Depaseste barierele care te opresc sa faci sport!

O bariera este ceva care te opreste din a realiza o activitate sau un scop. Daca nu esti activ din punct de vedere fizic si mai si suferi de diabet, ai cel putin o bariera care te opreste din a face miscare. Poate n-ai facut niciodata sport. Poate ti-e frica ca iti va scadea glicemia. 

Gandeste-te serios la motivele care te opresc si apoi cauta solutii pentru fiecare dintre ele. Nimic nu ar trebui sa iti umbreasca dreptul de a face miscare, de a te mentine in forma, de a fi sanatos!

Iata cateva bariere de care te poti lovi si modul in care le poti rezolva!

Nu am timp sa fac sport 30 de minute in fiecare zi

Gandeste-te la ziua ta – ai vreun interval orar liber? Profita de orice perioada de timp libera si strecoara in acest timp cateva exercitii. Astepti sa iti ridici copiii de la scoala? Fa o tura a terenului lor de baschet, intre timp. Ai ajuns la birou mai devreme cu 10 minute? Alege scarile, in detrimetrul liftului!

Fa cat de mult poti. Fiecare pas conteaza. Daca abia ai inceput sa faci miscare, incepe cu 10 minute pe zi si adauga mai mult, pe zi ce trece. Incearca sa faci miscare cel putin 10 minute, de trei ori pe zi, sau cate 15 minute de doua ori pe zi.

Fa din activitatea fizica o parte a rutinei tale zilnice. De exemplu, plimba-te sau ia bicicleta pana la magazin, fa exercitii in timp ce te uiti la televizor, evita liftul sau roaga-ti familia si prietenii sa te insoteasca la o plimbare in parc.

Nu am facut sport niciodata

Nu exclude activitatiile pe care le faci zilnic. S-ar putea sa fii mai activa decat crezi. Curatenia din casa, gradinaritul sau mersul la cumparaturi se pun si ele ca si efort fizic si conteaza mai mult decat crezi. Sa fii activ inseamna mai mult decat sa faci exercitii bine planificate.

Daca nu ai fost niciodata o persoana activa din punct de vedere fizic sau a trecut destul de mult timp de cand nu ai mai facut sport, este important sa o iei usor. Daca nu te simti sigur legat de starea ta de sanatate, consulta-ti medicul inainte de a incepe sa faci antrenamente serioase.

Ia-o pas cu pas si incearca sa descoperi activitatiile care iti fac placere si care se potrivesc cu nevoile tale. Cu timpul, vei observa ca exercitiile pe care le faci ti se par din ce in ce mai usoare si vei reusi sa maresti intensitatea si gradul de dificultate al acestora.

Sunt prea obosita dupa munca

Gaseste o perioada din zi in care energia ta este la cote maxime. Alege sa faci sport dimineata sau in timpul zilei. De exemplu, poti sa faci o plimbare de 30 de minute in timpul pauzei de masa sau poti alege sa mergi la sala dimineata, devreme, inainte de a merge la munca.

Nu am echipament adecvat

Poarta orice vrei tu, orice iti este confortabil, cu conditia ca pantofii sa iti fie comozi si sa iti vina perfect, iar sosetele sa fie dintr-un material care nu irita pielea si o lasa sa respire.

Sunt prea timid ca sa fac sport in public

Alege o activitate pe care o poti face pe cont propriu, cum ar fi un program de aerobic online, pe care il poti realiza acasa, sau o plimbare in parc.

Tine minte ca si activitatiile de zi cu zi, cum ar fi gradinaritul sau curatenia casei sunt sarcini care ard calorii!

Nu vreau sa sufar de febra musculara

Sportul nu ar trebui sa-ti provoace dureri musculare daca o iei usor de la inceput. Alege exercitii usoare, care sa nu iti forteze prea mult organismul.

Asigura-te ca iti faci exercitiile de incalzire inainte de antrenamente si ca te relaxezi dupa. 

Mi-e frica ca nivelul glicemiei imi va scadea

Persoanele care trebuie sa acorde o atentie sporita glicemiei sunt persoanele care sufera de diabet de tip 1. Daca te numeri printre ele si urmezi un tratament cu insulina, efortul fizic s-ar putea sa iti provoace scaderea glicemiei. Cu toate acestea, exista si activitati sigure pentru tine. Tot ce trebuie sa faci este sa vorbesti cu medicul tau si sa ii urmezi sfaturile.

Fii mereu pregatit. Asigura-te ca ai la tine un suc, un baton de glucoza sau o gustare care sa contina carbohidrati, pentru a putea sa tratezi scaderea glicemiei, in caz de nevoie. Purtarea unui accesoriu care sa te identifice ca fiind o persoana care sufera de diabet este, de asemenea, importanta.

Mersul pe jos imi provoaca dureri de genunchi

Incearca sa faci exercitii din sezut, ciclism sau exerseaza pe un aparat eliptic. Acestea au un impact redus asupra articulatiilor si sunt un mod bun de a te antrena.

Este prea cald afară

Daca este prea frig, prea cald sau umiditatea este prea crescuta, alege sa faci activitati in interior, cum ar fi intr-o sala de sport sau chiar la tine acasa.

Gandeste-te la alte activitati pe care le poti realiza indiferent de starea meteo, cum ar fi sporturile de apa la bazinele acoperite, clasele de aerobic, programele de cycling sau dansul.

Mi-e frica ca o sa-mi agravez starea de sanatate

Tine minte ca sportul este o componenta extrem de importanta a unei vieti sanatoase si a starii generale de bine – indiferent daca suferi sau nu de diabet.

Tine minte ca exercitiile ajuta la scaderea glicemiei si are multe alte beneficii pentru sanatate.

Daca suferi de anumite complicatii sau nu esti sigur de starea ta generala de sanatate, consulta-ti medicul inainte de a incepe sa faci activitati care presupun efort.

Nu imi permit sa merg la un centru de fitness sau sa-mi cumpar echipament

Alege activitati care nu necesita echipamente sofisticate, cum ar fi plimbarile, jogging-ul sau utilizarea unor sticle cu apa pe post de greutati.

Coarda elastic si benzile de rezistenta sunt produse extrem de ieftine si pot fi folosite pentru multe tipuri de exercitii.

Cauta resurse, cum ar fi programele gratuite de sport, parcurile cu colturi amenajate special pentru miscare sau terenuri de atletism cu intrare libera.

Sportul este plictisitor

Gaseste o activitate care iti face placere.

Incearca sporturi diferite in fiecare zi.

Roaga-ti un prieten sau un membru al familiei sa te acompanieze, alaturi de cineva cunoscut sansele sa te plictisesti sunt mai mici.

Asculta muzica sau exerseaza in fata televizorului.

Nu prea stiu cum sa fac sport

Alege activitati care nu necesita mari abilitati, cum ar fi alergatul, plimbarile sau urcatul scarilor.

Inscrie-te la un curs si invata miscarile de baza.


Sursa: Asociatia Americana de Diabet

Inapoi la categorie

Citeste si
Ai diabet? Ce trebuie sa stii inainte de a face sport
De ce este activitatea fizica atat de importanta cand suferi de diabet?
Diabetul si sportul: cand sa-ti monitorizezi nivelul de zahar din sange
De ce imi scade uneori glicemia după sport? De ce variaza glicemia cand fac sport?