Ce se intampla in corpul tau cand ai diabet de tip 1?

Schimbarile generate in organism de diabetul zaharat de tip 1 vor fi direct influentate de aportul artificial de insulina, pe care, odata pus diagnosticul, va trebui sa ti-o injectezi zilnic. 

Atunci cand incerci sa imiti functiile pancreasului, actionand tu in locul lui pentru a oferi insulina celulelor tale, ai nevoie de ceva timp pentru a te adapta la noul program. Chiar si dupa ce inveti bine ce ai de facut, tot vei avea momente in care nivelul de zahar din sange va fi mai crescut sau mai scazut fata de intervalul tinta. Iar daca glicemia ramane ridicata pentru mai mult timp, si alte organe din corpul tau se pot deteriora. Iata care sunt organele ce pot fi afectate in mai mare masura de hiperglicemie.

Ochii

Nivelurile ridicate de zahar din sange pot duce la pierderea vederii si orbire (retinopatie diabetica, care afecteaza cca 5-10% dintre persoanele cu diabet). Vasele mici de sange aflate la nivelul ochilor sunt cele mai sensibile la hiperglicemie. De asmenea, diabetul de tip 1 te expune la un risc mai mare de a face cataracta sau glaucom.

Picioarele si pielea

Este posibil ca din cauza bolii sa nu mai percepi atat de bine senzatiile din picioare, ceea ce inseamna ca te poti rani la picioare fara sa iti dai seama. De asemenea, infectiile sau situatii obisnuite precum bataturile, unghiile incarnate, mici taieturi sau alte probleme similare se pot agrava rapid atunci cand ai diabet zaharat.

Iar daca de la ele se ajunge la infectii grave sau osoase si deformari articulare, poate fi nevoie de interventii chirurgicale (chiar amputare) pentru a trata aceste probleme.

Inima si vasele de sange

Glicemia ridicata afecteaza in primul rand vasele mari de sange. Acest lucru poate duce la accident vascular cerebral, atac de cord sau boala arteriala periferica.

Sistemul nervos

Nivelurile ridicate de zahar in sange pot afecta si sistemul nervos, ducand la deteriorarea nervilor. Aceasta deteriorare se numeste neuropatie diabetica. Exista trei tipuri de neuropatie diabetica:

• Neuropatie diabetica periferica. Aceasta afecteaza nervii periferici, responsabili de senzatiile de durere, de atingere, de cald de si rece. Leziunile nervilor pot duce la deformari ale picioarelor si pot ajunge pana la probleme care pot pune in discutie amputarea membrului afectat.

• Neuropatie autonoma (vegetativa). Se manifesta prin deteriorarea nervilor care controleaza functii precum bataile inimii, tensiunea arteriala, transpiratia, digestia, urinarea si functiile sexuale.

• Neuropatie focala. De cele mai multe ori, afecteaza doar un nerv, de obicei la incheietura mainii, coapsei sau piciorului. Mai poate afecta, de asemenea nervii spatelui sau pieptului si pe cei care controleaza muschii ochilor. Se poate manifesta prin durerea intraoculara si perioculara, vedere dubla (diplopie), dificultate de miscare a ochilor. Daca nervul nu este strivit, simptomele de neuropatia focala pot disparea in 6 – 8 saptamani.

Rinichii

Rinichii sunt irigati de vase de sange mici care actioneaza ca niste filtre, pentru a elimina deseurile din sange. Zaharul din sange poate distruge aceste vase. Simptomele de leziuni renale nu sunt remarcate la timp, ci doar cand problema devine grava. Abia atunci este posibil sa observi umflarea picioarelor sau retentia de apa in intreg corpul.

Auzul

Glicemia mare in mod repetat poate afecta si micile vase de sange din ureche, cauzand pierderea auzului.

Dantura

Afectiunile gingivale, pierderea dintilor sau intarzierea vindecarilor la nivel bucal sunt tot probleme generate de glicemia crescuta. Vizitele regulate la cabinetul stomatologic, o data la 6 luni, pot feri de aceste complicatii.

Sanatatea mentala

O afectine precum diabetul zaharat de tip 1 vine cu un risc crescut de stres din cauza responsabilitatilor personale si a riscurilor bolii. Si efectele pe care diabetul le are asupra corpului pot conduce la depresie. Depresia, la randul ei, te poate face mai dezinteresat de respectarea unui program de mese strict, de a folosi alimente sanatoase sau de a face sport, iar astfel cercul vicios este declansat. Nu uita ca ai nevoie de terapie pentru depresie. Cu ajutorul unui psihlog sau psihiatru depresia poate fi tinuta sub control, iar astfel iti vei mentine un nivel mai bun al motivatiei personale. 


Surse: webmd.com, mayoclinic.org, diabetes.org

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1