Calatoriile si vacantele pentru persoanele cu diabet de tip 1

Plecarea intr-o excursie este o ocazie de a te distra, iar diabetul zaharat de tip 1, fie ca este vorba de tine sau de un membru al familiei, nu ar trebui sa iti impiedice o viata activa si implinita. Masurile de prudenta luate inainte de plecare si o buna cunoastere a masurilor de urgenta in situatii speciale iti va face vacanta mai simpla si lipsita de impedimente.


Planifica-ti vacanta cu ceva timp inainte de a porni la drum. Adauga aceste activitati pe lista de pregatiri: 

• Daca vei pleca intr-o calatorie lunga, exotica si solicitanta, mergi in vizita la medic cu cel putin o luna inainte. In acest fel vei avea timp sa obtii un control mai strict al glicemiei, daca este necesar. Nu uita sa discuti cu medicul ce ai de facut la schimbarile de fus orar si poti merge la el chiar cu itinerariul tau, pentru a discuta o schema de verificare a glicemiei si de administrare a insulinei. 

• Incepe sa te informezi cu privire la destinatie, pentru a iti face o idee despre felurile de mancare pe care ai vrea sa le incerci, continutul de carbohidrati si ora de servire a meselor. 

Invata sa spui in limba respectiva nu doar formulele de salut, ci si „am diabet”, „am nevoie de insulina”, „am nevoie de apa cu zahar” etc.

• Renunta la pantofii incomozi. Cu totii stim ca o excursie este o potentiala sursa de bataturi, inclusiv pentru persoanele sanatoase. Dar in diabetul zaharat de tip 1 ingrijirea picioarelor este o prioritate, asa ca alege din timp incaltamintea sau cumpara-ti din timp una noua, pe care sa poti sa o si porti inainte o vreme.

• Chiar inainte de calatorie, adu-ti aminte sa nu te impovarezi cu bagaje, nu vrei sa faci efort suplimentar. In fond, ai plecat in vacanta. 

Trusa medicala pentru calatorie

In bagajul de mana pentru calatorie trebuie sa intre si o trusa medicala speciala. Bagajul tau va contine:

• cel putin 2 stilouri de insulina (macar unul de rezerva) si seringi de insulina;

• o gentuta frigorifica, cu un numar suficient de cartuse de insulina;

• glucometrul si bandeletele pentru dozarea glicemiei;

• caietul de autocontrol;

• o unitate de glucagon;

• zahar si glucoza, in cantitati suficiente;

• un talon (o adeverinta) care dovedeste ca ai diabet zaharat de tip 1.

Asigura-te, de asemenea, ca esti acoperit pe partea de autoingrijire.

• Impacheteaza o cantitate dubla fata de necesarul obisnuit de insulina, teste de verificare a glicemiei si cetonemiei, doar ca sa fii sigur(a).

• Ia la tine suficiente seringi, seturi de perfuzie sau alte materiale, suficiente pentru intreaga calatorie – nu te baza pe ideea de a achizitiona mai multe in punctul de destinatie. 

• Adauga mai multe baterii pentru glucometru si pompa de insulina.

• Ia la tine fiole de glucagon, alimente si tablete de glucoza sau caramele pentru un eventual episod hipoglicemic.

• Nu uita sa adaugi o trusa de prim ajutor cu medicamente antidiareice, unguente pe baza de antibiotic etc., precum si ecusonul sau bratara de identificare pentru diabetici. 

• Ia cu tine si o borseta de mana. Va trebui sa tii proviziile pentru tratamentele zilnice la indemana, ca sa nu stai cu grija ca le vei pierde.

Zborul cu avionul

Calatoria cu avionul este o situatie mai speciala, care poate prezenta o provocare pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1. Se poate sa ai nevoie de o adeverinta medicala ca sa ti se permita sa iei cu tine in avion obiecte ascutite si, de asemenea, ca sa nu ai probleme la traversarea frontierelor. Arata personalului de zbor din timp aceasta adeverinta, pentru ca s-ar putea sa fie nevoie ca acestia sa vorbeasca cu un superior pentru a-ti permite accesul in avion sau traversarea frontierei.

Nu uita ca substantele lichide trebuie sa fie ambalate intr-o punga separata transparenta, sigilabila.

De asemenea, sucurile si bauturile care contin zahar iti pot fi confiscate la trecerea frontierei, deci este bine sa ai la tine dulciuri sau tablete de glucoza. Poti cumpara insa sucuri din magazinele duty free.

Asigurarea de calatorie 

Diabetul zaharat nu este, in general, acoperit in mod automat pe o polita de asigurare. Pe de alta parte, politele de asigurare nu sunt obligatorii. Indiferent de cat de bine iti controlezi diabetul, ar trebui sa iti faci asigurarea care sa acopere si urgentele ce pot surveni in diabet.

Daca zbori cu avionul, prudenta e dubla: ia la tine de doua ori mai multe medicamente si provizii, inclusiv consumabile de rezerva (daca intervine vreo intarziere a avionului sa le ai la indemana). Distribuie-le in mai multe bagaje si nu uita sa iti iei si in bagajul de mana. Astfel, te asiguri ca, daca ti se pierd bagajele de cala, vei avea in continuare destule doze pentru a nu ramane in pana.

Clima in orasul sau tara vizitata

Vremea influenteaza absorbtia de insulina. De exemplu, viteza de absorbtie a acesteia poate fi mai mare dupa ce ai folosit-o intr-un climat cald. De asemenea, o tara cu clima mai calda va impune sa iti verifici mai des nivelul glicemiei. 

Climatele mai reci, pe de alta parte, iti vor ingreuna procesul de luare a glicemiei, deoarece pe vreme rece se obtine mai greu sange din degete. Nu uita sa porti manusi, pentru a-ti pastra mainile calde.

Bandeletele ar trebui sa fie tinute departe de lumina directa a soarelui, dar in climatele mai reci ar trebui, de asemenea, tinute destul de “la cald” pentru a le impiedica inghetarea.

Copii si adolescenti

Diabetul nu ar trebui sa iti impiedice copilul sa se bucure de vacante cu familia ori cu colegii sau de excursii pentru a-si vedea bunicii. Dar pentru ca de aceasta data copilul nu se va mai afla in grija ta, probabil ca vor trebui luate masuri suplimentare de protectie. 

Planificare

Mergi impreuna cu copilul la medic pentru un control si discuta cu acesta despre plecare. In afara de alcatuirea unui program pentru vacanta, nu uita sa ii ceri medicului retete scrise de insulina si de medicamente, chiar daca ii vei da copilului suficente doze la el. In cazul in care rataceste sau distruge bagajele, se va putea opri la farmacie pentru a inlocui medicamentele pierdute.  

Concepe o lista impreuna cu medicul, in care acesta sa descrie tot ce este necesar pentru tratament, inclusiv ce dispozitive medicale trebuie folosite. Aceasta ar trebui sa includa, de asemenea, o lista cu orice alergii alimentare sau sensibilitate la un medicament are copilul.

Daca tu nu mergi in vacanta cu copilul, asigura-te ca in preajma lui va fi un adult care sa stie cum sa il ajute cu managementul de zi cu zi al diabetului zaharat de tip 1, dar si cum sa reactioneze in caz de hipoglicemie sau situatii de criza. Petrece ceva timp cu adultul respectiv, ajutandu-l sa inteleaga semnalele unice ale copilului la niveluri ridicate sau scazute de glucoza din sange. 

Invata-l pe acesta cum sa:

• Verifice glicemia copilului

• Numere carbohidratii si sa utilizeze planul alimentar

• Masoare dozele de insulina si cum sa faca insulina

• Trateze maximele si minimele glicemice

• Raspunda unei urgente - mai ales atunci cand este nevoie de glucagon

• Stie ce poate manca cel mic. Daca este posibil, fa impreuna cu copilul si acel adult un meniu care sa poata fi respectat.

• Te sune si sa verifice daca este nesigur pe ceva sau sa sune la ambulanta in caz de urgente.

Vacantele de Sarbatori

In perioadele Sarbatorilor, vacantele vin de obicei si cu o schimbare de program, dar si cu mai multe tentatii culinare. Pentru o persoana cu diabet zaharat de tip 1, o cina de familie se poate transforma cu usurinta intr-o capcana pentru sanatate.

Adevarata provocare este sa echilibrezi alegerile alimentare astfel incat sa te poti bucura de spiritul Sarbatorilor fara riscuri. Iata ce masuri poti lua daca esti invitat(a) la cina de catre cineva care nu iti stie necesitatile.

• Pastreaza-ti obiceiurile alimentare neschimbate inainte de o cina festiva. Stabilizeaza-ti in ziua evenimentului glucoza din sange, cu o dieta echilibrata de proteine slabe, fructe proaspete, legume si cereale integrale. Acest lucru iti poate tine glicemia si foamea in frau pana ajungi la petrecere.

• Contribuie cu propriile retete la masa festiva. Asta te va ajuta sa ai de unde alege si cateva alimente sanatoase, chiar daca vei degusta cate putin si din bucate traditionale. Redu caloriile, zaharul si grasimile saturate din farfurie. Uita-te dupa legume proaspete sau prajite si proteine slabe pentru a umple farfuria si lasa loc putin pentru gustari cu continut greu.

• Pastreaza-ti propriul ritm. Adunarile de familie din vacantele de Sarbatori ne dau de obicei peste cap programul obisnuit si obiceiurile personale. Numeroase studii au aratat ca avem tendinta de a imita comportamentele alimentare ale celor din jurul nostru. Incearca sa te “iei la intrecere” cu cel mai lent mancator de la masa. Pune furculita jos intre inghitituri, iar in timpul unei conversatii acorda o atentie speciala senzatiei de satietate.

• Alege-ti cu intelepciune capriciile. Daca te hotarasti ca vrei un desert sau poate un pahar de bere, atunci controlul portiilor este esential. Mananca incet si savureaza gustul alimentelor de care te poti bucura doar o data pe an, astfel incat sa nu te tenteze inca o portie.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), webmd.com, diabetes.co.uk.

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1