala, acumulata in timp.
Intalnirile cu prietenii si relatiile de dragoste
Multi parinti, care isi doresc ca fiul sau fiica lor sa fie in orice moment in siguranta, prefera ca adolescentul sa spuna de fiecare data ca are diabet zaharat. Dar adolescentii au nevoi variate iar printre ele se numara aceea de a putea sa aleaga cui vor sa ii spuna despre diabet.
Aminteste-ti ca nu exista nici o decizie buna sau rea. Iar decizia nu este a ta, ci a copilului. Indiferent daca adolescentul se decide sa impartaseasca ce are ori sa fie precaut, e important nu doar sa nu te opui, dar si sa nu iti exprimi dezaprobarea prin mimica sau mutenie. Senzatia ce poti decide tu si acum asupra diabetului tanarului ii va ruina acestuia increderea in capacitatea proprie de a-si gestiona diabetul zaharat sau de a se maturiza.
Dar il poti ajuta sa decida pentru el daca il rogi sa isi puna urmatoarele intrebari:
• Tu cum ai reactiona daca rolurile ar fi inversate si celalalt ti-ar spune ca are diabet?
• Cum crezi ca ar reactiona prietenul/prietena ta daca ii vei spune?
• Ar complica marturisirea ta lucrurile?
E normal ca adolescentul sa aibe nevoie de confidentialitate. Doar asigura-te ca are la el un act de identitate medical dinainte sa plece din casa. De asemenea, il poti ajuta daca il rogi sa ia in considerare urmatoarele intrebari inainte de a pleca in oras, la o intalnire cu prietenii:
• Cum iti vei masura cantitatile de carbohidrati daca iei o masa sau o gustare?
• Te vei distra sau te vei ingrijora prea mult legat de cum iti vei gestiona diabetul fara sa observe ceilalti?
• Ce se intampla daca vreti sa jucati fotbal, tenis sau altceva? Iti vei lua glicemia? Cum o sa te descurci daca e prea mare sau prea mica?
Daca iti cere sfatul cum sa le spuna altora
• Sugereaza-i sa spuna ceva simplu si rapid, cum ar fi, „Am diabet, asa ca acum trebuie sa imi planific un pic mesele inainte sa mananc. De-asta imi urmaresc nivelul de glucoza din sange, ca sa stiu cata insulina imi fac.”
• Reasigura-ti copilul ca cei mai multi oameni sunt atenti si grijulii, iar uneori chiar curiosi sa afle mai mult.
• Pregateste-ti copilul sa fie gata sa raspunda la o multime de intrebari. De fapt, daca cealalta persoana il intreaba mai multe, acesta e un semn bun, mai ales daca este la o intalnire de dragoste.
In caz de hipoglicemie, in oras sau acasa
Hipoglicemia este un risc care vine odata cu folosirea insulinei si nu poate fi intotdeauna prevenit. Asigura-te ca adolescentul tau stie ce sa faca in cazul ca vede sau simte o cadere de glicemie si ca va suna medicul sau salvarea daca isi da seama ca are nevoie de ajutor de urgenta. De asemenea, ca toti membrii familiei sau prietenii lui apropiati stiu ce sa faca in situatie de criza. Cheia este sa fie pregatit pentru ambele situatii de minime glicemice: usoare si severe.
Fa impreuna cu copilul tau un plan cu ceea ce se poate face in timpul unei situatii de urgenta. Lasa-ti copilul sa preia conducerea in aceasta discutie. Iata cateva teme de discutie:
• Care sunt semnele unei scaderi de glucoza din sange?
• Care sunt zaharurile cu actiune rapida pe care le va lua la el si unde le tine? Sau unde sunt acestea in casa?
• Cine ar trebui sa invete cum sa administreze glucagonul?
• Unde iti tii kitul de glucagon? Poti ajunge cu usurinta la el?
• In cazul in care nu iti poti face singur glucagon, are cine sa ti-l faca?
• Daca e nevoie sa suni la 112, are cine sa sune?
• Care e planul de rezerva in cazul in care mama si tata nu sunt acasa?
Practica planul. Faceti un exercitiu practic (ca o simulare de incendiu) cu ce trebuie facut in timpul unei situatii de urgenta in hipoglicemie. Asigura-te ca:
• Toata lumea implicata in plan stie unde este setul de glucagon de urgenta care se pastreaza la domiciliu.
• Toata lumea stie cum sa foloseasca setul de glucagon de urgenta (a se citi instructiunile inainte de fi nevoie sa-l utilizati).
• Schimba kitul de glucagon la fiecare 6 luni pentru a te asigura ca e in termenul de garantie.
Ce sa faci si ce nu in timpul unei caderi glicemice severe:
• I se da copilului glucagon, conform indicatiilor medicului si numai de cineva instruit sa-l administreze.
• Se suna la 112 (daca este necesar).
• NU se injecteaza insulina.
• NU se dau alimente, lichide sau nu se pune nimic in gura copilului daca acestea l-ar putea sufoca.
Adolescentul la petreceri
Alcoolul si drogurile pot avea efect imediat asupra glucozei din sange. De asemenea, acestea pot afecta capacitatea adolescentului de a sesiza semnele scaderii glicemice, precum si capacitatea sa de a se trata sau de a spune ce are nevoie.
Persoanele care au diabet si au consumat alcool spun de multe ori ca sentimentul de ameteala este similar cu cel din hipoglicemie: ceea ce inseamna ca tanarului ii va fi greu sa faca diferenta intre stari si ceea ce face ca alcoolul sa fie foarte periculos.
Iata cateva sfaturi pentru a iti ajuta copilul sa fie pregatit pentru situatiile in care i se ofera alcool, tigari sau droguri. O educatie timpurie ii va fi de ajutor copilulului cand va merge la facultate sau va face tranzitia spre autonomie totala, la varsta adulta.
• Nu ii spune tu, mai bine lasa medicul sa il avertizeze cu privire la cum il afecteaza consumul de alcool, tigari si droguri in diabet.
• Intreaba apoi adolescentul ce i-a spus medicul. Asigura-te ca a inteles ce se intampla atunci cand o persoana cu diabet zaharat bea alcool sau se foloseste de tutun sau droguri.
• Asculta mai mult in loc sa vorbesti. Incearca sa nu para ca il cicalesti sau ii impui ceva.
• Aminteste-i adolescentului sa aiba intotdeauna la el trusa de urgenta si sa poarte o bratara sau un lantisor de identificare ca persoana care sufera de diabet.
• Discuta despre presiunea de grup si cautati impreuna modalitati de a se descurca in cazul unor situatii in care este presat sa accepte alcool sau tigari. Cand acestea i se ofera, adolescentul poate refuza politicos cu una dintre urmatoarele replici:
- „Nu, multumesc, sunt cool!”
- „Nu, multumesc, conduc!”
- „Nu, multumesc, am diabet zaharat si daca beau sau fumez mi se face rau. As prefera sa stau aici toata noaptea si sa ma distrez in loc sa plec mai devreme!”
Plecarea la facultate sau la colegiu in alt oras
Parintii, adica „plasa lor de siguranta”, prietenii care stiu deja despre diabetul lor zaharat sau medicul care i-a ajutat raman acasa. E ca si cum ar porni singuri la drum si totul este nou. Tanarul este acum complet pe cont propriu.
Iar viata la camin, intr-un campus scolar sau universitar vine si cu stres, cu colegi care se culca foarte tarziu, cu lipsa de alimente sanatoase. Orice program neregulat poate duce la complicatii in diabetul zaharat. Presiunea de a fi egal cu ceilalti tineri ii poate afecta, de asemenea, luarea deciziilor sanatoase.
E usor ca tanarul sa fie tentat sa isi ignore diabetul zaharat numai ca sa se poata bucura de viata in campus. Reaminteste-i toate lucrurile de mai sus si ajuta-l sa gaseasca un medic in noua locatie. Ar putea fi mai bine sa stea impreuna cu inca un coleg, intr-un apartament inchiriat, daca isi permite. De asemenea, anunta rectoratul despre situatia speciala a copilului si spune-I tanarului ca ii stai oricand la dispozitie daca vrea sa sune sau are nevoie de orice fel de ajutor. De acum, va trebui sa te bazezi pe el ca stie ce face, dar fara sa iti retragi sprijinul.
Surse: spectrum.diabetesjournals.org, www.diabetes.org, www.healthtalk.org, www.aboutkidshealth.ca. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie