Cum poti purta pompa de insulina cand faci sport

Pompa de insulina reprezinta alternativa la terapia clasica a persoanelor cu diabet insulino-dependent care intampina greutati in mentinerea controlului glicemic. Acest dispozitiv portabil de marimea unui telefon mobil te scapa de chinul injectiilor zilnice cu insulina si reprezinta o modalitate moderna, eficienta si comoda de terapie cu insulina.

Cum functioneaza pompa de insulina

Terapia cu pompa de insulina imita indeaproape actiunea pancreasului, asigurand o alimentare constanta cu insulina a organismului si cu doze suplimentare atunci cand este necesar. In plus, pompa utilizeaza doar insulina cu actiune rapida, astfel ca nu mai este nevoie sa renunti la activitatile preferate pentru a-ti face injectia ori pentru a manca intr-un moment nepotrivit. 

Pompa de insulina este conectata la un cateter care se implanteaza sub piele, de regula la nivelul abdomenului, astfel incat insulina sa ajunga in organism.
Administrarea insulinei se face continuu pe 24 ore, asa-numita rata bazala, care in conditii de repaus si fara alimentatie poate mentine valorile glicemice intre limitele dorite. Rata bazala de eliberare poate fi ajustata in functie de nevoile metabolismului si iti permite sa dormi, sa faci miscare si sa mananci cu mai multa flexibilitate si fara riscuri. 

Avantajele terapiei cu pompa de insulina

Printre avantajele purtarii pompei de insulina se numara:

- Absorbtia constanta si continua a insulinei, cu mai putine fluctuatii;

- Reducerea riscului de hipoglicemii si a variatiilor glicemice;

- Posibilitatea de a corecta usor episoadele de hiperglicemie;

- Mai multa flexibilitate in desfasurarea activitatilor zilnice, in alimentatie si activitati sportive.

Cum poti purta pompa de insulina 

Pompa de insulina poate fi purtata in siguranta in diverse moduri datorita numeroaselor accesorii Accu-Chek pe care le ai la dispozitie. Fie ca esti la o petrecere, la sala de sport sau la o intalnire, accesoriile speciale pentru pompa de insulina iti asigura confortul, siguranta si discretia de care ai nevoie.

Accu-Chek detine o gama larga de accesorii din care poti alege ceea ce ti se potriveste – huse, curele, centuri elastice – care au fost proiectate in ideea de a oferi confort si protectie suplimentara pentru pompa de insulina. 

Multe modele ofera, de asemenea, avantajul de a trece aproape neobservate iar materialele folosite au fost testate pentru compatibilitate cu pielea, astfel incat sa nu existe iritatii sau alte probleme dermatologice la contactul cu acestea.

Iti prezentam mai jos cateva dintre accesoriile si consumabilele Accu-Chek care te ajuta sa porti pompa de insulina in deplina siguranta, chiar si atunci cand faci sport:

• Accu-Chek Belly Belt – este o centura elastica cu prindere tip „arici”. Banda are suprafata din fleece si este, prin urmare, complet reglabila. Materialul este permeabil si proiectat pentru a fi confortabil de purtat pe sub haine. Este disponibila in nuantele alb si negru.


• Accu-Chek Sport Belt – este o curea elastica sport cu inchidere prin clema, care urmeaza miscarile corpului. Este disponibila in nuanta de alb cu negru.


• Accu-Chek Arm Strap – este o centura elastica cu prindere tip „arici” de brat. Banda are suprafata din fleece si este complet reglabila. Materialul este permeabil si proiectat pentru a fi confortabil de purtat pe sub haine. Este disponibila in nuanta alb. 


• Accu-Chek Pump Skin – este o husa fabricata din silicon neted cu atingere matasoasa. Este disponibila in 6 culori diferite (alb, negru, galben, roz, turcoaz, albastru) si poate fi folosita doar impreuna cu clema atasabila.


• Accu-Chek Clip white for Pump Skin – este o clema de utilizat doar cu husa Accu-Chek Pump Skin. In acest fel, pompa poate fi purtata pe o curea. Este disponibila in nuantele alb si negru.


• Accu-Chek Neoprene Pouch – este o husa din material de tip neopren cu uscare rapida si cu decupaj tip „fereastra” pentru ecranul pompei. Este atasabila de banda de sport prin bucla aflata pe partea din spate si este disponibila in nuantele de alb, negru si albastru.


• Accu-Chek Alcantara Pouch – este o husa multifunctionala fabricata din material moale, cu bucla pe partea din spate, precum si un cordon. Este disponibila in nuantele alb, negru si albastru.


• Accu-Chek Leather Pouch – este o husa fabricata din piele de inalta calitate, cu bucla pe partea din spate, ca sa poata fi purtata pe curea. Este disponibila in nuanta negru. 


• Accu-Chek Thigh Pouch – este o banda lata din material textil flexibil, care ofera solutia pentru purtarea discreta a pompei de insulina pe sub haine. Este disponibila in nuantele alb si negru si pe marimi S, M si L.


• Accu-Chek Bra Pouch – este o husa din lycra pentru a purta pompa de insulina prinsa de sutien pentru discretie absoluta. Este disponibila in nuantele alb si negru.


• Accu-Chek Hard Shell Case – este o husa din piele sintetica groasa, care ofera protectie de inalt grad. Este nevoie doar sa glisezi pompa de insulina in husa. Aceasta are un clip pe spate, care ajuta la atasarea de o curea sau o betelie. Este disponibila in nuanta negru. 


• Accu-Chek Nylon Case – este o husa de protectie pentru pompa de insulina cu clip pe spate, pentru a fi purtata pe centura sau betelie cu inel de plastic care poate fi atasat la curea pentru protectie suplimentara. Este disponibila in nuanta negru. 


• Accu-Chek Clip Case – este o husa transparenta cu clip rotativ de 360 de grade pe spate, pentru tinerea pompei de insulina intr-o varietate de pozitii.


Aceste huse ofera suportul necesar in purtarea pompei de insulina atunci cand esti imbracat lejer sau practici o activitate sportiva si protejeaza pompa de insulina impotriva deteriorarii mecanice, a umiditatii si a temperaturilor scazute. De asemenea, ele pot impiedica actionarea accidentala a functiilor pompei. 


Surse: materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. 

Inapoi la categorie

Citeste si
Exercitii pentru intarirea musculaturii si controlul eficient al diabetului
Exercitii si recomandari pentru persoanele care sufera de neuropatie diabetica
Beneficiile exercitiilor de stretching in diabet
Cele mai bune exercitii fizice in tratamentul diabetului