Copiii cu diabet de tip 1: analize, tratament si prevenire a complicatiilor
Copilul tau a fost deja diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1. Cel mai important lucru pe care l-ai aflat inca de la inceput este ca singurul tratament posibil e cel cu insulina, un hormon de care cel mic va depinde toata viata.
Dar lucrurile sunt mai complexe: va fi nevoie sa inveti o serie de lucruri noi, pentru a ii face copilului viata mai usoara si pentru a-l feri de riscurile complicatiilor.
Iata ce e bine sa stii:
Daca ai un copil cu diabet zaharat de tip 1, va trebuie sa mergi la medic o data la trei luni sau minim o data la sase luni, pentru ca acesta sa poata vedea cum evolueaza copilul. Doctorul va evalua in primul rand parametrii intre care a variat glicemia copilului – se prespune ca tu ii vei tine deja o evidenta a acestor variatii.
De asemenea, la vizita periodica, medicul va verifica tensiunea arteriala a copilului, felul in care cel mic creste si se devolta din punct de vedere fizic, daca exista semne de infectii in organism sau de inflamare a pielii in zona unde ii faci injectiile etc.
Analize sau teste care i se vor face copilului:
• Hemoglobina A1C sau un alt test similar, precum hemoglobina glicata (Hb A1c), pentru a verifica cum a variat glicemia in ultimele luni de la cea mai recenta vizita.
• Un test al nivelului de glucoza in sange. Acesta este un moment bun sa verifici si cat de precis ii iei tu glicemia copilului.
Daca in familia voastra exista un istoric de colesterol ridicat sau de boli de inima, iar copilul este mai mare de 2 ani, medicul poate recomanda si o analiza de colesterol (LDL si HDL). Daca nu exista un istoric familial de colesterol ridicat, copilului i se poate face aceasta analiza abia dupa ce ajunge la pubertate. In cazul in care colesterolul LDL este mai mic de 100 mg/dL (2,60 mmol / l) si nu exista nici un istoric familial de colesterol ridicat, medicul poate repeta acest test doar la 5 ani o data.
Alti medici la care sa mergi:
• Diabetul zaharat creste riscul ca cel mic sa sufere de probleme dentare. Ar fi bine sa mergi la stomatolog o data la sase luni.
• Pe masura ce copiii cresc, nevoile lor nutritionale se schimba. Consulta un nutritionist specializat in diabet de tip 1 cel putin o data pe an, pentru a reevalua planul alimentar al copilului.
Dupa 5 ani de la diagnostic
Copilul are nevoie de vizite la oftalmolog. Aceste vizite sunt necesare daca ai un copil care a depasit 10 ani si a avut diabet de la 3-5 ani. Examinarea oculara va verifica daca exista semne de retinopatie diabetica si glaucom. Din acest moment, copilul va avea nevoie de o examinare anuala. Doar daca medicul considera ca riscul problemelor de vedere este scazut il puteti vizita mai rar.
Medicul copilului va incepe, de asemenea, sa ceara anual si un test de urina, pentru a verifica nivelul proteinelor eliminate. Acest test ajuta la detectarea timpurie a nefropatiei diabetice.
Alte analize medicale
In functie de evaluarile medicului, copilului cu diabet zaharat de tip 1 i se mai pot face :
• anticorpii tiroidieni, hormonii tiroidei (TSH) si o tiroxina (T4), care pot fi facute o data la fiecare 1 sau 2 ani. Aceste teste verifica daca exista probleme cu glanda tiroida, care sunt comune in randul persoanelor care au diabet de tip 1.
• examinari anuale ale picioarelor, incepand de la pubertate
• analize de rutina pentru depresie, dupa ce copilul a implinit 10 de ani. Tot psihologul poate aprecia daca exista tulburarilor alimentatie, in cazul in care copilul da semne ca ar avea o problema de acest gen.
• analize pentru depistarea celiachiei, daca a fost diagnosticat diabet de tip 1, dar copilul nu ia in greutate asa cum era de asteptat.
Tratamentul pentru copilul cu diabet de tip 1
Tratamentul are ca scop mentinerea glicemiei copilului intr-un interval tinta, pentru a reduce riscul complicatiilor pe care le da diabetul zaharat. In acest scop, cel mai mult conteaza grija zilnica de a face ce trebuie si controalele medicale regulate.
Programul zilnic va include:
• Exercitii fizice. Specialistii recomanda ca adolescentii si copiii, incepand de la varsta de sase ani, sa faca miscare fizica, de la moderata pana la intensa, cel putin o ora pe zi.
• Monitorizarea glicemiei, acasa.
• Pregatirea si administrarea injectiilor cu insulina sau utilizarea pompei de insulina.
• Calculul carbohidratilor din alimentatie.
• Masuri atunci cand copilul se confrunta cu un nivel scazut de zahar in sange. (Invata-l sa recunoasca simptomele).
• Prevenirea unei glicemii prea mari.
Unele probleme care pot aparea includ:
• Mofturile si schimbarile in pofta de mancare a copilului.
Un dietetician atestat te poate ajuta sa alcatuiesti un plan de masa flexibil, pentru a satisface gusturile celui mic, dar si pentru a te invata ce masuri ai putea sa iei in cazul unor situatii atipice, cum ar fi petrecerile sau activitatile cu colegii. Daca cel mic foloseste insulina cu actiune rapida, ii poti da o doza in functie de ceea ce a mancat.
• O boala.
Medicul specialist al copilului te va ajuta sa inveti cum sa reactionezi atunci cand copilul este bolnav, indiferent ca este vorba de o raceala sau orice alta afectiune. Este o situatie in care nivelul glicemiei poate varia considerabil. Vorbeste cu medicul inainte de a ii da copilului orice medicament fara prescriptie medicala.
• Miscarea fizica.
Unii copii fug de efort, asa ca daca ai un copil care nu este prea activ, limiteaza-i timpul petrecut cu jocurilor video, calculatorul sau televizorul. Planifica impreuna cu el unele activitati care ii vor starni interesul, precum datul cu rolele, cu bicicleta, patinajul, etc. Nu uita sa verifici ce influenta au acestea asupra glicemiei.
Masuri importante pentru viata de zi cu zi:
• Vei dori sa iti inveti copilul sa poarte la el actele medicale care arata ca are diabet si sa il inveti sa spuna asta personalului medical de la scoala, invatatorului sau profesorului in caz ca exista anumite situatii la scoala. De asemenea, ii poti cumpara o bratara de identificare, pe care se poate s-o gasesti chiar si in cabinetul medicului vostru sau, daca nu, o poti cumpara din farmacii ori de pe Internet.
• Invata-ti copilul cum sa isi ingrijeasca picioarele. Desi problemele picioarelor sunt rare la copiii care au diabet, ca adulti ei le pot avea, asa ca e important sa deprinda obiceiuri corecte. Invata-ti copilul sa poarte incaltaminte comoda si cat de important e sa isi cumpere incaltaminte care i se potriveste. Verifica-i semnele de rani sau infectii, invata-l sa-si spele si sa-si usuce bine picioarele.
Daca observi o problema la picior, chiar si una minora, discuta cu medicul inainte de a o trata.
• Acasa, pune undeva la vedere, pentru baby sitter sau persoanele care au grija de copil, planurile de masa si alte instructiuni despre orarul celui mic.
• Invata-ti copilul sa isi ingrijeasca dantura si gingiile si mergi cu copilul la stomatolog o data la sase luni.
• Tine-ti copilul imunizat, adica vaccinat. Nu uita sa ii faci anual vaccinul antigripal.
• Participa la un grup de suport pentru parinti care au copii cu diabet. Aceste grupuri pot fi foarte utile, mai ales in primii ani de la diagnosticarea copilului.
• Ajuta-ti copilul sa dezvolte o atitudine sanatoasa fata de aceasta situatie medicala pe care o are. Astfel, el va evita instalarea multor probleme imediate sau complicatii pe termen lung. Pe masura ce creste, lasa-l sa isi asume responsabilitatea pentru tratament, la fel cum faci si cu alte sarcini personale. Permite-i sa te ajute, ca sa castige experienta in lupta cu boala sa, indiferent de varsta pe care o are.
• Invata-l sa isi masoare glicemia de mai multe ori pe zi, sa mentina un control strict al nivelului de zahar in sange, sa recunoasca simptomele unei glicemii crescute sau ridicate.
• Discuta cu copilul tau despre pericolele fumatului, ale consumul de alcool sau ale utilizarii de medicamente si droguri. Fumatul afecteaza vasele de sange si poate duce la complicatii in cazul diabetului zaharat. Alcoolul si alte droguri pot masca simptomele unei glicemii crescute, ceea ce poate conduce la o situatie de urgenta.
Medicatie pentru diabet zaharat de tip 1
Insulina este singurul medicament care poate trata diabetul zaharat de tip 1, iar copilul tau va lua, cel mai probabil, mai mult de un singur tip de insulina. Dozele i se pot administra cu injectii sau prin intermediul unei pompe cu insulina.
Vezi mai multe despre pompa de insulina in articolul 1.3.27.
Cantitatea si tipul de insulina pe care le ia copilul tau se vor schimba, probabil, in timp, in functie de modificarile care apar de-a lungul cresterii. De asemenea, acestea vor trebuie adapatate in functie de nivelul de activitate fizica sau de secretiile hormonale (in timpul adolescentei). Uneori, daca se simte rau sau este stresat, copilul poate sa aiba nevoie de doze mai mari de insulina.
Atentie, nu lasa dozele de insulina la caldura sau la lumina soarelui, nu o utiliza daca constati modificari in textura si culoarea ei si nu iti lasa copilul sa sara peste doza de insulina fara sfatul medicului.
Vestea buna este ca studiile in acest domeniu continua, iar cercetatorii cauta sa descopere noi tipuri de tratamente, insulina sau de administrare mai usoara a acesteia. Din pacate, insulina nu poate fi luata sub forma de pastile, deoarece este distrusa de flora stomacului. De aceea nu poate fi decat injectata.
Chiar daca ai un copil care se teme de injectii, nu iti face griji: in scurt timp, se va desensibiliza, expus fiind zilnic la acest stimul. Indruma-l cu blandete la inceput, pana se obisnuieste, si nu iti pierde rabdarea. Aceasta e cea mai mica problema si va fi in scurt timp depasita.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), webmd.com. Foto: Shutterstock