Alimentia corecta pentru o inima sanatoasa

Diabetul este o boala care afecteaza sanatatea intregului organism, asa ca nici inima nu face exceptie. Potrivit Asociatiei Americane de Diabet, mai mult de jumatate din cazurile de infarct sunt inregistrate in randul persoanelor cu diabet.

De aceea este important sa urmezi intocmai sfaturile medicului care te are in grija si sa acorzi o mai mare atentie alimentelor pe care le consumi, pentru ca acestea au un rol major in prevenirea sau agravarea bolilor de inima.

Alimentele si felul in care sunt gatite pot face diferenta atunci cand vorbim de sanatate. Pentru a-ti proteja inima si vasele de sange, incearca sa-ti mentii greutatea in limitele normale, redu cantitatea de sare din regimul alimentar si alege alimente cu continut redus de colesterol si grasimi. 

Ti-am pregatit in continuare cateva sfaturi practice privind alimentele si metodele de gatire care te ajuta sa ai o inima sanatoasa.

Grasimi bune versus grasimi rele

Nu toate grasimile sunt rele, deci nu pica in aceasta iluzie ca evitand grasimile vei fi ferit de boli. Dulciurile, snacksurile, produsele de patiserie, carnea grasa si cartofii prajiti in baie de ulei, precum si unele lactate, sunt bogate in grasimi trans, grasimi saturate si colesterol, asadar evita-le sau redu pe cat posibil consumul acestora. Totodata, evita sa folosesti margarina sau untul atunci cand faci prajituri sau alte preparate culinare si alege uleiuri vegetale.
Pentru a-ti mentine sanatatea inimii, opteaza pentru carne macra, cu continut redus de grasime, legume si fructe proaspete, cereale integrale si nuci, care contin grasimi sanatoase, vitamine si minerale pretioase. 

Pentru a avea un mai bun control asupra regimului alimentar, evita sa iei masa la restaurant, deoarece alimentele servite sunt bogate in calorii, sare si grasimi nesanatoase, si incearca sa gatesti cat mai mult acasa, evident gatind sanatos. Asa poti indeparta pielita si portiunile de grasime de pe carne, iti poti face supe din ingrediente care stii ca sunt proaspete si detii controlul asupra cantitatii de sare din preparate, poti evita prajelile in mult ulei sau folosirea fainii ori amidonului in sosuri.

Surse bogate in acizi grasi Omega 3

Acizii grasi Omega 3 sunt grasimi sanatoase care ajuta la prevenirea infundarii arterelor, deci scad riscul de boli de inima. Alimentele care contin astfel de acizi grasi sunt pestele (somon, ton, hering, macrou, sardine, pastrav), soia, nucile, semintele de in si uleiul de rapita. Medicii recomanda consumul de peste cel putin de doua ori pe saptamana, dar nu prajit in ulei, ci gatit la cuptor sau la abur. Iti poti lua sursa de Omega 3 si la micul dejun,  adaugand seminte de in sau cateva nuci in iaurtul preferat.

Cele mai sanatoase tehnici de gatit

Poti reduce semnificativ numarul caloriilor consumand alimente preparate la abur, la cuptor, fierte sau facute la grill. Prajirea alimentelor in baie de ulei, in unt sau untura nu face decat sa ingreuneze digestia si aduce  organismului substante toxice care afecteaza sistemul circulator.
Poti folosi cu moderatie grasime atunci cand prajesti alimentele, insa trebuie sa te asiguri ca aceasta contine grasimi nesaturate, cum ar fi de exemplu uleiul de masline, floarea soarelui, alune, porumb, rapita sau uleiul de in. Pentru a reduce numarul de calorii, sunt ideale vasele de gatit non-aderente si spray-urile cu ulei. 

Da gust mancarii folosind condimente

Pentru a conferi gust mancarurilor nu este nevoie sa folosesti sare din belsug si cantitati impresionante de grasime, ci alege mirodenii potrivite care iti vor incanta papilele gustative. Iata cateva trucuri utile:

• in loc de dressing, stoarce suc proaspat de lamaie sau lime peste salata, peste, orez sau legume fierte

• foloseste, pe cat posibil, verdeturi aromatice proaspete – patrunjel, marar, cimbru, leustean, rozmarin etc. – in loc de condimente uscate la plic

• nu te feri de ceapa si usturoi, acestea dau un gust delicios preparatelor

• marineaza carnea inainte de a o gati intr-un amestec de ulei vegetal (masline, nuci, susan) cu ceapa, usturoi, suc de lamaie, sos de soia, hrean, ardei iute si condimente in functie de tipul de carne. Acest proces ajuta la mentinerea fragezimii carnii si adauga un plus spectaculos de aroma.

Cum sa inlocuiesti ingredientele cu variante mai sanatoase

Desi sunt gustoase, carnea, lactatele si mezelurile grase sunt nocive pentru organism. Afla cum le poti inlocui cu alternative sanatoase.

• Carnea de porc obisnuita poate fi inlocuita cu muschi de vita sau, si mai bine, cu piept de curcan.

• In loc de smantana sau maioneza pentru sosuri, foloseste un iaurt cu ierburi aromatice.

• Untul sau margarina pot fi inlocuite cu ulei de masline sau rapita (cand gatesti la temperaturi mari).

• Lactatele grase, cum sunt cremele, branza topita sau cascavalul, pot fi inlocuite cu lapte cu continut 1% grasime, iaurt sau branza de vaci sau cu variante de branza/cascaval light.

• Gustari precum snacksurile, covrigeii, bomboanele si prajiturile bogate in uleiuri hidrogenate (ulei de palmier sau ulei de cocos) sunt de evitat; in schimb, legumele proaspete, humusul, pasta de avocado, painea integrala, iaurtul cu fulgi de ovaz, ciocolata neagra, nucile, fructele uscate si proaspete sunt variante ideale pentru gustarile dintre mese, fara a aduce un aport caloric crescut si cantitati mari de grasime, sare si zahar in organism

• Mezelurile sunt surse bogate de grasimi, sare si substante nocive, asadar evita-le pe cat posibil si inlocuieste-le cu felii de carne de pui, curcan sau vita – de dimensiunea unui pachet de carti de joc – facute la gratar sau la abur.

Bolile de inima pot ramane nedepistate ani la rand daca nu mergi la medic pentru un control de rutina si nu acorzi atentia cuvenita simptomelor care ti se par banale. Cu atat mai mult daca suferi de diabet, tine cont de regulile de alimentatie amintite mai sus si fii atent la semnalele de alarma trase de organism, cum ar fi durerile in piept, respiratia ingreunata, bataile anormale ale inimii sau umflarea gleznelor. Aceste semne sunt indicii ca circulatia sangelui are de suferit din cauza depunerilor de grasime de pe vasele de sange si ca esti la mare risc de a face infarct, accident vascular cerebral sau alta afectiune cardiovasculara. 

Schimbarea obiceiurilor alimentare, renuntarea la fumat, exercitiile fizice si tratamentul recomandat de medic te feresc de complicatii si te ajuta sa te bucuri din plin de viata. Fii prevazator si vei fi rasplatit!  


Surse: diabetes.org, webmd.com, diabetes.co.uk.

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum să reduci considerabil consumul de zahăr fără să simți că faci eforturi supraomenești
Tot ce trebuie să știi despre consumul şi tipurile de zahăr
Masurile ascunse in etichetele produselor alimentare
Idei de gustari sanatoase