Automonitorizarea glicemiei: cand si de cate ori?
Cand stii ca poti controla in mare masura simptomele diabetului zaharat de tip 1 si iti dai seama ca poti lua masuri in timp util, dezvolti putere asupra acestei situatii medicale. Ingrijorarea se reduce la niveluri acceptabile. Automonitorizarea glicemiei este cea mai buna metoda de a detine controlul asupra bolii.
Sa iti controlezi glicemia presupune sa iti masori frecvent (indiferent unde te afli) nivelurile acesteia, sa le intelegi si sa le interpretezi astfel incat sa iti poti administra dozele de insulina in cel mai bun mod pentru tine. In cazul copiilor mici care sufera de diabet zaharat de tip 1, aceasta sarcina revine parintilor sau membrilor familiei. Invata cum se procedeaza, in mare, apoi consulta-ti medicul pentru detalii personalizate.
Masurarea glicemiei
Pentru obtinerea si interpretarea corecta a rezultatului, pacientul si/sau familia trebuie sa aiba cunostinte clare despre tratamentul diabetului zaharat de tip 1: insuline, alimentatie, practicarea activitatii fizice, zile de rau, cetoacidoza diabetica si altele.
Pentru masurarea glicemiei, este nevoie de: glucometru si bandelete. Afla aici cum se masoara corect glicemia.
In lipsa de bandelete pentru glicemie, se poate folosi glicozuria (cautarea glucozei din urina), metoda mult mai putin exacta, dar si mai ieftina. Cercetarea corpilor cetonici in urina este obligatorie atunci cand glicemia pe nemancate este >250 mg/dl sau daca, masurata oricand in timpul zilei si al noptii, este >300 mg/dl.
Masurarea glicemiei este necesara pentru:
• stabilirea dozelor de insulina inaintea injectarii ei si aprecierea intervalului de timp necesar intre injectie si masa;
• imbunatatirea controlului glicemic, prin adaptarea dozelor de insulina (crestere sau scadere) si a cantitatii de glucide ce urmeaza sa fie mancata;
• diagnosticul hipoglicemiei;
• prevenirea si tratarea hipoglicemiilor din timpul zilei si al noptii, prin dozari repetate, ori de cate ori este cazul;
• combaterea si prevenirea hipoglicemiei si a hiperglicemiei, in cursul „zilelor de rau sau de boala”;
• evidentierea influentei asupra glicemiei, a unui aliment (in diferite cantitati), sau a unui efort fizic cu o anumita durata si intensitate. Aceasta iti va permite stabilirea mai corecta a dozelor de insulina, atunci cand tu sau copilul tau va mai manca acelasi aliment, in aceeasi cantitate, sau se va afla inainte de acelasi efort.
De cate ori pe zi trebuie masurata glicemia?
a) Inainte de fiecare injectie de insulina, intre orele: 7:00 – 7:30, 13:00 – 13:30, 19:00 – 19:30 si 22:00 – 22:30. In plus, se mai poate masura ori de cate ori este nevoie. De exemplu, cand simti ca e ceva in neregula sau, dupa caz, cand banuiesti ca cineva din familie are hipoglicemie, un salt glicemic sau un varf glicemic.
b) Sau poti face profilul glicemic cu 8 glicemii, astfel: inainte de fiecare injectie de insulina (orele de mai sus, adica 4 masuratori), plus la 2 ore dupa cele 3 mese principale (3 masuratori), plus inca o glicemie la ora 3 noaptea (1 masuratoare).
Glicemia dintr-o anumita perioada a zilei si injectia cu insulina
Glicemia de moment depinde atat de doza de insulina prandiala (IP) de la masa anterioara, cat si de insulina bazala (IB), injectata fie o singura data pe zi (inainte de culcare sau la ora 19:00 sau dimineata), fie de 2 ori pe zi (dimineata si seara).
Relatia glicemie-insulina, in diferite momente ale zilei:
a) inaintea micului dejun: glicemia depinde de IB de la cina sau de la culcare;
b) intre micul dejun si pranz (inclusiv cea masurata chiar inainte de injectia de insulina de la pranz), glicemia este rezultatul actiunii IP injectata la micul dejun si al IB din seara anterioara;
c) intre masa de pranz si cina (inclusiv cea masurata chiar inainte de injectia de insulina de la cina), glicemia depinde de IP de la masa de pranz si de IB din seara anterioara sau din dimineata zilei repective;
d) intre cina si culcare (inclusiv cea masurata chiar inainte de injectia de IB de la aceasta ora), glicemia este efectul IP de la cina si, dupa caz, a IB (in functie de durata de actiune si de momentul injectarii acesteia). Glicemia de la culcare trebuie masurata in fiecare seara, atat pentru a se stabili doza de IB de la aceasta ora, cat si pentru a se interveni (prin modificarea dozei sau a gustarii), cand valorile nu se incadreaza in obiective.
Daca nu ai atatea bandelete cat sa folosesti frecvent, poti doza glicemia doar in anumite seri, atunci cand ai de-a face cu unul dintre urmatoarele cazuri:
• ai frecvente hipoglicemii nocturne (sau stii ca are copilul tau);
• daca este vorba de copii care s-au jucat mult dupa cina;
• persoana cu diabet zaharat de tip 1 nu a mancat suficiente glucide la cina.
e) glicemiile din cursul noptii:
• intre orele 22:00 si 24:00, glicemia depinde de IP de la cina (daca aceasta este insulina cu actiune scurta), de IB (injectata la ora 22:00 sau la cina) si de gustarea de dinainte de culcare (daca ai mancat-o sau nu);
• intre orele 24:00 si 7:00, glicemia este rezultatul IB de dinainte de culcare (sau de la cina).
Masurarea glicemiei in timpul noptii se recomanda in urmatoarele situatii:
• hipoglicemie sau glicemie spre limita inferioara a valorilor recomandate inainte de culcare;
• activitati fizice intense sau prelungite, in cursul dupa-amiezei sau serii;
• hiperglicemie marcata inainte de culcare, ce a necesitat si o corectie cu IP
Adaptarea (ajustarea) dozelor de insulina
Atentie, in primul rand nu face nici un fel de adaptare fara a masura glicemia chiar inainte de injectia de insulina! Medicul este acela care trebuie sa te instruiasca in ce cazuri se aplica si cum se calculeaza efectiv dozele. Adaptarea dozelor de insulina poate fi de doua feluri: profilactica si compensatorie.
1) Adaptarea profilactica (preventiva) consta in ajustarea (potrivirea) dozelor de insulina, in functie de orarul de aparitie a hiperglicemiilor sau a hipoglicemiilor din zilele anterioare. Ca sa faci acest lucru, o sa fie nevoie sa masori glicemia si intre mesele principale, dar si noaptea, timp de cateva zile.
2) Adaptarea compensatorie consta in incercarea de a scadea imediat o glicemie mult crescuta, la un moment dat. Poti face acest lucru fie prin injectarea unei doze suplimentare de IP (de regula, analog cu actiune rapida) in momentul depistarii hiperglicemiei, fie prin cresterea dozelor de IP inainte de masa caree urmeaza (mic dejun, pranz, cina), daca intervalul de timp pana la aceasta este mai scurt de 60-90 de minute.
Adaptarea compensatorie trebuie folosita cat mai rar posibil, nu in fiecare zi. Multe persoane exagereaza, injectand prea des o doza suplimentara, la o glicemie doar moderat crescuta (<200 mg/dl), o singura data.
Daca adaptarea compensatorie se dovedeste necesara prea frecvent, inseamna ca trebuie schimbata schema si/sau tipul de insulina (adaptarea profilactica).
Factorii de care se tine seama la adaptare compensatorie:
• glicemia de moment;
• cantitatea de glucide consumata, fie la masa anterioara, fie dupa ea;
• efortul fizic care a fost sau va fi efectuat;
• IP ramasa neutilizata in momentul administrarii unei noi doze de insulina;
• calculul cantitatii de glucide „acoperita” (metabolizata) de o singura unitate de IP (raportul insulina/glucide);
• calculul „factorului de sensibilitate” la insulina, adica modificarea glicemiei (mg/dl) prin marirea dozei de insulina cu 1 u.
Doza de insulina indicata in adaptarea compensatorie variaza in functie de valoarea glicemiei, de varsta si de experienta pacientului, dar, in general, este cuprinsa intre 1 si 3 u (chiar si 5 u, sau chiar 10% din doza totala a zilei, aceasta mai ales in „zilele de rau”).
Administrarea insulinei prandiale in cursul noptii
Este o masura pe care probabil va fi nevoie sa o iei uneori, asa ca iata care sunt situatiile pe care sa le urmaresti si in care trebuie s-o faci:
• pentru corectarea unei hiperglicemii exagerate
• in vederea prevenirii hipoglicemiei, caz in care, pentru inceput, doza corectoare de insulina din cursul noptii va fi 1/2 din doza de insulina calculata pentru aceeasi valoare a glicemiei, masurata in timpul zilei.
Nu uita ca, de fiecare data, experienta ta personala este la fel de importanta pentru adaptarea dozei de insulina. Fiecare organism reactioneaza diferit si, de asemenea, chiar si tu (sau copilul tau) pot evolua diferit, in functie de varsta sau de activitatile desfasurate. Medicul tau te va ajuta sa stabilesti schemele de tratament adaptate tie sau copilului tau.
Surse: Articol adaptat dupa materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.
Inapoi la categorie