Ce trebuie sa mananci cand ai hipoglicemie
Probabil ca ai auzit de atatea ori cuvantul “glicemie” incat ti-au intrat in sange monitorizarea ei si mentinerea valorilor sale la cote normale pentru a evita dezechilibrele care pot aparea la persoanele cu diabet.
Asa ca mai mult ca sigur, ai un plan de mese regulate care te ajuta sa fii in forma si sa eviti situatiile grave.Totusi, se mai intampla sa fii ocupat, stresat, pe drumuri si pur si simplu sa uiti sa mananci. Dupa cateva ore bune de lucru, stres si alergatura fara o inghititura de mancare, corpul isi cere drepturile si ia masuri. Una dintre acestea este scaderea glicemiei, adica a nivelului zaharului din sange.
Care sunt simptomele scaderii glicemiei?
Scaderea glicemiei poate aparea din cauza medicatiei, a unor infectii sau pur si simplu pentru ca te-ai abatut de la programul de mese regulate si ai uitat sa mananci ore bune. Scaderea glicemiei este insotita de foame, ameteala, stare de lesin, transpiratie, anxietate, oboseala accentuata, durere de cap. Se intampla si oamenilor perfect sanatosi, insa la persoanele cu diabet acest fenomen este unul care trebuie sa ii alerteze.
Ce trebuie sa faci daca ti-a scazut glicemia?
Pentru ca scaderea glicemiei inseamna scaderea nivelului de zahar din sange, revenirea la valori normale ale glicemiei inseamna sa corectezi acest deficit printr-un aport de carbohidrati, zaharurile din alimente.
Acestea se gasesc in multe surse precum cerealele, legumele, fructele, laptele, mierea si evident zaharul. Asa ca trebuie sa ai la indemana surse de carbohidrati care sa restabileasca valorile glicemiei.
Daca ai simptomele descrise mai sus, poti consuma un fruct sau un pahar cu lapte sau cativa biscuiti.
Ca masura de prim ajutor ar trebui sa mananci sau sa bei imediat 15 grame de carbohidrati cu actiune rapida, cum ar fi:
- 3 – 4 patratele de glucoză
- 4 – 6 bomboane (cu zahar)
- jumatate de pahar de suc de fructe sau cu o bautura racoritoare dulce (nu dietetica)
- o cana de lapte degresat
- 1 lingura de miere sau de zahar
- 2 linguri de stafide
Cincisprezece minute după ce ați mâncat un aliment cu zahăr în ea, verificati din nou de zahăr din sânge. Dacă glicemia dumneavoastră este în continuare mai puțin de 70 mg / dL, mânca o altă porție de unul dintre alimentele enumerate mai sus. Repetați acești pași până când zahărul devine normal.
Dupa ce le-ai ingerat, asteapta 15-20 de minute si masoara-ti glicemia. Daca nu a revenit la normal, mai consuma o portie din carbohidratii enumerati mai sus.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), healthgrades.com
Inapoi la categorie