Sportul in diabetul zaharat de tip 1

Indiferent de tipul de diabet de care suferi, activitatea fizica este extrem de importanta pentru starea ta de sanatate. 

Atunci cand suferi de diabet de tip I, este important sa-ti echilibrezi dozele de insulina in functie de mancarea pe care o consumi si de nivelul de activitate fizica pe care il faci. 

Crearea unui plan de antrenament si observarea modului in care organismul tau reactioneaza la efort te poate ajuta sa previi scaderea sau cresterea in exces a glicemiei.

Tipuri diferite de sport, efecte diferite asupra glicemiei

Diferitele tipuri de sport pe care le practici iti pot afecta organismul in moduri diferite. De exemplu, plimbarile in ritm alert sau jogging-ul continuu vor duce, de obicei, la o scaderea a nivelului glicemiei din sange. 

In mod contrar, sprintul sau exercitiile care iti pun in miscare partea superioara a corpului pot sa duca initial la ridicarea nivelului glicemiei, lucru care se va remedia insa, daca continui sa faci aceste exercitii pentru mai mult timp.

Cum previi scaderea glicemiei

Nivelul de glucoza din sange va varia in functie de:

Nivelul glicemiei inainte sa incepi sa faci sport

Intensitatea efortului fizic

Durata de timp in care faci sport

Schimbarile pe care le-ai facut privind dozele de insulina

Uneori, oamenii experimenteaza scaderi ale glicemiei in timpul sau dupa terminarea exercitiilor fizice, deci este important sa iti monitorizezi glicemia, sa iei masuri de precautie si sa fii mereu pregatit sa tratezi hipoglicemia (scaderea glicemiei).

Pentru a vedea cum iti afecteaza glicemia anumite tipuri de exercitii fizice, ar trebui sa iti controlezi nivelul glicemiei frecvent, inainte, in timpul si dupa terminarea programului de sport.

Încearca sa iti cunosti organismul. De exemplu, cresterea activitatii fizice s-ar putea sa insemne ca trebuie sa scazi doza de insulina sau sa consumi o portie de carbohidrati inainte de a face sport, pentru a-ti mentine glicemia la un nivel optim. S-ar putea sa dureze o vreme pana sa iti dai seama care este solutia ideala pentru tine.

Daca nivelul glicemiei tale scade sub 100mg/dl inainte de a incepe sa faci miscare, incearca sa consumi o gustare cu carbohidrati (aprox 15 gr) pentru a creste nivelul glicemiei si pentru a reduce astfel riscul de hipoglicemie. Acest lucru este important mai ales daca anticipezi faptul ca nivelul insulinei va fi mai ridicat in timpul miscarii fizice si daca planuiesti sa faci sport mai mult de 30 de minute.

Daca folosesti o pompa de insulina, s-ar putea sa ai posibilitatea sa eviti gustarea, prin reducerea dozei de insulina din timpul activitatii fizice.

Daca continui sa ai probleme cu scaderea glicemiei in timpul sau dupa terminarea exercitiilor, consulta un medic specialist!

Cand nivelul glicemiei este prea mare…

Glicemia poate sa creasca atat in timpul activitatii fizice cat si dupa, mai ales daca faci exercitii care necesita efort mai mare sau care cresc hormonii de stres (hormonii care ridica glicemia).

Daca glicemia este ridicata inainte de a incepe sa faci sport, ar trebui sa iti faci analize pentru a verifica daca nu cumva ai cetone in organism. Prezenta acestora poate fi un semnal de alarma si inseamna ca nu ar trebui sa mai faci sport, cel putin pana nu primesti alte recomandari de la medicul tau.

Trebuie sa ramai activ cand suferi de diabet

Activitatea fizica este extrem de importanta pentru orice persoana, dar mai ales pentru tine, daca suferi de diabet sau esti suspect de aceasta boala.

Chiar si o activitate fizica redusa iti poate aduce multe beneficii, cum ar fi imbunatatirea sensibilitatii la insulina, imbunatatirea starii generale de bine, controlul greutatii, reducerea riscului de cancer sau boli cardiace si intarirea oaselor si a muschilor.

Cata miscare sau activitate fizica ar trebui sa fac?

Orice activitate extra pe care o poti face zilnic este bine-venita! Minimul recomandat este de 30 de minute de sport, de cel putin 5 ori pe saptamana, iar in cazul copiilor macar o ora pe zi.

Ce intelegem prin “activitate fizica”?

Activitatea fizica reprezinta orice fel de activitate care te pune in miscare si iti ridica pulsul macar putin.

Iata o lista de exemple:

Plimbare in ritm alert

Urcarea scarilor

Cumparaturile (nu cele online!)

Gradinaritul

Curatenia casei

Dansul

Yoga, pilates, tae bo

Baschet, fotbal, etc

Cum sa te motivezi pentru a face miscare?

Unele persoane considera ca este dificil sa inceapa sa fie active, mai ales daca in majoritatea vietii au fost sedentare. Pentru a te mobiliza mai usor, gandeste-te la miscare nu numai ca la un mod de a te mentine sanatos, dar si ca la o modalitate de a te relaxa, de a medita, de a-ti petrece timpul facand o activitate care iti place si care te face fericit. (link 4.2.22 la articolul cu motivatia)

Sportul si problemele cardiace

Persoanele care sufera de probleme cardiace s-ar putea sa fie nevoie sa evite anumite tipuri de activitate fizica, cum ar fi ridicarea de greutati sau exercitiile de aerobic indelungate, cum ar fi alergarea.

Uneori chiar si activitati care implica ridicari bruste ar trebui, de asemenea, sa fie evitate. Daca ai probleme cardiovasculare, medicul tau ar trebui sa iti spuna ce activitati ti se potrivesc si ce activitati ar trebui sa eviti.

Sfaturi de care sa tii cont atunci cand suferi de diabet si vrei sa faci sport

Daca vrei sa participi la o activitate sportiva, individuala sau de grup, ai grija sa iti testezi nivelul  glicemiei inainte, in timpul si dupa terminarea activitatii. De asemenea, tine cont de urmatoarele sfaturi:

Pompa de insulina trebuie sa iti fie securizata, pentru a te asigura ca nu o deteriorezi in timpul sportului.

Alege-ti alimentele cu atentie. Medicul tau iti va spune ce poti sa mananci si ce gustari ar trebui sa eviti; de exemplu, s-ar putea sa fie nevoie sa consumi o gustare in plus in timpul sau dupa terminarea activitatii fizice.

Asigura-te ca ai mereu la tine cateva (suficiente) gustari, apa, un aparat de testare a glicemiei si un kit de urgenta.

Anunta persoanele alaturi de care faci sport ca suferi de diabet si asigura-te ca stiu cum sa te ajute in caz de urgenta.

Asigura-te ca iti reglezi dozele de insulina inainte de a face sport; consulta-ti medicul pentru a te indruma in acest sens.

Fii pregatit sa te opresti. Desi motto-ul universal al sportului este “sa nu renunti niciodata”, atunci cand suferi de diabet este important sa stii ca la orice semn de neregularitate trebuie sa te opresti; nu te forta si nu incerca sa ignori semnele pe care ti le transmite organismul!

Sfaturi de sport pentru copiii care sufera de diabet:

Expertii in diabet sustin ca indiferent de cat de mult respecta regulile, atat parintii cat si copiii care sufera de diabet trebuie sa stie ca, la un moment dat, glicemia copilului va scadea. 

Tine minte! Ca parinte, asigura-te ca micutul tau are parte de consultul unui medic inainte de a incepe sa practice un sport.

Fii pregatit sa faci schimbari in medicatia copilului tau atunci cand face sport. 

Ajusteaza-i mesele si gustarile. Medicul copilului tau iti va recomanda ce tipuri de gustari ar trebui sa ii pui la dispozitie.

Anunta-i pe profesorii si pe antrenorii micutului tau ca acesta sufera de diabet si asigura-te ca stiu ce masuri sa ia in caz de urgenta.

Incurajeaza-ti copilul! Sportul este un beneficiu atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Daca micutul tau poate sa stea sanatos si in forma, in timp ce isi mentine nivelul glicemiei sub control, atunci sportul este metoda ideala prin care sa ii asiguri o stare de sanatate buna si o viata sanatoasa si activa!


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), diabetes.co.uk, webmd.com.

Inapoi la categorie

Citeste si
Ai diabet? Ce trebuie sa stii inainte de a face sport
De ce este activitatea fizica atat de importanta cand suferi de diabet?
Diabetul si sportul: cand sa-ti monitorizezi nivelul de zahar din sange
De ce imi scade uneori glicemia după sport? De ce variaza glicemia cand fac sport?