Tratamentul hipoglicemiei

Hipoglicemia constituie o urgenta medicala, de aceea este important ca orice bolnav de diabet sa poata identifica daca are simptomele unei caderi glicemice. De asemenea, e o situatie pe care trebuie s-o recunoasca si parintii ai caror copii sufera de diabet de tip 1 sau rudele unui pacient cu aceasta afectiune.

Masurarea glicemiei este necesara cat mai frecvent in perioada de inceput a bolii, pentru ca astfel poti sa iti dai seama cum variaza nivelul de zahar in sange si in ce situatii scade. De asemenea, daca simptomele de alarma ale unei hipoglicemii lipsesc sau nu dispar dupa repetarea tratamentului, masoara cat mai des glicemia. 

Dupa ce vei castiga experienta, masurarea glicemiei nu mai este obligatorie (si tu, si familia veti sti cand este necesara o masuratoare, in functie de semnalele pe care le da corpul).

Regula principala in tratarea hipoglicemiei este administrarea imediata de glucide cu absorbtie rapida (zahar in apa ori in ceai, sucuri indulcite sau glucoza). Alte alimente (mar, banana etc.) nu sunt de folos in acest moment! 

Daca ai un copil cu diabet zaharat de tip 1 ar trebui sa ai grija sa aiba in permanenta asupra sa zahar sau glucoza!

Tratamentul hipoglicemiei usoare

Apa cu zahar:

• 5 g (o lingurita), la copiii mai mici de 5 ani;

• 10 g, dupa varsta de 5 ani;

• 15 g, la adolescenti;

• 15-20 g la adulti.

Chiar daca simptomele de hipoglicemie dispar, pacientul va fi tinut sub observatie inca 10 minute.

Cand simptomele persista sau se agraveaza, este necesara repetarea tratamentului. Dupa ce toate manifestarile au disparut, poate fi luata si gustarea obisnuita sau masa principala, daca pana la acestea intervalul de timp este mai scurt de 30 de minute.

Daca hipoglicemia s-a instalat dupa efortul fizic, pe langa glucidele rapide se adauga si 10-20 g glucide cu absorbtie lenta.

Tratamentul hipoglicemiei severe

Daca tu esti pacientul, asigura-te ca cei din jurul tau (familie, colegi) stiu ce este de facut in situatii de criza. Daca e vorba de un membru al familie tale, va trebui sa stii care sunt pasii de urmat in cazul unei hipoglicemii severe.

• Se ia urgent glicemia, iar daca pacientul este constient si poate sa inghita, i se va da sa bea apa cu zahar, in functie de varsta (vezi dozele mai sus). Dupa ce isi revine, va manca si 10-20 g glucide cu absorbtie lenta sau va lua masa principala.

• Daca pacientul este constient, dar nu poate sa inghita, sau daca este inconstient (coma), i se injecteaza glucagon sau glucoza hipertona 33%, 2 ml/kgc. Ar fi bine ca un membru al familiei sa fie instruit inainte pentru ca sa stie sa injecteze glucoza intravenos. Se telefoneaza in acelasi timp la ambulanta (112).

Utilizarea glucagonului in tratamentul hipoglicemiei severe

Glucagonul este un hormon care creste glicemia, fiind produs de celulele Alfa din pancreas.

Ca medicament: flacon cu 1 mg/seringa cu lichid pentru dizolvare; se poate pastra la temperatura camerei, nu la congelator.

Conform prospectului, se injecteaza i.m. sau s.c.:

• 0,5 mg, la copilul sub 6-8 ani sau < 25kg;

• 1,0 mg, la copilul peste 8 ani sau > 25 kg.

Fiecare familie in care exista o persoana diabetica ar trebui sa aiba glucagon acasa si macar o persoana trebuie sa fie instruita pentru a stii cum sa il foloseasca (medicul diabetolog va poate instrui in acest sens). Data de expirare de pe cutia acestuia trebuie verificata periodic. De asemenea, glucagonul nu trebuie sa lipseasca din trusa de calatorie.

Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre hipoglicemie.

Recaderea in coma hipoglicemica

Desi in majoritatea cazurilor bolnavul isi revine cu ajutorul masurilor de mai sus, exista posibilitatea ca, dupa minute sau chiar ore de la iesirea din coma hipoglicemica, aceasta sa reapara, fara sa se mai fi injectat insulina.

Aceste recaderi sunt posibile in urmatoarele situatii:

• sub actiunea unei doze prea mari de insulina cu actiune prelungita;

• dupa un efort fizic efectuat ziua, coma hipoglicemica poate aparea la un interval de mai multe ore, in timpul zilei sau noaptea.

Teama de hipoglicemie

Starea de teama cu privire la posibilitatea unei crize de hipoglicemie nu trece niciodata cu totul, dar aceasta este partea buna. O mica doza de anxietate indeamna la masuri urgente si este oricum prezenta la toti pacientii cu diabet zaharat de tip 1 si la membrii familiilor lor, mai ales la parintii cu copii bolnavi. Noaptea aceasta teama devine mai intensa. Adesea, frica este mai mare la parinti sau la oricare alte persoane care se ocupa de ingrijirea copilului cu diabet.

Tine minte si ca, la inceputul bolii, teama este mai acuta, dar in timp se va mai estompa. Teama va mai fi diminuata si printr-o buna prevenire a hipoglicemiei, sau printr-o combatere imediata a crizelor.

Este bine sa te poti baza si pe medicul tau sau al copilului, eventual sa il poti suna la orice ora atunci cand esti nesigur(a) pe masurile care trebuie luate in criza.


Surse: Articol adaptat dupa materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. 

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Cum se face injectia cu insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1