De ce e important sa citesti cu maxima atentie etichetele produselor alimentare
Stii si tu ca exista doar cateva alimente de baza de care ai cu adevarat nevoie pentru a te hrani. Este vorba despre carne, lactate, cereale, seminte, legume si fructe. Si daca adaugi apa pe lista nevoilor, rezulta ca de fapt nu avem nevoie de foarte multe produse pentru a trai sanatos.
Insa industria alimentara te tenteaza, industria alimentara iti ofera atatea modalitati de a consuma alimentele de baza incat pur si simplu nu mai stii la ce sa te opresti. Si macar de-ar fi vorba doar de produse gatite simplu. Iar in multe sortimente exista zaharuri cu nemiluita, sare multa, conservanti, substante menite sa creasca termenul de valabilitate, sa dea dependenta de gust si sa seduca toti cumparatorii.
In aceste conditii, trebuie sa fii permanent in alerta maxima si primul gest cand iei un produs procesat de pe raft trebuie sa fie citirea etichetelor.
Iata la ce ar trebui sa te concentrezi!
1. Ordinea ingredientelor. Acestea sunt trecute in ordinea descrescatoare a cantitatilor. Asa ca daca vezi scris “zahar” sau “faina alba” ca prim ingredient, gandeste-te de doua ori inainte de a cumpara produsul respectiv.
2. Continutul produsului respectiv. Cu cat are mai multe substante controversate cum ar fi E-urile sau grasimile trans, cu atat mai mult trebuie sa fii precaut la cumparare.
3. Numarul de calorii. Desi se presupune ca ai o dieta echilibrata, ca iti monitorizezi consumul de carbohidrati, grasimi si protein, totusi nu uita ca excesul de calorii ingrasa, chiar daca provin din alimente sanatoase. Asa ca opteaza pentru variantele semidegresate, fara sare, cu mai putin zahar sau indulcitori cu 0 calorii.
De asemenea, cand verifici pe eticheta numarul de calorii acesta de obicei se raporteaza la 100g, deci trebuie sa verifici si gramajul produsului pentru a stii cantitatea exacta de calorii pe care o consumi.
4. Cantitatea totala de carbohidrati. Acestia pot fi zaharuri, fructoza, glucoza, miere, fibre sau alti carbohidrati cu absorbtie lenta. Evalueaza numarul lor total si nu doar cantitatea de zahar.
Exista produse fara zahar, dar care au multi carbohidrati, asa cum sunt cerealele integrale, fructele uscate si chiar lactatele. Si fii atent si la termeni precum xilitol, sorbitol, manitol pentru ca sunt tot carbohidrati.
5. Cantitatea de fibre. Acestea sunt solubile sau insolubile si fac parte dintr-o dieta care asigura o digestie fara probleme. Daca nu respecti cantitatea zilnica recomandata de 25 de grame pentru femei si 38 pentru barbati, tranzitul intestinal si sanatatea au de suferit.
6. Grasimile din alimente. Nu le ocoli total, pentru ca organismul are nevoie de ele ca sa functioneze corect. Insa cauta sa mananci preponderent produse cu grasimi mono si polinesaturate.
Consuma moderat grasimi saturate si fereste-te pe cat posibil de cele trans, care cresc colesterolul din sange si implicit riscul de boala cardiovasculara. Insa fii atent si la numarul de calorii, pentru ca si grasimile sanatoase au multe calorii, iar excesul te poate ingrasa.
7. Sare. Poate ai observant cat de sarate sunt produsele procesate din carne. Daca ai obiceiul de a manca sarat, trebuie sa stii ca ai un risc de hipertensiune. Asa ca citeste cu atentie etichetele si “vaneaza” sarea si sodiul din alimente. Nu uita si de sursele ascunse de sare, precum sarea din sosuri, branza, biscuiti sau paine, carnea semipreparata pe care o cumparam direct la galantar. Nu depasi consumul optim de 5 grame pe zi sau de 2300 de mg de sodiu.
8. Doza zilnica recomandata. Unele etichete contin si aceasta indicatie in dreptul ingredientelor sanatoase. Asa ca foloseste-ti cunostintele de aritmetica, aduna gramajele si vezi daca esti in grafic sau nu cu fibrele, carbohidratii, proteinele, grasimile, vitaminele si mineralele.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), FDA.gov.
Inapoi la categorie