Ingrijirea medicala a femeilor cu diabet gestational
Echipa de specialisti care te va supraveghea dupa ce ai fost diagnosticata cu diabet gestational va fi formata dintr-un medic diabetolog si un medic obstretician cu experienta in acest tip de diagnostic. Impreuna cu asistentii lor, acestia se vor ocupa de instruirea ta, care va include si capitolul nutritie.
Printre altele, va fi nevoie sa fie verificata si functionarea tirodiei, pentru a exclude diagnosticul de hipotiroidism. In afara de asta, vei avea nevoie, mai ales la inceput, de vizite regulate la medicul diabetolog, o data la doua sau trei saptamani, pentru ca acesta sa poata observa modificarea necesarului de insulina, necesitatea modificarii greutatii corporale, monitorizarea tensiunii arteriale, a functiilor renale si oculare.
Care sunt intrebarile pe care ar trebui sa i le pui medicului?
Intrebarile de baza includ solicitarea de informatii legate de nutritie si programul de exercitii fizice, precum si de necesitatea controlului glicemiei prin medicatie sau insulina.
Deasemenea, e important sa intrebi care sunt simptomele care ar trebui sa te ingrijoreze, precum si daca exista brosuri sau site-uri pe care le-ai putea accesa pentru mai multe informatii.
Care sunt asteptarile pe care trebuie sa le ai de la medicul tau?
Un bun medic iti va pune anumite intrebari, iar pe baza raspunsurilor tale va dezvolta strategia de tratament si monitorizare a bolii si a sarcinii.
Te va intreba, printre altele, daca ai observat simptome neobisnuite, daca ai simtiti stari crescute de sete ori au existat perioade in care ai simtit nevoia de a urina excesiv, daca ai un parinte sau un frate/o sora cu diabet, daca ai mai fost insarcinata si daca ai avut diabet gestational la sarcina anterioara – daca e cazul, sau daca ai avut alt tip de probleme la o sarcina anterioara, daca mai ai copii si daca raspunsul e afirmativ – cat au cantarit fiecare la nastere, precum si daca ai avut oscilatii mari de greutate de-alungul vietii.
Care sunt analizele de laborator necesare?
Printre primele analize necesare, e foarte important sa aiba loc analizarea morfologiei sangvine si a urinei. Grupa sangvina e printre primele informatii ce necestia sa fie cunosute, preupunand ca nu stii deja care e aceasta.
O data la 6 saptamani, va trebui sa afli media glicemiei din ultimele 120 de zile – in fisa va fi trecuta ca Hemoglobina glicolizată HbA1c. Aceasta trebuie sa fie mai mica de 6,1 % atat daca ai diabet gestational, cat si daca aveai diabet dezvoltat inainte de sarcina.
Intra AICI sa afli care sunt valorile normale ale glicemiei inainte si dupa mese atunci cand ai diabet gestational!
Cat de des trebuie sa mergi la vizitele medicale?
In primul trimestru va trebui sa mergi cel putin o data la medic, urmand ca pana in saptamana 32 de sarcina sa mergi o data la 4 saptamani. Vei merge mai des – o data la 2 saptamani – intre saptamanile 32 – 36 de sarcina, iar dupa saptamana 36 vei merge saptamanal.
Pentru aceste vizite, e necesar sa tii cont de anumite aspecte. Cand faci o programare, intreaba daca e nevoie sa nu mananci mai mult timp inainte de prezentare, in cazul in care se vor face analize ale sangelui.
Incearca sa notezi undeva simptomele pe care le ai, chiar daca acestea nu par sa aiba vreo legatura cu diabetul gestational.
Scrie si informatiile de importanta majora, cum sunt situatiile stresante din viata ta sau schimbarile importante. Poate par neimportante pentru tratament, dar astfel de lucruri iti afecteaza sanatatea si mai ales tensiunea, nu doar zona emotionala.
Deasemenea, ar fi bine sa notezi undeva anume toate medicamentele pe care le iei, chiar daca e vorba de vitamine sau suplimente alimentare.
E bine sa fii insotita de un membru al familiei sau de o persoana apropiata cand mergi la medic. Aceasta isi poate amintii detalii de care tu uiti sa tii cont sau le treci cu vederea.
Vizitele pe care le faci la medic au ca scop si evaluarea evolutiei copilului. Aceasta se face prin ultrasonografie. Contractiile uterine si activitatea cardiaca a copilului, din saptamana 32 de sarcina, se monitorizeza cu ajutorul cardiotocografiei.
Miscarile copilului trebuie sa fie si ele monitorizate, pentru eliminarea oricaror pericole. In decurs de 3 ore acesta face aproximativ 10 miscari, minimum 3 miscari pe ora. Trebuie sa contactezi imediat medicul daca nu le-ai simtiti astfel.
Moasa sau asistenta care se va ocupa de tine trebuie sa-ti faca o anamneza completa, in baza analizelor generale si obstretice. Ea iti va da sfaturi in ceea ce priveste stilul de viata din timpul sarcinii si te va informa cu privire la situatiile cu potential pericol pentru sarcina.
Sursa: materiale educationale Roche Romania
Inapoi la categorie