Diabetul la copii - sfaturi generale pentru parinti

Copilul tau a fost diagnosticat cu diabet zaharat? E adevarat, este o boala cronica pe viata, dar sa stii ca tot va putea face toate lucrurile pe care le fac si ceilalti copii.

Va trebui totusi sa te familiarizezi cu noi sarcini ca parinte. Vei vedea ca, afland mai multe, temerile tale se vor micsora semnificativ atunci cand vei invata ca poti controla aceasta boala. 

Probabil ca ingrijorarea te macina, iar noile responsabilitati pe care va trebui sa ti le asumi ti se par coplesitoare. In decursul urmatoarelor saptamani, intreaga ta familie va avea nevoie de un curs intensiv pentru a invata tot ce este esential despre aceasta afectiune.

Este normal sa te simti depasita, iar in unele momente probabil vei mai avea ingrijorari sau stari de furie, nedumeriri sau telefoane de urgenta date medicului care iti ingrijeste copilul. Dar o ingrijire adecvata zi de zi va da nastere unei noi rutine, in care atat tu, cat si copilul si ceilalti membri ai familiei veti sti fiecare ce are de facut. Iar de acolo veti ajunge la crearea unui „nou normal”.

Viata voastra se va schimba

E adevarat, nimic nu va mai fi ca inainte de diagnostic, dar se poate ca, din anumite puncte de vedere viata tuturor sa devina mai sanatoasa. E adevarat, este vorba de o boala autoimuna, dar aceasta nu trebuie sa iti limiteze copilul. Copiii de varste mici sunt suficient de energici ca sa nu isi perceapa boala ca pe un obstacol. 

Tocmai de aceea foarte multe dintre responsabilitati vor cadea pe voi, parintii. Copiii mai mari vor putea fi responsabilizati mai usor, dar, pe de alta parte, pot dezvolta comportamente de negare sau de incapatanare in fata unor sarcini pe care le percep ca nedrepte sau grele. Totul este s-o luati pas cu pas si, mai ales, sa invatati impreuna.

Primii pasi

Principala modificare pe care o veti face in programul zilnic va fi crearea deprinderii de a verifica in mod frecvent nivelul de glucoza din sange (glicemia sau “zaharul din sange”). Se poate sa fie necesar sa luati aceste valori chiar si de 10 ori pe zi. Cu cat mai des, cu atat mai bine, mai ales la inceput, dar si pe masura ce copilul creste, iar nevoile i se schimba.

In principiu, scopul masuratorii glicemiei este de a aprecia cat de multa insulina se potriveste nevoilor copilului. Dar dozele de insulina vor depinde si de orarul meselor, de tipurile de alimente consumate si de gradul de activitate de peste zi. 

Ce se intelege prin controlul glicemiei?

Masurarea glicemiei, de catre tine sau chiar de catre copil (oriunde s-ar afla: acasa, la scoala, in excursie etc.) este cea mai exacta metoda de apreciere de moment a controlului glicemic.

Pentru a masura glicemia, este nevoie de glucometru și bandelete. Pentru folosirea corecta a rezultatului, pacientul si/sau familia trebuie sa aiba cunostinte clare despre tratamentul diabetului zaharat: insuline, alimentatie, practicarea activitatii fizice, zile de rau, cetoacidoza diabetica si altele.

Copilul prea mic nu se va ocupa singur de acest lucru, in timp ce un copil care a invatat sa scrie si sa citeasca poate sa retina cum sa masoare glicemia si cum sa o noteze.

Pentru un parinte, e nevoie doar de putin talent la matematica pentru a mentine nivelul zaharului din sange intr-un interval sanatos. Totul va deveni mai usor in timp, pe masura ce practici si observi efectele. Chiar daca ai facut o greseala, odata ce remarci care sunt simptomele si cum reactioneaza copilul atunci cand nivelul glicemiei este prea mic sau prea mare, vei sti si cum sa remediezi situatia rapid.

Din fericire, exista o multime de ore de pregatire, instrumente, aparatura de ultima generatie, tabele si sfaturi de specialitate care te pot ajuta sa alegi insulina potrivita, metoda de dozare, sa masori indicii si sa iti alcatuiesti un program strict, ca sa te orientezi printre toate semnalele pe care le da corpul copilului.

Insulina poate fi injectata cu ajutorul unui pen (zis si stilou) sau seringa, ori cu ajutorul unei pompe de insulina. De multe ori, medicii incep sa faca injectiile, in timp ce familiile copiilor invata pasii de baza. O pompa de insulina este ca un mic computer, un aparat care imita functiile unui pancreas sanatos si ofera in permanenta insulina. Totusi, la inceput chiar si pompa de insulina trebuie ajustata in functie de glicemia copilului. Alegerea unui dispozitiv pentru insulina va depinde de medic, de copil, dar si de tine.

Ingrijirea de zi cu zi

Scopul vostru este sa gestionati diabetul zaharat si sa il tineti sub control. Nu trebuie ca acesta sa va dicteze viata, ci invers. Primele doua lucruri pe care le poti face sunt:

• O alimentatie sanatoasa

Copilul are nevoie de meniuri sanatoase, cu portii adecvate varstei lui, suficiente pentru a sustine cresterea, dar nici prea bogate, pentru a preveni cresterea in greutate. Planul de masa pentru copil va avea in primul rand grija ca doza de carbohidrati recomandata zilnic sa fie distribuita in portii mai mici, pe tot parcursul zilei, pentru a preveni cresterea glicemiei dupa mese. Acasa, o idee buna este sa planifici mese sanatoase pentru toti membrii familiei, pentru a nu iti face copilul sa se simta izolat.

Pe de alta parte, este important sa ii permiti copilului sa faca orice lucruri pe care le fac si alti copii. Desi iti doresti sa il protejezi mai mult decat inainte, o atitudine mai buna pentru el este de a-l ajuta sa fie ca ceilalti colegi. Copilul poate ramane peste noapte cu prieteni sau chiar sa manance alimente pe care le mananca si colegii, daca il inveti cum sa isi planifice mesele si cum se foloseste insulina.

Pentru detalii, vezi articolele cu alimentatia sanatoasa in diabet.

• Activitate fizica

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani vor face miscare fizica cel putin 1 ora in fiecare zi. Limiteaza cantitatea de timp sedentar, adica cea in care copilul se uita la televizor, lucreaza pe calculator ori se joaca. Copiii de peste 2 ani trebuie sa isi limiteze timpul petrecut in fata unui ecran la 2 ore pe zi sau mai putin. Copiii mai mici de 2 ani nici nu ar trebui sa se uite deloc la TV sau sa joace jocuri pe un ecran.

Iti poti ajuta copilul sau adolescentul sa fie activ, propunand mai multa distractie si activitati in aer liber, fie impreuna cu el, fie dandu-l la un sport. Spune-le si cadrelor didactice de la scoala copilului despre boala acestuia, astfel incat invatatoarea sau profesorii sa cunoasca ce trebuie facut in cazuri de urgenta, dar si ca sa poti planifica impreuna cu reprezentantii scolii un orar adaptat nevoilor copilului tau. Se poate, de exemplu sa apara si urgente cum ar fi sa fie lasat sa manance la un moment dat in ora, cand este necesar, daca are o cadere glicemica.

Copilul tau poate lua parte la aceleasi activitati fizice ca si ceilalti copii. Cu toate acestea, pentru siguranta, profesorul de sport, antrenorul, persoana cu care merge la antrenament etc. trebuie avertizati ca cel mic are diabet. In cazul in care copilul nu isi ia insulina, exista riscul unor episoade de hipoglicemie. Daca antrenorul cunoaste simptomele unei glicemii scazute si cum trebuie actionat, totul va fi mult mai sigur.

Ia glicemia copilului inainte si dupa fiecare activitate, daca este necesar. Da-i copilului la el o gustare care contine carbohidrati sau sucuri indulcite, pentru a putea face fata unui episod de hipoglicemie.

• Monitorizarea glicemiei

Tu, dar si copilul tau, daca este suficient de mare, va trebui sa invatati monitorizati nivelul de zahar din sange in mod frecvent, pentru a vedea cat de bine este glicemia tinuta sub control. Medicul stabileste un interval tinta pentru copil, in care trebuie mentinuta glicemia pentru a nu deveni periculoasa. Copiii mici s-ar putea sa aiba un interval tinta mai mare decat adultii, din cauza nevoilor de crestere si pentru a preveni o scadere  brusca a zaharului in sange (hipoglicemie). Pe masura ce copilul creste, obiectivul poate fi redus.

Adolescentii cu diabet zaharat de tip 1

Adolescenta este o perioada dificila pentru orice copil, dar in cazul copilului tau e apoate fi chiar mai complicata. Aceasta este de regula si perioada de constientizare a limitelor bolii, de razvratire in fata destinului sau pur si simplu de deprimare. Adolescentilor nu le place nici controlul altora, nici nu se pricep prea bine la autocontrol. 

Un adolescent cu diabet poate sa nu mai aiba grija de el insusi, sa fie tentat sa bea alcool sau sa abuzeze de anumite substante la fel ca si colegii sai. Alteori, pentru un adolescent devine infricosator sa se monitorizeze singur si sa se responsabilizeze fata de propriul tratament. Sedintele de terapie cu psihologul s-ar putea sa devina o necesitate, daca observi tendinta ca adolescentul tau sa devina depresiv sau anxios.

De asemenea, anii adolescentei sunt perioadele de crestere rapida si dezvoltare fizica. Schimbarile hormonale vor influenta si nivelul zaharurilor din sange, dand peste cap lucruri cu care copilul era obisnuit. Adolescentii au mai mult control asupra propriului tratament, dar acest lucru poate fi atat pozitiv, cat si negativ. Chiar daca ii lasi lui responsabilitatea tratamentului cu insulina, ar fi bine sa urmaresti din umbra daca:

• Isi aminteste sa manance la timp

• Isi face dozele de insulina

• Tine cont sa isi ia glicemia zilnic

E important sa iti inveti tanarul adolescent sa gandeasca singur, pentru el, si sa fie autonom fata de alti tineri. Mai tarziu, el se va muta oricum de acasa, iar aceasta perioada ii serveste ca „antrenament” pentru a-si lua viata in propriile maini. Nu uita sa il ajuti si gasindu-i un nou medic, in avans, pentru perioada de autonomie totala. 


Surse: webmd.com, Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org).

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce faci daca cineva drag e diagnosticat cu diabet?
Cum sa iti ajuti copilul adolescent cu diabet
Copiii cu diabet zaharat de tip 1 la scoala
Cum abordezi greselile in ingrijirea copilului cu diabet