Cum folosesti indicele glicemic in planificarea alimentatiei

O alimentatie care sa ia in calcul nu doar numarul de carbohidrati, ci si indicele glicemic (IG) al alimentelor se poate dovedi benefica in cazurile de diabet zaharat. Desi nu trebuie sa ne bazam doar pe IG, el poate fi o unealta folositoare in planificarea meselor.


Una dintre curiozitatile alimentatiei este ca doua alimente diferite care au un continut similar de carbohidrati pot sa influenteze nivelul zaharului din sange in mod diferit. In timp ce 100 g dintr-un aliment (de exemplu, paine) vor creste glicemia, 100 g din cel de-al doilea (de exemplu, morcovi fierti) vor avea o influenta mult mai mica asupra glicemiei. Ce variaza la cele doua este indicele glicemic.

Dietele care iau in calcul si alimentele cu un IG mic pot fi o optiune potrivita pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece acestea pot ajuta ca nivelurile de glucoza din sange sa se mentina mai stabile. 

Ce inseamna IG mic si IG mare?

Indicele glicemic claseaza alimentele in functie de viteza cu care organismul le descompune, pentru a forma glucoza. 

Alimentele cu IG mare sunt cele care sunt rapid descompuse in glucoza. Exemplele tipice de alimente cu IG mare sunt painea alba, bauturile indulcite, biscuitii, cartofii si portocalele.

Alimente cu IG scazut sunt cele care sunt descompuse mai lent de catre organism. Printre alimentele cu IG mic se numara legumele, leguminoasele si plantele cu frunze verzi. 

De ce sa folosesti alimente cu IG mic in diabetul zaharat?

Alimentele cu IG mic sunt mai putin susceptibile de a provoca o crestere rapida a nivelului de zahar din sange, comparativ cu alimentele cu IG mare si, prin urmare, ele sunt o optiune mai buna pentru pastrarea glicemiei. In plus, alimentele cu indice glicemic mic, deoarece se descompun mai lent, iti mentin starea de satietate mai mult timp si iti reduc poftele alimentare, ajutandu-te astfel sa slabesti. 

Ce efect au alimentele cu IG mare in diabet?

Alimentele cu IG mare se descompun foarte repede, facand nivelul glicemiei sa creasca brusc.

In plus, pentru persoanele cu diabet al caror pancreas secreta insulina, alimente cu IG mare au ca efect formarea unui surplus de insulina, pentru a contracara carbohidratii, iar o consecinta comuna a acestui fapt este ca foamea se instaleaza mai repede, in 2-3 de ore de la ultima masa. Pentru persoanele cu diabet zaharat, acest lucru poate fi deosebit de periculos, deoarece pune organismul in imposibilitatea de a-si controla eficient nivelul de glucoza din sange.

Din acest motiv, persoanele cu diabet zaharat trebuie sa fie atente atunci cand vine vorba de consumul de alimente cu indice glicemic mare.

Nu te concentra doar pe indicele glicemic!

Daca ai diabet zaharat, cand afli prima data de tabelele cu indicele glicemic al alimentelor poti avea senzatia ca ai descoperit cel mai util instrument pentru a-ti controla alimentatia. Dar nu este tocmai adevarat: IG este bun sa te ajute in selectarea alimentelor si poate avea unele beneficii, dar nu ar trebui sa te orientezi numai dupa el. Printre capcane se numara:

• Daca la o masa folosim cate un singur aliment, mai degraba decat o combinatie de alimente, acest lucru poate avea un impact diferit asupra zaharului din sange de la o zi la alta si de la o masa la alta. De exemplu, azi consumi spanac, care are un anumit IG, iar a doua zi mancare de fasole, care are un alt IG. 

• Indicele glicemic al unui aliment nu este suficient pentru a estima nivelul la care creste zaharul din sange in urma consumarii lui. Exista si alte variabile care care afecteaza glicemia, cum ar fi modul in care este preparat alimentul sau cat de mult consumi din acel aliment. De asemenea, laptele degresat si untul de arahide au acelasi indice glicemic, dar laptele este o alegere mai buna, avand mai putine grasimi.

• IG este dat numai pentru alimente care contin carbohidrati. 

• Indicele glicemic nu semnaleaza si continutului de nutrienti al unui aliment. Produse cu IG mic pot avea un numar crescut de calorii, cantitati mari de zahar sau grasimi saturate.

• Sa urmaresti indicele glicemic al alimentelor poate fi destul de dificil. Pe de o parte, pentru ca nu s-a stabilit inca IG pentru toate alimentele. De asemenea, pe ambalajele alimenteleor nu este trecut si indicele glicemic si poate fi greu de estimat cam care ar putea fi acesta, din cauza continutului de diverse substante de conservare sau a diferitelor metode de preparare. 

Principiile de baza ale alimentatiei sanatoase si controlul portiilor ar trebui folosite impreuna cu IG ca modalitati de a ajuta la gestionarea si controlul zaharului din sange. Vorbeste cu un nutritionist specializat in diabet pentru a invata cum sa faci schimbari in obiceiurile tale alimentare astfel incat sa controlezi mai bine nivelurile glicemiei.

Daca vrei sa stii mai multe despre indicele glicemic si incarcatura glicemica – un alt factor important in dieta pentru diabet zaharat  – citeste si articolul „Indicele glicemic (IG) si importanta lui in diabetul zaharat”.

Surse: diabetes.co.uk, mayoclinic.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Intocmirea planului de alimentatie in diabet prin calculul carbohidratilor
Ce inseamna un plan alimentar in diabet
Vegetarian cu diabet: cum iti planifici mesele?
Ce inseamna „o portie” in meniul pentru diabetici?