Consumul de cafea in diabet
Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi, in primul rand pentru potentialul sau de energizare, dar si pentru gustul de care s-au indragostit iremedial milioane de pamanteni. Se prepara usor, in numeroase combinatii, se poate adauga in deserturi si este momentul preferat al celor care vor sa ia o pauza binemeritata in mijlocul programului.
Pentru ca este atat de populara, cafeaua este obiectul a numeroase studii, care mai de care mai controversate. Controversele au fost alimentate si de un studiu de la Harvard, care a urmarit obiceiurile de consum a 100 de mii de persoane.
Cercetarea a scos la iveala faptul ca aceia care consumau mai mult de o cana pe zi aveau un risc de a face diabet de tip 2 cu 11 la suta mai mic, in timp ce persoanele care consumau sub o cana aveau un risc cu 17 la suta mai mare de a face diabet de tip 2.
Daca in privinta persoanelor sanatoase, concluziile sunt in general pro cafea, evident consumata cu masura, in privinta diabetului specialistii nu sunt atat de convinsi ca populara bautura poate fi consumata fara restrictii.
Argumente impotriva cafelei
Acestea pornesc de la substanta de baza din cafea si anume cofeina. Au existat studii* care au sustinut faptul ca un consum crescut zilnic de cafea poate afecta rezistenta la insulina la persoanele cu diabet de tip 2, din cauza ingestiei mari de cofeina.
O cercetare publicata in Diabetes Care a pus in evidenta faptul ca ingestia de cafea inainte de masa duce la cresterea alarmanta a glucozei in sange, dupa masa, la persoanele cu diabet de tip 2.
In aceste conditii, ar trebui sa stai de vorba cu medicul tau curant si sa-l consulti in privinta consumului de cafea. Oricum, ar trebui sa eviti indulcirea cu zahar sau miere si sa folosesti alte tipuri de indulcitori. Si produsele decofeinizate ar putea fi optiuni mai bune.
Argumente pro cafea
Pe langa cofeina, cafeaua contine si alte substante, precum polifenolii, antioxidanti care sunt substante recunoscute pentru proprietatile lor de a combate procesele inflamatorii din organism.
Astfel, antioxidantii din cafea contribuie la prevenirea unor boli grave precum diabetul de tip 2**, bolile cardiovasculare, cancerele de endometru si de prostata, Alzheimer si Parkinson. In plus, cafeaua contine magneziu si crom. Mai ales, un nivel optim de magneziu din organism este corelat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.
Concluzia este una singura: cafeaua poate face parte din dieta unui pacient cu diabet, cu conditia ca aceasta sa fie consumata la sfatul medicului, in cadrul unei diete echilibrate.
Surse: diabetes.co.uk, healthline.com, *Effects of Coffee Consumption on Fasting Blood Glucose and Insulin Concentrations - Rob M. van Dam, PHD, Wilrike J. Pasman, PHD and Petra Verhoef, 2011., **Coffee and tea consumption and risk of type 2 diabetes - Julius Centre for Health Sciences and Primary Care, 2009.
Inapoi la categorie