Ce inseamna un plan alimentar in diabet

Daca ai diabet zaharat, o dieta sanatoasa este importanta nu doar pentru ca iti va mentine glicemia in parametri normali, ci deoarece alimentatia potrivita te poate ajuta sa previi sau sau intarzii instalarea unor complicatii precum deteriorarea nervilor sau bolile de inima.

Ce inseamna o dieta „speciala pentru diabet” sau un “plan alimentar pentru diabet”

Desi poate ca vei auzi de o „dieta pentru diabet zaharatˮ, adevarul este ca nu exista o dieta universal valabila, desi in cazul diabetului insulino-dependent vei avea indicatii specifice legate de consumul de carbohidrati si unele interdictii. Exista in schimb un regim alimentar sanatos, care este recomandat inclusiv pentru cei fara diabet zaharat (familia ta va putea beneficia de acest lucru la randul ei) si care te va ajuta foarte mult mai ales pe tine. 

In functie de tipul de diabet pe care il ai si de conditiile specifice tie, este posibil sa fie nevoie sa iti adaptezi totusi planul de masa la anumite cerinte. Poate primul lucru la care trebuie sa ai grija este sa scazi nivelul colesterolul (fara grasimi) sau poate pe cel al tensiunii arteriale (cat mai putina sare). In prezent, planurile nutritionale pentru persoanele cu diabet, in special cu diabet de tip 2, sunt mai individualizate decat in trecut.

Mult timp dietele pentru persoanele cu diabet au fost foarte restrictive, insa astazi, gratie descoperirilor medicale si a aparaturii moderne care permite, de exemplu, masurarea glicemiei oricand sau injectarea mai usoara a insulinei, regimul alimentar este mult mai permeabil.

Iti este permis sa mananci aproape orice, iar in meniul tau va fi cuprinsa o mare varietate de alimente, inclusiv legume, cereale integrale, fructe, produse lactate fara grasime, fasole, carne slaba, pasari de curte, peste, fructe de mare, deserturi. Varietatea alimentelor este chiar indicata. De asemenea, asigura-te ca alegerile tale din fiecare grup de alimente asigura cei mai buni nutrient pe care ii poti gasi. Cu alte cuvinte, alege alimente bogate in vitamine, minerale si fibre.

Cum iti poti alcatui o dieta sanatoasa?

Pentru a iti elabora un plan de masa sanatos, poti porni de la cinci strategii mari. Urmareste:

• Scaderea numarului de calorii pe care le mananci zilnic, respectiv la fiecare masa.

• Consuma mai multi carbohidrati complecsi, adica legume, fructe, fasole, cereale integrale.

• Un consum mai mic de grasimi saturate, precum untul, branzeturile sau carnea grasa.

• Alege in schimb mai multe grasimi mono si polinesaturate, cum ar fi uleiul de masline sau uleiul de in.

• Raspandirea carbohidratilor pe intreg parcursul zilei si numararea lor cu atentie, cea mai buna metoda de a mentine controlul glucozei din sange.

Cantitatile de alimente consumate

Putem simplifica la maxim schema unei nutritii sanatoase, astfel incat sa fie usor de retinut. Medicii si nutritionistii specializati in diabet le recomanda in general pacientilor sa isi distribuie alimentele astfel: cea mai mare parte a hranei lor sa fie formata din carbohidrati complecsi bogati in fibre, iar in rest sa consume proteine (20% din totalulul de calorii recomandate pe zi) si sa limiteze grasimile saturate la mai putin de 7% din caloriile zilnice.

In schimb, persoanele cu diabet de tip 2 care sunt supraponderale sau obeze (adica circa 80% din cei cu diabet de tip 2) au nevoie de mai putine glucide si o usoara crestere a cantitatii de proteine, pentru a scadea in greutate. Astfel, ar trebui ca

• aproximativ 40% dintre calorii sa provina din carbohidrati

• aproximativ 30% dintre calorii sa provina din din proteine

• aproximativ 30% din calorii sa provina din grasimi sanatoase (fructe oleaginoase, uleiuri vegetale)

O pierdere treptata in greutate va avea efecte benefice asupra sanatatii generale. Dar greutatea de care scapi nu trebuie sa fie si din masa musculara, ci doar din tesutul adipos, de aceea se recomanda un consum mai mare de proteine (acestea hranesc muschii) si miscare fizica. O reducere de doar 250 – 500 calorii in regimul zilnic, completata de o activitate de stimulare musculara se va reflecta treptat si in dimensiunea taliei. 

Gestionarea carbohidratilor

Unul dintre obiectivele unei alimentatii sanatoase este stabilizarea cantitatii de zahar din sange, iar carbohidratii (glucidele) au influenta directa asupra glicemiei. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa consume aproximativ aceeasi cantitate de carbohidrati la fiecare masa. Totalul carbohidratilor din dieta ta depinde de nevoiele tale specifice, respectiv de sfatul medicului.

Dietele bogate in carbohidrati rafinati sau bauturi dulci au ca efect o variatie prea mare a continutului de zahar din sange, glicemia inregistrand variatii mari si caderi bruste. Cea mai buna metoda pentru a evita acest carusel glicemic este sa distribui mesele pe tot parcursul zilei.

Dupa primirea unui diagnostic de diabet zaharat, ti se va recomanda printre altele sa tii un jurnal alimentar. In jurnal vei tine cont in mod special de numaratoarea carbohidratilor. Medicul iti va recomanda probabil sa mananci intre 45 pana la 60 de grame de carbohidrati la o masa si nu mai mult de 130 g pe zi.
Dar aceastea sunt doar niste cifre utilizate ca reper general, asa ca cel mai bine este sa te consulti cu medicul sau nutritionistul tau pentru a stabili nivelul de carbohidrati de care ai tu nevoie, in functie de nivelul de zahar din sange, varsta, sex, activitate fizica etc.

Numaratoarea carbohidratilor o vei face folosind tabelele cu alimente sau citind etichetele produselor si urmaind cantitatile puse in farfurie. Desi pare greu, nu este deloc asa si nu ai nevoie de cantar sau alte instrumente ajutatoare. Vei putea sa apreciezi cantitatile si portiile prin cateva metode simple, iar in scurt timp vei invata sa apreciezi continutul nutritiv din majoritatea alimentelor.

Legatura dintre alimentatia sanatoasa si diabetul fara complicatii

O alimentatie echilibrata te poate ajuta sa controlezi nivelurile de zaharuri din sange si reduce riscurile de complicatii ale diabetului, cum ar fi deteriori ale nervilor (neuropatie diabetica periferica), bolile de inima sau problemele picioarelor. 

Unele complicatii sunt legate de grasimile „rele” din dieta. Orice dieta care poate reduce nivelul de colesterol rau si creste nivelul de colesterol bun este eficienta. Pierderea in greutate, plus exercitiile fizice, iti vor oferi o viata lunga si fara complicatii, cu mai putine medicamente. Tine minte doar ca nu conteaza varsta pe care o ai: schimbarea stilului de viata este posibila.

Daca incepi oricand sa respecti zilnic un plan de masa pentru diabetul tau, efectul va fi o imbunatire a glicemiei, a tensiunii arteriale, a analizelor de colesterol si, de asemenea, te va ajuta la controlul greutatii.

Cum iti faci un plan de masa?

Un plan de masa este un ghid personal, din care tu alegi ce tipuri de alimente si in ce cantitati sa consumi la o masa sau o gustare. Planul trebuie sa se potriveasca cu programul tau si cu obiceiurile tale alimentare. 

Foloseste listele date de medic sau nutritionist si articolele noastre din meniul nutritie pentru a-ti stabili prioritatile personale. Printre instrumente de planificare ale mesei se numara:

• Metoda farfuriei – te invata cum sa iti distribui mancarea. Pe 1/2 din suprafata farfuriei in care mananci pui legume neamidonoase (crude si gatite), pe 1/4 pui carbohidrati sau amidonoase (cereale, paine, fasole, cartofi, mazare), iar pe ultimul sfert de farfurie pui sursele de proteine (carne slaba, oua, peste, tofu, fructe de mare, branza degresata). Inaltimea mancarii va fi cat grosimea palmei tale.

• Numararea sau calculul carbohidratilor

• Calcularea indicelui glicemic (IG) 

Cand ai diabet insulino-dependent, trebuie sa acorzi atentie nu doar alimentelor, ci si felului in care echilibrezi insulina cu mesele. Si aici va fi de lucru la inceput, insa medicul, respectiv asistentii care te vor instrui, te vor ajuta sa inveti cum sa administrezi dozele de insulina.   

Nu-ti place sa numeri? 

In loc sa numeri calorii, carbohidrati si indici glicemici, poti utiliza o lista din care sa inveti grupurile de produse alimentare si ce inseamna o portie de carbohidrati pentru tine. Vorbeste cu nutritionistul tau sa te ajute cu astfel de liste sau cauta pe internet si scoate-ti la imprimanta o lista cu principalele categorii de alimente si continutul lor.

De exemplu, o portie de legume poate fi echivalata cu o cana de spanac crud sau o jumatate de ceasca de sparanghel fiert sau o jumatate de ceasca de suc de rosii. O portie de carbohidrati poate fi alcatuita din doua linguri de orez fiert sau o jumatate de galusca de cartofi. Poti avea dreptul la 2-3 astfel de portii la fiecare masa. 

Mai departe, iti poti planifica, de exemplu, cina: aceasta ar putea include o portie de amidon, doua de legume si una de carne. O gustare poate include un fruct si cateva oleaginoase. In acest fel, poti alcatui un regim alimentar diversificat, pastrand un echilibru corect de nutrienti. 

Cand mananci in oras

Dupa cum stii deja, carbohidratii au o mare influenta asupra nivelului de zahar din sange, asa ca daca iei masa in oras umple-ti farfuria mai mult cu legume non-amidonoase (salata, dovlecei, broccoli, conpoida, sparanghel, vinete, castraveti, ciuperci), iar in rest alege doar alimentele al caror indice glicemic si continut de carbohidrati il cunosti. Bauturile cu putine calorii (sucuri neindulcite, ceaiuri, apa) te ajuta sa completezi o masa pentru a obtine senzatia de satietate fara sa consumi prea mult. 


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), webmd.com, healthguides.healthgrades.com. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Intocmirea planului de alimentatie in diabet prin calculul carbohidratilor
Vegetarian cu diabet: cum iti planifici mesele?
Ce inseamna „o portie” in meniul pentru diabetici?
Carbohidrati, indice glicemic si incarcatura glicemica. Cei trei parametri ai planificarii meselor in diabet