Cum trebuie consumate sucurile de fructe in diabet
Multe timp, sucurile de fructe au fost privite drept o alternativa supersanatoasa la sucurile artificiale din comert. Ba mai mult, erau recomandate cu caldura la micul dejun sau la gustare.
Astazi, insa sunt privite cu rezerva de toti nutritionsitii pentru ca exista cercetari care au aratat ca sucurile cu zaharuri natural pot creste riscul de diabet.
Asa ca, in cazul in care diabetul deja exista, trebuie sa fii cu atat mai precaut atunci cand te hotarasti sa consumi sucuri de fructe proaspete.
Care sunt beneficiile sucurilor?
Nu degeaba fructele sunt incluse pe lista celor mai sanatoase alimente si nu degeaba sunt introduse printre primele in procesul de divesificare alimentara la copii. Dar vorbim de fructe si nu de sucuri care-si pierd din fibrele atat de valoroase.
Este adevarat ca au vitamine si minerale, elemente valoroase care pot preveni riscul de imbatranire premature si de cancer. Insa vin la pachet cu o multime de calorii care provin din fructoza, zahar natural pe care il contin in cantitate mare.
Ce ne ofera sucul de fructe?
In afara de vitamina C, sucul de fructe contine:
- Calorii – ca de exemplu: un pahar de suc de portocale neindulcit (250ml) contine in jur de 110 calorii, comparativ cu aproximativ 60 de calorii dintr-o portocala.
- Fructoza – un pahar de suc de portocale (250 ml) contine mai mult zahar decat cantitatea optima recomandata pe zi unui adult (24 g pentru femei si 30 g pentru barbati).
- Lipsa de fibre – sucul de fructe contine intotdeauna mai putin fibre decat fructele intregi, iar sucurile foarte procesate e posibil sa nu contina deloc fibre.
Cum afecteaza consumul sucurilor de fructe diabetul?
Nu fac bine! Nivelul mare de zaharuri din sucul de fructe poate duce la cresterea foarte mare a glicemiei, crescand riscul de hiperglicemie.
Din cauza continutului mare de fructoza, sucurile de fructe au un indice glicemic relativ mare (de exemplu pentru sucul de portocale este intre 66 si 76 pe o scara de la 1 la 100), deci consumul lor va duce la o crestere exploziva a glicemiei, situatie periculoasa daca ai diabet.
Acest fenomen este atenuat daca alegi fructele in locul sucurilor. Acestea au si fibre ceea ce impiedica fenomenul de hiperglicemie daca le alegi pe cele mai putin dulci. Merele, portocalele, grepfruitul si perele acrisoare sunt printre recomandarile nutritionistilor pentru a mentine colesterolul si glicemia in limite normale.
O alternativa mai buna decat sucurile sunt smoothie-urile, acestea continand pulpa fructelor (deci fibre) fiind obtinute prin maruntirea integrala a fructului (evident exceptand samburele/samburii unde este cazul).
Cum influenteaza fructele riscul de hiperglicemie in diabet?
Totul se rezuma la modul in care sunt consumate. In procesul de obtinere a sucului se elimina fibrele, care incetinesc absorbtia glucidelor si, de aceea, nu cresc glicemia.
Surse: diabetes.co.uk
Inapoi la categorie
Citeste si
Ce trebuie sa stii despre grasimi
De ce e bine sa consumi proteine
Ce trebuie sa stii despre nutritie daca ai diabet
Hidratarea corecta a organismului cand ai diabet