Efectele nedorite ale insulinoterapiei
Tratamentul cu insulina este singurul tratament valabil in cazul diabetului zaharat de tip 1. Fara insulina, nu exista viata, deoarece celulele organismului nu se mai pot hrani.
Insa a te ocupa de aportul de insulina in locul propriului pancreas se dovedeste a fi o sarcina destul de solicitanta, cel putin la inceput.
De asemenea, terapia cu insulina poate avea si efecte mai putin placute, despre care trebuie sa inveti pentru a reduce riscul complicatiilor.
La fel ca orice alte medicamente, insulina poate provoca reactii adverse. Daca observi oricare dintre reactiile adverse de mai jos, anunta-ti medicul si discuta cu el ce este de facut, astfel incat sa poti urma terapia diabetului fara a avea aceste neplaceri.
Hipoglicemie
Hipoglicemia sau nivelul scazut de glucoza din sange este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului cu insulina. Hipoglicemia poate aparea atunci cand insulina scade nivelul de glucoza prea mult.
Simptomele de hipoglicemie includ ameteli, tremuraturi, transpiratii, foame, schimbari bruste ale dispozitiei, dificultati de concentrare si chiar pierderea cunostintei. Hipoglicemia este o urgenta medicala si sunt necesare masuri urgente pentru a restabili nivelul glicemiei ori de cate ori apare.
Poti reduce riscul de hipoglicemie daca iti verifici frecvent nivelul de glucoza din sange. Cere ajutor medicului pentru a alege dozele de insulina cele mai bune pentru tine.
Crestere in greutate
In unele cazuri, aportul de insulina contribuie la cresterea in greutate. Insulina iti poate spori senzatiile de foame si este posibil sa observi ca ai un apetit mai mare de la un timp. De asemenea, este posibil sa iei in greutate daca te confrunti frecvent cu hipoglicemie si iti suplimentezi alimentatia cu carbohidrati pentru a o controla. Aceasta poate duce si la variatii de greutate, cu ingrasari si slabiri repetate. Poti face fata acestui lucru daca discuti cu medicul cresterile in greutate, astfel incat sa iti poti modifica dieta intr-una mai sanatoasa.
Lipodistrofia
Lipodistrofia reprezinta modificarea tesutului subcutanat, prin ingrosare (formare de noduli) sau prin subtiere. Este interzisa injectarea insulinei in aceste zone.
Hipokaliemie (deficit de potasiu)
Insulina favorizeaza patrunderea potasiului in celule, iar acest lucru poate duce la hipokaliemie, sau concentratie scazuta de potasiu in sange. Netratata, aceasta problema poate cauza probleme respiratorii sau ale inimii, punand chiar viata in pericol.
Esti mai expus(a) la acest efect secundar daca ai deja risc de hipokaliemie din cauza ca iei medicamente care antreneaza scaderea potasiului, cum ar fi diureticele. Aisgura-te intotdeauna ca medicul stie ce medicamente iei.
Iritatii si alergii
Injectiile cu insulina pot provoca inrosirea pielii, umflaturi tari sau mancarimi in zona de insertie. In cazul in care iritatia nu dispare, discuta cu medicul, pentru ca e posibil si sa iti faci insulina incorect.
Desi sunt foarte rare cazurile de acest gen, unele persoane pot fi alergice la insulina. Simptomele sunt similare oricarei alergii: eruptie cutanata pe corp, probleme de respiratie, scaderea tensiunii arteriale, puls crescut sau transpiratii. O alergie la insulina poate pune chiar viata in pericol, asa ca cere ingrijire medicala imediata daca observi vreunul din aceste simptome.
Cetoacidoza diabetica
Aceasta stare grava poate aparea daca iei insulina, dar nu suficienta. Fara suficienta insulina, organismul nu obtine glucoza de care are nevoie, asa ca arde grasimile pentru a produce energie. Acest lucru produce acizi numiti cetone, care sunt toxice pentru organismul tau.
Cetoacidoza poate duce la coma diabetica sau chiar la deces. Daca observai simptome precum varsaturi, dureri abdominale, respiratie rapida sau miros de fructe in respiratie suna la 112 sau roaga pe cineva sa sune la urgente.
Infectiile locale
Sunt rare, iar in general apar din cauza ca nu s-a dezinfectat locul inainte de injectie. Nu uita totusi sa lasi pielea sa se usuce foarte bine daca ai dat-o cu alcool medicinal inainte de injectare, deoarece alcoolul dezactiveaza insulina.
Tulburarile de vedere
De regula, sunt trecatoare, dar ai grija sa fii la zi cu analizele facute la oftalmolog.
Surse: healthgrades.com
Inapoi la categorie