De ce imi scade uneori glicemia după sport? De ce variaza glicemia cand fac sport?

Glicemia scazuta este atunci cand nivelul de glucoză din sange scade sub 70 mg/dL (considerand un glucometrul care masoara sangele integral).

Una dintre cele mai comune cauze ale scaderii glicemiei este activitatea fizica prea intensa. De fapt, chiar si exercitiile moderate pot provoca scaderea glicemiei in urmatoarele 24 de ore dupa antrenament. Aceasta hipoglicemie post exercitiu fizic este un fel de “efect intarziat” al sportului.

Practic, atunci cand faci miscare, organismul tau foloseste doua surse de “combustibil”, zahar si acizi grasi liberi (adica grasime) pentru a genera energie. Zaharul vine din sange, ficat si muschi, fiind stocat in muschi si ficat intr-o forma numita glicogen. In timpul primelor 15 minute de exercitii, cea mai mare parte zaharului pentru energie vine din sange sau glicogenul din muschi, care se transforma apoi din nou in zahar.
Dupa cele 15 minute, “combustibilul” provine mai mult din glicogenul depozitat in ficat. Dupa 30 de minute de sport, organismul incepe sa-si ia energia din acizii grasi liberi, iar ca rezultat, miscarea poate epuiza resursele de zahar si glicogen din corpul tau.

Organismul tau va inlocui aceste rezerve pierdute de glicogen, dar acest process poate dura intre patru si sase ore, sau chiar intre 12 si 14 ore daca ai facut  o activitate fizica intensa. In timpul acestei reconstructii de glicogen, deoarece suferi de diabet zaharat, exista riscul de hipoglicemie.

Iata, deci, cateva sfaturi pentru exercitarea sportului in conditii de siguranta:

Cum sa previi hipoglicemia cauzata de sport:

Verifica-ti glicemia inainte de a incepe sa faci miscare pentru a te asigura ca nivelul zaharului din sangele tau este suficient si/sau consuma o gustare adecvata.

Evita sa faci sport daca insulina ta a ajuns la nivelul maxim.

Evita sa faci sport seara tarziu. Activitatea ta fizica ar trebui sa se incheie cu cel putin doua ore inainte de culcare.

Evita consumul de alcool inainte sau imediat dupa sport.

Evita baile fierbinti sau saunele imediat dupa sport. Acestea continua sa-ti mentina ritmul cardiac crescut si pot sa scada mai tare glicemia.

Limiteaza-ti sesiunile de antrenament la una sau doua pe zi. Sportul suplimentar poate creste probabilitatea de hipoglicemie.

In trecut, se credea ca injectarea insulinei in muschii supusi exercitiilor fizice poate creste riscul de hipoglicemie; acum, specialistii cred ca momentul si modul de actiune al insulinei sunt mai susceptibile ca fiind factorii cheie.

Verifica-ti glicemia imediat dupa terminarea sportului, pentru a preveni scaderea glicemiei care apare dupa miscarea fizica. De asemenea, poate fi necesar sa reverifici glicemia la doua si patru ore dupa sport. 

Daca glicemia este mai mica de 100 mg/dL imediat dupa sport:

Daca nu ti-ai programat sa iei masa decat la o ora dupa terminarea antrenamentului, 15 grame de carbohidrati ar trebui sa fie suficiente pentru a preveni hipoglicemia. 

Creste-ti doza de glicemie inainte de sport cu o gustare din carbohidrati sau proteine.

Redu doza de insulina la urmatoarea sesiune de antrenament.

Daca atunci cand mergi la culcare glicemia inca este mai mica de 100 mg/dL, dubleaza gustarea de seara sau, daca este posibil, redu doza de insulina din timpul noptii.

Atunci cand exercitiul fizic apare neplanificat

Uneori, vei fi pusa in situatia de a face miscare, desi nu ai prevazut acest lucru. Pot sa apara activitati spontane, neplanificate. S-ar putea sa ai nevoie de alimente in plus in acele momente, in scopul de a mentine echilibrul intre insulina, medicamentele orale si energia necesara pentru a face sport.

O serie de factori iti vor arata daca ai nevoie de o gustare in plus sau de cat de multa mancare ai nevoie:

Gustarile pot fi necesare pentru a face sport in siguranta la o distanta de doua ore sau mai mult dupa ultima masa.

Gustarile pot fi necesare pentru exercitarea unei activitati fizice care dureaza o ora sau mai mult timp.

Activitatiile de lunga durata sau de pe tot parcursul zilei pot necesita atat o gustare, cat si o ajustare a dozei de insulina.

Daca incerci sa slabesti, incearca mai bine sa iti reglezi insulina si medicamentele, decat sa mananci gustari in plus.

Asigura-te ca vorbesti cu medicul tau pentru a obtine mai multe informatii despre modul in care sportul functioneaza cel mai bine cu tipul tau de diabet.

Cum regleaza organismul nivelul glicemiei in timpul activitatii fizice

In momentul in care incepi sa faci miscare, depozitele de glucoza din muschi (glicogenul) sunt mobilizate imediat si folosite de organism ca principala sursa de combustibil, astfel ca glucoza folosita din muschi este strans echilibrata de eliberarea glucozei din ficat.

Cu toate acestea, cantitatea de glucoza care poate fi eliberata din ficat este limitata si, ca si rezultat, daca suferi de diabet zaharat de tip 1 poti deveni hipoglicemic in timpul exercitiilor, asta daca nu iei o gustare cu carbohidrati sau nu reduci nivelul insulinei.

Daca suferi de diabet zaharat de tip 2, anumite medicamente, cum ar fi sulfonilureele sau insulina pot, de asemenea, sa duca la hipoglicemie, ca rezultat al exercitiilor fizice intense.

Odata cu continuarea antrenamentului si alte surse de combustibil for deveni disponibile. Grasimile vor fi mobilizare si utilizare direct de catre muschi, astfel ca si slabirea se va produce mai repede.

Cum regleaza organismul nivelul glicemiei dupa sport

Dupa terminarea exercitiilor, organismul va incerca sa isi refaca resursele de glicogen prin extragerea glucozei din sange. Acesta este unul dintre motivele pentru care nivelul glicemiei scade dupa terminarea antrenamentului. 

Acest lucru poate fi folositor daca esti una dintre persoanele care se trateaza de diabet doar cu pastile si prin schimbarea stilului de viata, deoarece ajuta la reducerea nivelului glicemiei si dupa terminarea exercitiilor fizice. 

Efectele diferitelor tipuri de sport asupra nivelului glicemiei

Activitatiile fizice pot afecta nivelul de glucoza din sange in mod diferit. De exemplu, atunci cand lucrezi la partea superioara a corpului, exercitiile vor avea un efect diferit fata de cand lucrezi la picioare, de exemplu.  

Intensitatea exercitiilor poate fi si ea un factor care sa produca schimbari in organism atunci cand suferi de diabet, mai ales asupra nivelului glicemiei.

Cel mai bun mod de a vedea felul in care diferite activitati fizice afecteaza nivelul glicemiei din corpul tau este de a te testa mereu: inainte, in timpul (daca este posibil) si dupa terminarea programului de sport. 


Surse: joslin.org, diabetes.co.uk. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Ai diabet? Ce trebuie sa stii inainte de a face sport
De ce este activitatea fizica atat de importanta cand suferi de diabet?
Diabetul si sportul: cand sa-ti monitorizezi nivelul de zahar din sange
Depaseste barierele care te opresc sa faci sport!