Diabetul gestational si complicatiile ce pot afecta mama sau copilul

Ai aflat ca ai diabet gestational sau ai auzit despre aceasta afectiune si te temi de ce urmari ar putea avea daca ai primi si tu un asemenea diagnostic?

Afla ce este de fapt si cum se poate manifesta, iar daca ideea te sperie peste masura, iti spunem de la inceput: adoptand un regim de viata disciplinat si ascultand cu sfintenie indicatiile medicului, ai toate sansele sa treci cu bine peste toate problemele legate de boala si sa aduci pe lume un copil sanatos.

Ce este diabetul gestational?

Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, diabetul gestational este o tulburare a tolerantei la glucoză, care, la anumite paciente, apare pentru prima data in timpul sarcinii sau este descoperita pentru prima data in timpul sarcinii. Daca nu te-a preocupat nivelul glicemiei, desi era ridicata, te poti numara printre femeile care fac diabet gestational.

Diabetul gestational poate aparea exclusiv in timpul sarcinii, dar faptul ca ti-a fost pus un asemenea diagnostic nu inseamna ca nu poti avea in continuare un copil perfect sanatos. Tot ce ai de facut este sa fii o pacienta ascultatoare, sa urmezi indicatiile medicului in fiecare zi, cu consecventa, pentru a mentine in parametrii optimi nivelul glicemiei.

Diabetul gestational apare la un anumit procent de femei insarcinate, atunci cand alterarea metabolismului glucozei si al insulinei depaseste capacitatea de compensare a pancreasului, dezvoltand o intoleranta clinica la glucoza.

Diagnosticarea acestei boli si urmarea unui tratament adecvat sunt deosebit de importante, intrucat diabetul gestational poate aduce cu sine aparitia unor tulburari ce te pot afecta atat pe tine, cat si pe copilul tau, atat inainte, cat si dupa nastere. Dintre toate tulburarile tolerantei la glucoza in perioada de sarcina, aceasta reprezinta peste 80%.  Conform studiilor recente efectuate in domeniu, se pare ca frecventa aparitiei este de 3 - 12% sau mai mult la femeile insarcinate.

Ce se intampla in organism in cazul diabetului gestational?

Ca şi la celelalte tipuri de diabet, evolutia bolii este legata de metabolizarea incorecta a glucozei, principala sursa de energie din celule. Urmarea este ca se poate ajunge la un nivel ridicat de zahar in sange, iar acest lucru are influente negative atat asupra evolutiei sarcinii, cat si asupra dezvoltarii fatului. 

In timpul sarcinii, placenta secreta hormoni care pot duce la cresterea cantitatii de zahar din sange. Acesti hormoni contribuie la dezvoltarea copilului, insa pot bloca in acelasi timp actiunea insulinei. Acest fenomen este numit sindromul rezistentei la insulina. In mod normal, pancreasul secreta suficienta insulina ca sa tina totul sub control, dar, daca nu, pot aparea cresteri ale glicemiei care duc la aparitia diabetului gestational.

Oare poti avea si tu? Cum poti afla?

Riscul de a face diabet gestational este mai mare daca ai avut o greutate mare inainte de a ramane insarcinata, daca nivelul glicemiei tale era aproape de limita si inainte de sarcina, daca ai cazuri de diabet in familie sau daca ai avut anterior diabet gestational. Citeste aici care sunt toti factorii de risc ce pot duce la aparitia diabetului gestational. 

Avand toate aceste informatii, medicul tau te va testa de la inceputul sarcinii sau, daca nu exista un risc ridicat, intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. Testarea este foarte simpla, citeste aici cum se face. 

Cum poti impiedica aparitia complicatiilor legate de diabet gestational? Adoptând un regim alimentar adecvat, facand exercitii fizice, controlandu-ti greutatea corporala nu doar in timpul sarcinii, ci si dupa nastere. Devenind o pacienta ascultatoare si disciplinata, vei putea sa duci sarcina pana la final, fara probleme. 

Dupa nasterea copilului, e posibil ca diabetul sa dispara. Deasemenea, e posibil sa reapara la o urmatoare sarcina.

Glicemia va reveni la normal dupa cateva zile de la nastere, dar nu trebuie sa uiti ca pe viitor exista un factor de risc pentru instalarea diabetului zaharat de tip 2 si poti avea din nou diagnostic de diabet gestational la o urmatoare sarcina, asa ca e important sa tii in continuare regim alimentar, sa iti controlezi periodic glicemia si sa nu uiti de miscare.

Stabileste un tratament individual impreuna cu medicul tau si respecta-i recomandarile ad-literam.

Cum te pot afecta complicatiile diabetului gestational pe tine si pe copilul tau

Diabetul gestational te poate afecta mai des cand sarcina este deja avansata, respectiv in a doua jumatate a acesteia, dupa ce corpul copilasului a fost format si este in crestere. Totusi, daca ai avut glicemia crescuta de la inceputul sarcinii, adica diabet nediagnosticat sau tratat necorespunzator, atunci exista un risc crescut de avort spontan sau e posibil sa apara defecte congenitale la fat.

Daca il lasi netratat sau nu il controlezi asa cum trebuie, copilul tau poate avea de suferit. Pancreasul tau este suprasolicitat pentru a secreta mai multa insulina, insa aceasta nu reuseste sa scada nivelul glucozei din sange. Desi insulina nu trece de placenta, glucoza si alti nutrienti reusesc sa patrunda. 

Astfel, copilul va avea un nivel crescut de glucoza in sange, iar pancreasul lui va secreta si mai multa insulina, pentru a scapa de cantitatea de glucoza in plus. Asta inseamna ca bebelusul va avea parte de mai multa energie decat are nevoie pentru a creste si a se dezvolta, care va fi stocata sub forma de grasime.

Copilasii prea grasi pot dezvolta diverse probleme, precum afectiuni ale umerilor cauzate in timpul nasterii, iar la nastere poti avea parte de travaliu prelungit, se pot produce leziuni sau hipoxie. O consecinta grava a hipoxiei poate fi o dezvoltare neurologica deficitara.

In cazul in care suferi de hiperglicemie in a doua jumatate a sarcinii, poate aparea fetopatia diabetica, o afectiune reprezentata de mai multe tulburari neonatale: o greutate exagerata la nastere, hipertrofia unor organe sau tesuturi in care metabolismul glucozei depinde de insulina, ingrasare excesiva, hipoglicemie, hiperbilirubinemie, tulburari electrolitice, imaturitate pulmonara.

Deasemenea, copilul poate avea probleme cu respiratia. Bebelusii cu exces de insulina secretat devin mai tarziu copii cu risc de obezitate crescuta iar ca adulti risca sa fie diagnosticati cu diabet de tip 2. Inca din prima luna de viata trebuie evitate supraalimentarea si luarea excesiva in greutate.

In cazul unui diabet netratat, fatul primeste o cantitate prea mare de glucoza de la mama, astfel ca va produce o cantitate exagerata de insulina si risca sa faca hipoglicemie in perioada perinatala. Acesta este motivul pentru care nou-nascutului trebuie sa i se verifice glicemia in primele ore de viata, in cazul in care mama lui are diabet, iar daca aceasta este prea scazuta, are nevoie sa i se administreze  glucoza.

Diabetul gestational poate aparea si pe ultima suta de metri! Daca esti la limita, testeaza-te frecvent!

Daca ai o hiperglicemie usoara in ultimele saptamani de sarcina si nu o tii sub control, exista chiar riscul de deces intrauterin al fatului. O glicemie medie pe zi cauzeaza cazuri frecvente de macrosomie, cresterea nivelului de bilirubina si reducere a nivelului calciului.

Pot aparea si complicatii la nastere, cum ar fi necesitatea unei cezariene sau a unei nasteri induse, leziuni perinatale si hemoragie perinatala. Exista destul de des si cazuri de hipertensiune arteriala si de preeclampsie.

Toate astea nu trebuie sa te sperie, ci sa te ajute sa constientizezi cat de impotanta este diagnosticarea diabetului gestational si tratarea lui in mod adecvat, pentru a naste un copil sanatos, in ciuda bolii de care suferi.

Ce sanse ai sa se vindece dupa nastere?

In cele mai multe cazuri, glicemia revine la normal la sase saptamani dupa nastere, intrucat placenta, cea care produce cei mai multi hormoni rezistenti la insulina, a fost expulzata.

Dupa trecerea acestei perioade, e recomandat sa faci testul de toleranta la glucoza, sa vezi daca poti tolera carbohidrati la fel ca inainte de sarcina.

E important sa repeti testul cel putin anual, intrucat exista un risc cu 60% mai mare de a devolta diabet de tip 2 la cativa ani de la nastere.

Unul dintre cei mai importanti factori care te pot ajuta sa tii diabetul departe este sa adopti un stil de viata activ, mentinand o greutate corprala cat mai aproape de cea ideala.


Surse: materiale educationale Roche Romania, Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org). Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Tratamentul diabetului gestational
Monitorizarea glicemiei cand ai diabet gestational
Cum se pune diagnosticul de diabet gestational si ce trebuie sa faci in continuare?
Care este riscul de a face diabet gestational?