Echipa medicala responsabila de ingrijirea persoanei cu diabet
Diabetul este o afectiune care necesita atentie din partea mai multor specializari medicale, nu doar a medicului diabetolog.
Pentru ingrijirea eficienta a persoanelor cu diabet, este nevoie de o echipa multidisciplinara care trebuie sa includa un medic de familie, diabetolog, nutritionist, endocrinolog, oftalmolog, psiholog, podiatru, dentist, fizioterapeut si alte categorii de specialisti in functie de problemele intampinate.
Dar, mai presus de toate, TU esti cel care poate gestiona cel mai bine situatia urmand cu strictete recomandarile specialistilor. Iata motivele pentru care spunem asta:
● TU esti cel care pune in practica exercitiile recomandate;
● TU gatesti si consumi alimentele mentionate in planul alimentar;
● TU esti cel care isi face injectiile cu insulina sau ia medicamentele prescrise;
● TU iti verifici glicemia de mai multe ori pe zi si notezi valorile acestora;
● TU esti primul care observa daca este ceva in neregula.
Asadar, echipa medicala care te are in grija depinde de tine pentru a stabili cel mai eficient tratament, pe baza observatiilor tale.
Medicul de familie este primul specialist caruia te vei adresa. Acesta va tine cont de simptomele pe care le ai si de istoricul tau medical si va putea face trimiteri catre alte specializari pentru investigatii suplimentare.
De regula, daca medicul suspecteaza ca e vorba de diabet te va trimite la endocrinolog, care iti va face teste speciale ce ii vor arata daca pancreasul functioneaza corect, deci daca organismul beneficiaza de cantitati suficiente de insulina.
Nu stii ce este insulina? Citeste aici tot ce trebuie sa stii despre acest hormon!
In cazul in care este stabilit cu certitudine diagnosticul de diabet, un medic diabetolog te va lua in primire si iti va explica pe indelete ce presupune aceasta boala, cum se manifesta si cum poate fi tinuta sub control. El iti va intocmi schema de tratament medicamentos sau injectabil, in functie de tipul de diabet pe care il ai, te va invata cum si cand se administreaza medicamentele sau injectiile cu insulina, cum sa actionezi atunci cand glicemia creste sau scade foarte mult, cum sa faci fata zilelor de boala si cum sa ai o sarcina fara probleme.
Medicul nutritionist este cel care iti va intocmi un regim alimentar special si iti va spune care sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti pentru a preintampina oscilatiile mari ale glicemiei. Citeste aici in ce consta regimul alimentar in diabet.
Oftalmologul este un alt membru important al echipei care are grija de tine, deoarece diabetul poate afecta vasele de sange de la nivelul ochilor si duce la probleme de vedere. Descoperite din timp, aceste probleme pot fi tratate cu succes iar sansele de reusita sunt foarte mari.
Afla tot ce trebuie sa stii despre complicatiile diabetului.
Medicul podiatru este si el un membru important in gestionarea situatiei unui pacient cu diabet. In Romania inca nu exista aceasta specializare insa se fac pasi importanti pentru a o introduce in grila de invatamant, astfel incat persoanele cu diabet sa beneficieze de ingrijire adecvata. Podiatrul este specialistul care se ocupa de problemele aparute la nivelul picioarelor.
Medicul stomatolog trebuie sa fie atent la problemele gingivale aparute la o persoana cu diabet deoarece nivelul ridicat al zaharului de la nivelul cavitatii orale poate favoriza inmultirea bacteriilor si aparitia infectiilor. Asadar, fa o vizita la medicul dentist macar o data la sase luni si aminteste-i ca suferi de diabet.
Fizioterapeutul joaca un rol important in controlul diabetului deoarece iti recomanda cele mai bune exercitii sau activitati fizice care iti pot regla nivelul glicemiei, iti ajuta organismul sa foloseasca eficient insulina si te ajuta sa scapi de kilogramele in plus.
Nu in ultimul rand, psihologul si psihiatrul te vor ajuta sa treci mai usor peste stresul emotional sau eventualele stari depresive cu care te confrunti.
Scopul principal al tuturor specialistilor este sa te invete cum sa iti mentii glicemia in limitele normale si sa eviti complicatiile diabetului, astfel incat sa te poti bucura de o viata perfect normala. Cum pui in aplicare toate recomandarile acestora depinde insa numai de tine!
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania
Inapoi la categorie