Indulcitorii cu continut scazut de calorii

Daca ai diabet zaharat nu inseamna ca va trebui sa scoti zaharul complet din meniu, dar este mai mult decat recomandata pastrarea aportului de zahar la un nivel minim. O modalitate de a reduce aportul de zahar, fara a te frustra ca nu poti manca deserturi, este sa inlocuiesti zaharul cu indulcitori cu putine calorii.

Indulcitorii cu putine calorii pot fi de mare ajutor persoanelor care doresc sa se bucure de anumite alimente fara a risca sa ajunga imediat dupa desert la un varf in nivelul de glucoza din sange. De asemenea, si persoanele cu diabet supraponderale, care doresc sa reduca aportul de calorii pentru a slabi, vor beneficia de indulcitorii din comert.

Introducerea indulcitorilor artificiali este considerata sigura de catre expertii in diabet zaharat, atata timp cat alimentele dulci care sunt consumate astfel nu contin cantitati mari de grasimi sau nu au un continut caloric mare. Echilibrul este cheia.

Citeste esentialul despre indulcitori in articolul despre indulcitorii artificiali si naturali

Ce este un indulcitor cu putine calorii?

Indulcitorii cu putine calorii sunt inlocuitori de zahar, care au zero calorii si nu ridica nivelul de glucoza din sange dupa masa, ceea ce ii face o alegere de preferat pentru persoanele cu diabet zaharat. Neavand nici glucide, nici grasimi, ei pot fi adaugati la un plan de masa al unei persoane cu diabet, fara sa fie nevoie sa se scoata altceva din aceasta. 

Tipuri de indulcitori artificiali cu putine calorii  

In prezent, in Uniunea Europeana sunt aprobati 8 tipuri de indulcitori artificiali cu continut redus de calorii sau fara calorii: 

• Zaharina (E 954) - Zaharina este folosita atat in alimente reci, cat si in preparate calde. Este de 300-400 de ori mai dulce decat zaharul, iar doza maxim admisibila pe zi este de 5 mg pe kilogram de corp.

• Aspartam (E 951) - Aspartamul este un indulcitor artificial, care poate fi mai bine utilizat in alimente neprelucrate termic. Persoanele care sufera de fenilcetonurie sunt sfatuite sa evite aspartamul. Este de aproximativ 20.000 de ori mai dulce decat zaharul de masa, iar doza maxim admisibila pe zi este de 5 mg pe kilogram de corp.

• Acesulfam de potasiu (acesulfam K sau E 950) - Este un alt tip de indulcitor considerat fara calorii care poate fi recomandat celor care sufera de diabet. Indulcitorul poate fi utilizat si la gatit, datorita capacitatii sale de a rezista la cresteri termice. Doza maxim admisibila pe zi este de 9 mg pe kilogram de corp.

• Sucraloza (E 955) - Sucraloza este unul dintre cei mai recenti indulcitori cu continut scazut de calorii. Capacitatea sa de indulcire nu este afectata de caldura si, in general, isi pastreaza dulceata in alimente sau bauturi fierbinti. Doza maxim admisibila pe zi este de 15 mg pe kilogram de corp.

• Ciclamat (E 952 sau ciclamat de sodiu) - Este interzis in SUA (din 1970) si in Anglia din cauza potentialului cancerigen, dar este permis in Romania si in alte tari din Europa.

Doza maxim admisibila pe zi este de 7 mg pe kilogram de corp.

• Neohesperidina DC (E-959 sau Neo-DHC) - Aditiv alimentar cu rol de potentiator de aroma si indulcitor. Se obtine prin procedee chimice din neohesperidina, care este un flavonoid), ce se regaseste in portocalele amare (Citrus aurantium) si grepfruit. In functie de concentratia substantei, este de 400 pana la 1800 de ori mai dulce decat zaharul. Pentru uz alimentar, se folosesc de obicei preparate cu capacitate de indulcire de 400-600 de ori, adesea in combinaţie cu alti indulcitori.

Desi este derivat dintr-o sursa naturala, acesta a fost supus unor transformari chimice si nu este considerat un produs natural. In formula folosita ca indulcitor, Neo-DHC, nu apare in natura.

Doza maxim admisibila pe zi este de 5 mg pe kilogram de corp.

• Neotam (E 961) – Un indulcitor considerat sigur, este obţinut din aspartam prin intermediul reacţiilor chimice dar este de 35-60 de ori mai dulce decat aspartamul, deci de 7000 pana la 13000 mai dulce decat sucroza. Descompunerea neotamului produce o cantitate foarte mica de fenilanalina si astfel, spre deosebire de aspartam, poate fi utilizat si de persoanele care sufera de fenilcetonurie. Este moderat de stabil la temperaturi mari.

Se metabolizeaza rapid de catre organism si apoi se elimina complet. Doza maxim admisibila pe zi este de 2 mg pe kilogram de corp.

Cei mai frecventi indulcitori naturali cu putine calorii aprobati pe piata

• Xilitol (E 967) – Xilitolul face parte din categoria poliolilor (alcooli naturali ai zaharului), are aceeasi dulceata ca zaharoza, dar contine cu o jumatate mai putine calorii: in jur de 2,4 cal / g. Xilitolul este in prezent aprobat ca alternativa la zahar intr-o gama de produse alimentare, farmaceutice sau produse de sanatate orala, in mai mult de 35 de tari. Desi nu a fost stabilita in mod oficial o limita zilnica maxim admisibila, studiile facute arata ca un consum zilnic mai mare de 50 g duc la aparitia diareei (*).

• Glicozid de steviol (E 960) – este un indulcitor obtinut din frunzele plantei Stevia rebaudiana, dar care a fost aprobat pentru vanzare in UE abia in 2012. Glicozidele derivate din steviol, compusii care dau gustul dulce al Steviei, au un grad de indulcire de 250-300 de ori mai mare decat zaharul (zaharoza), dar nu contin calorii sau carbohidrati.
Glicozidele derivate din steviol pot avea un gust amar cand Stevia este consumata in cea mai pura forma. Utilizarea produselor cu Stevia pura in cantitati relativ mici ar trebui sa nu aiba nici un efect semnificativ asupra nivelului de glucoza din sange. 

Atentie! Indulcitorii pe baza de Stevia sunt amestecati cu alte ingrediente de indulcire. Citeste etichetele, deoarece acestia pot avea efect asupra cresterii nivelului de glucoza din sange, in functie de celelelate substante cu care este amestecata si in ce proportie.

• Maltitol (E 965) – Maltitolul face parte dintr-o familie de indulcitori cunoscuti ca alcooli naturali ai zaharului (polioli). Acesta are cca 90% din dulceata zaharului (zaharoza) si este foarte asemanator la gust, dar are mult mai putine calorii (doar 2,1 calorii / gram). Din aceste motive, maltitolul este frecvent utilizat in produsele alimentare cu putine calorii sau fara zahar.
Nu este cancerigen si este lent absorbit de organism, de aceea nu duce la cresterea nivelului de glucoza din sange. Este o optiune buna pentru persoanele cu diabet zaharat, dar nu trebuie totusi consumat in cantitati mari deoarece poate provoca flatuenta si un efect laxativ, ca si in cazul altor polioli.

Se recomanda un consum zilnic de maxim 15g pentru copii si 30g pentru adulti. Raportul despre indulcitori prezentat de Scientific Committee on Food in Comisia Comunitatii Europene la Luxembourg (*16th series, SCF; 1985) mentiona ca studiile de toleranta umana indica un efect laxativ la un nivel de consum de 30 - 50g pe zi.

• Manitol (E 421) - Manitolul este un alt membru al familiei poliolilor, cu un gust dulce placut (are aproximativ 70% din gustul dulce al zaharului), are putine calorii si este frecvent utilizat in productia de produse alimentare si farmaceutice, datorita proprietatilor sale. Un gram de manitol are doar 1,6 calorii, de jumatate de ori mai putin ca zaharoza (4 kcal / g).

Manitolul este un indulcitor considerat o alternativa utila pentru persoanele cu diabet zaharat si este utilizat intr-o gama larga de produse cu continut scazut de calorii si fara zahar. Nu trebuie consumat intr-o cantitate mare datorita efectelor secundare de diaree sau flatuenta, din aceasta cauza recomandandu-se un maxim de 20g pe zi  (*).

• Taumatina (E 957) - un produs natural, din cojile semintelor fructul katemfe al arbustului Thaumatococcus daniellii. Taumatina este un compus de proteine care se formeaza in fruct in momentul cand acesta este atacat de daunatori. Este de 2000 de ori mai dulce decat zaharul, capacitatea edulcoranta nu este perceputa imediat ca gust si are o persistenta indelungata. Exista persoane alergice la taumatina. Nu este recomandata sugarilor si copiilor mici.

Taumatina este permia ca un indulcitor in inghetata si dulciuri la un nivel de pana la 50 mg / kg si ca un potentiator de gust in bauturi racoritoare, deserturi si lactate cu pana la 0.5 mg / l și 5 mg / kg din produsul respectiv.

La ce sa fii atent(a) cand folosesti indulcitorii

Indulcitorii au in general mai putine calorii si, ca atare pot fi buni pentru persoanele supraponderale, de multe ori cu diabet de tip 2, care incearca sa piarda in greutate.

Cu toate acestea, este foarte important sa fii constient(a) de ceea ce contin alimentele din farfuria ta: alimentele care contin indulcitori nu au neaparat si continut scazut de calorii. Verifica intotdeauna informatiile nutritionale de pe eticheta alimentelor. De asemenea, indulcitorii pot determina tulburari de crestere sau ale activitatii sistemului nervos in cazul copiilor si adolescentilor.


Surse: www.diabetes.org, www.diabetes.co.uk, caloriecontrol.org, polyol.org,  www.inchem.org, www.fda.gov, www.nhs.uk, *SNF Swedish Nutrition Foundation (snf.ideon.se).

Inapoi la categorie

Citeste si
Cati si ce fel de carbohidrati trebuie sa incluzi in dieta ta
Tipuri de carbohidrati
Cum calculezi carbohidratii in regimul alimentar pentru diabet
Indicele glicemic (IG) si importanta lui in diabetul zaharat