Ce este si cum functioneaza pompa de insulina

Daca ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, probabil ca toate informatiile noi pe care le-ai aflat, precum si cele pe care urmeaza sa le inveti te fac sa te simti speriat de multitudinea de lucruri pe care trebuie sa le stii. O pompa de insulina poate fi reglata dupa stilul tau de viata, fiind mai comod de utilizat decat injectiile.

Probabil stii deja ca obiectivul principal al tratamentului de diabet zaharat de tip 1 este sa tii glucoza din sange (zaharurile) sub control, in scopul de a-ti creste sansele unei vieti fara complicatii de sanatate.

Cum ceea ce iti lipseste este secretia de insulina, va trebui sa suplimentezi insulina din surse exterioare, asumandu-ti rolul de a “gandi” si a actiona in locul pancreasului tau. Uneori, aceasta ti se va parea o sarcina prea solicitanta.
Pompa de insulina poate prelua aceasta sarcina, de a administra si a doza insulina necesara corpului tau. Aceasta este un dispozitiv medical care se poate aplica pe corpul tau, eliberand insulina in organism 24 de ore pe zi.

Pancreas versus pompa de insulina

Daca ar fi sanatos, pancreasul tau ar elibera in mod regulat cantitati mici de insulina in organism, pentru a regla nivelul de glucoza in sange. Cantitatea de insulina eliberata de pancreas ar varia insa in functie de ceasul tau biologic interior, precum si in functie de factori precum activitatea fizica, metabolismul, stresul sau bolile.
Terapia cu pompa de insulina este un tratament care imita indeaproape actiunea pancreasului, asigurand o alimentare constanta cu insulina a organismului, dar si cu doze suplimentare, atunci cand este necesar.

Cum functioneaza pompa de insulina

Pompa de insulina iti livreaza insulina cu actiune rapida sau de scurta durata, timp de 24 de ore pe zi, printr-un cateter plasat sub piele. Dozele de insulina pot fi eliberate sub foma de:

Rate bazale – Insulina bazala este livrata continuu in timpul celor 24 de ore si mentine nivelurile de glucoza din sange intre mese sau peste noapte. De multe ori, cantitatile de insulina sunt diferite in fiecare moment din zi si din noapte.

Bolus, in doze ce acopera carbohidratii pe care i-ai mancat la o masa – la orele de masa, poti folosi butoanele de pe pompa de insulina pentru a asigura o doza de insulina suplimentara: aceasta este numita bolus. Un bolus ajuta la prelucrarea carbohidratilor de la fiecare masa sau gustare. Daca mananci mai mult decat ai planificat, poti programa, pur si simplu o cantitate de insulina mai mare pentru bolus.

Doze de corectie sau suplimentare – acestea implica sa programezi, de asemenea, un nou bolus pentru a echilibra nivelul de glucoza din sange daca este dezechilibrat, de exemplu daca ai un nivel ridicat de glucoza din sange inainte de a manca. Rostul dozelor de corectie este sa aduca glucoza inapoi la intervalul tinta.

Plasarea si purtarea pompei de insulina

Chiar daca stii cum functioneaza pompa de insulina, poate ti se pare totusi incomod de folosit din moment ce ea trebuie purtata pe corp. Unde ar trebui s-o pui? Exista pompe care pot fi atasate la curea, de un buzunar, de sutien, de un portjartier sau de lenjeria de corp. De asemenea, orice tub poate fi ajustat si bagat in lenjeria de corp sau in pantaloni.

In timpul somnului, poti plasa pompa langa tine, in pat, dar s-o fixezi intr-o anumita pozitie. Ea se poate fixa cu o curea sau un cleste de patura, de pijamale, de o perna, poate de o jucarie de plus mai grea etc.

Momentele in care faci dus sau baie iti pot da de asemenea batai de cap cand te gandesti unde sa pozitionezi pompa de insulina. Desi pompele de insulina sunt rezistente la apa, acestea nu ar trebui sa fie tinute direct in apa. In schimb, se pot deconecta. Toate pompele de insulina au un port de deconectare, tocmai date fiind activitati precum inotul, baia sau dusul. Unele pompe pot fi plasate langa cada. Exista, de asemenea, cutii speciale pentru pompa de insulina, pe care le poti cumpara pentru a o sigila pe aceasta de umezeala, apoi o poti prinde de perdaua de la dus sau o poti chiar atarna de gat.

Poate ca toata aceasta viata cu un obiect dupa tine pare complicata, dar vei resimti efectul doar in primele saptamani. In scurt timp, sa porti pompa de insulina cu tine va deveni o a doua natura. Cand faci sport, poti purta aparatul prins cu o banda elastica mai puternica, legat de talie. Femeile pot fixa pompa de insulina de partea din fata a bustierei de sport.

Cand opresti pompa de insulina?

Cand deconectezi pompa, opresti orice livrare de insulina, ceea ce nu este un mare secret si nici greu de dedus. Dar iata cateva sfaturi importante, pe care sa le tii minte atunci cand vrei sa te deconectezi de la ea.

• Aminteste-ti ca, daca opresti pompa in timp ce aceasta iti asigura un bolus, ea nu va relua doza de unde ramasese. Este posibil sa trebuiasca sa programezi un bolus nou.
• Asigura-te ca bolusul acopera rata bazala pe care ai ratat-o cat timp pompa a fost deconectata. Daca nivelul glucozei din sange este sub 150, poti astepta inca o ora pana la bolus.
• Nu sta mai mult de una pana la doua ore fara insulina.
• Monitorizeaza-ti glicemia o data la trei-patru ore.

Acum, sa aruncam o scurta privire si la alte informatii, pentru a te ajuta sa stabilesti daca pompa de insulina este potrivita pentru tine.

Terapia cu pompa vs terapia cu injectii

Spre deosebire de terapia cu pompa de insulina, terapia conventionala cu injectii de insulina nu imita actiunea pancreasului.  O injectie generala cu insulina cu efect pe termen lung poate sa nu corespunda nevoilor variabile ale organismului pe parcursul zilei, iar cei care folosesc aceasta metoda pot fi nevoiti sa isi planifice mesele si alte aspecte ale vietii in functie de programul injectiilor.

Terapia intensiva cu injectii, care presupune injectii zilnice multiple cu insulina cu actiune de durata si cu actiune medie, reprezinta o imbunatatire fata de terapia conventionala cu injectii, dar nu asigura cantitatea precisa si constanta de insulina pe care o asigura o pompa de insulina. Aceasta din urma se apropie cel mai mult de modul de secretie a insulinei la o persoana fara diabet.

Avantajele utilizarii pompei cu insulina in loc de injectii
• Utilizarea unei pompe de insulina face ca injectiile cu insulina sa nu mai fie necesare;
• Pompa de insulina dozeaza mult mai precis insulina decat injectiile;
• Pompele de insulina imbunatatesc adesea hemoglobina glicata (Hb A1c);
• Utilizarea unei pompa de insulina are, de obicei, ca rezultat mai putine fluctuatii in nivelurile de glucoza din sange;
• O pompa de insulina face livrarea insulinei din bolus mai usoara;
• Pompa de insulina iti permite sa abordezi intr-un mod mai flexibil orele de masa si ceea ce mananci;
• Folosirea acesteia reduce episoade severe de scadere a glucozei din sange;
• Folosirea unei pompe de insulina elimina efectele imprevizibile ale insulinei cu actiune intermediara sau de lunga durata;
• Pompa de insulina iti permite sa faci sport fara sa ai nevoie sa mananci cantitati mari de carbohidrati.

Dezavantajele pompei cu insulina

Desi exista multe motive in favoarea utilizarii pompei cu insulina, exista totusi si unele dezavantaje ale acesteia:
• Poate provoca cresterea in greutate;
• Poate cauza cetoacidoza diabetica in cazul in care cateterul iese de la locul lui, din greseala, iar insulina nu mai este administrata;
• Poate fi costisitoare;
• Poate fi neplacut de purtat, din moment ce trebuie s-o tii dupa tine in permanenta;
• Vei avea nevoie de spitalizare sau de o zi intreaga in ambulatoriu, ca sa fii instruit(a) cu privire la utilizarea ei.

Chiar daca utilizarea unei pompe de insulina are si dezavantaje, cei mai multi utilizatori de pompe de insulina sunt de acord avantajele ei depasesc dezavantajele.

Urmareste filmul de mai jos pentru mai multe informatii privind pompa de insulina Accu-chek Combo.





Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1
Diagnostic si analize ale diabetului zaharat de tip 1