Ce trebuie sa stii despre nutritie daca ai diabet
Zeci de milioane de oameni sufera de diabet, iar conform cifrelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune ar putea ajunge la 360 de milioane pana in 2030.
Asadar, nu esti deloc singur in aceasta situatie. Ba mai mult, vestile bune vin din toate partile: apar medicamente noi, teste tot mai precise. Cu alte cuvinte, progresele medicine asigura persoanelor cu diabet o viata normala.
Insa conditia esentiala ca sa tii diabetul sub control si sa intarzii si poate chiar sa scapi definitiv de riscurile grave ale acestei afectiuni este sa respecti ca la carte o dieta echilibrata, adecvata starii tale de sanatate, activitatii fizice dar si poftelor culinare.
Practic, mai mult sau mai putin, diabetul te obliga sa ai o dieta corecta si chiar sa mananci mai sanatos decat multe alte persoane care nu au aceasta problema de sanatate.
Iar ca sa mananci sanatos trebuie sa ai grija sa nu-ti lipseasca principiile nutritive de baza, sa respecti programul de mese si de gustari si sa eviti cat poti de mult alimentele care iti cresc brusc glicemia.
Carbohidratii
Carbohidratii sunt principalele surse de energie pentru organism: au 4 calorii la 1 gram si trebuie sa reprezinte 60 la suta din aportul zilnic de calorii. Carbohidratii sunt responsabili pentru cresterea glicemiei dupa masa, iar principalele surse sunt cerealele, legumele, fructele, leguminoasele, painea, orezul cartofii.
Trebuie sa stii ca exista carbohidrati cu absorbtie lenta precum cei din cereale, legume, leguminoase, si exista carbohidrati cu absorbtie rapida: zaharul, mierea si fructoza din sucurile de fructe. Ar fi bine sa eviti consumul de carbohidrati cu absorbtie rapida si sa optezi pentru cei cu absorbtie lenta. Astfel, iti tii glicemia si greutatea sub control.
Trebuie sa stii ca in forma lichida (sucuri), fiarta (legume) sau prelucrata (paine), carbohidratii se absorb mai repede, fata de forma solida (fructe), proaspata (legume) sau integral (cereale). In functie de tipul de carbohidrati si cantitatea acestora, se stabileste si indicele glicemic al alimentelor, adica puterea acestora de a creste glicemia. Trebuie sa tii cont de acesta, mai ales ca exista anumite alimente care iti pot da serios peste cap nivelul glicemiei.
Proteinele
Proteinele reprezinta a doua categorie de nutrienti importanta in dieta ta. Necesarul zilnic este de 15 la suta din totalul consumului, iar numarul de calorii pe 1 g de proteina este de 4. Principalele surse de proteine sunt cele animale-carnea, ouale, lactatele, alaturi de vegetale (cereal, linte, fasole, soia, seminte, nuci). Daca proportia celor animale trebuie sa fie de maximum 50-60 la suta din necesarul zilnic, restul revine proteinelor de origine vegetala.
Grasimile
Grasimile sunt a treia categorie de nutrienti importanti intr-o dieta echilibrata. Au insa mai multe calorii decat carbohidratii si proteinele, 9 la 1 gram, dar trebuie sa reprezinte 30 la suta din necesarul alimentar zilnic. Grasimile sunt sanatoase (cele uleiuri presate la rece, seminte, peste), mai putin sanatoase (cele saturate din carne si colesterolul din oua) si total nesanatoase (grasimile trans), care trebuie evitate.
Vitaminele
Vitaminele inseamna viata, iar lipsa lor din dieta duce la carente grave si la slabirea sistemului imunitar. Insa o dieta bogata in legume, fructe si peste asigura doza zilnica de vitamine, suplimentele fiind necesare doar atunci cand le recomanda medicul.
Fibrele alimentare
Acestea sunt o componenta importanta a dietei echilibrate si se gasesc in cereal, legume si fructe. Rolul lor este acela de a impiedica o cresterea brusca si mare a glicemiei si de a asigura un tranzit intestinal optim.
Apa
Fara apa, nu exista viata, iar setea e un semnal clar al deshidratarii. Consumul de apa trebuie corelat cu varsta si activitatea fizica.
Sarea
Sarea in bucate este o placere, dar si o problema atunci cand este depasit consumul zilnic de 5 grame pe zi. Excesul creste riscul de boli cardiovasculare.
Sursa: Articol adaptat dupa materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie