Ce sporturi faci daca suferi de complicatii ale diabetului

Miscarea este recomandata mereu si pentru oricine. Dar atunci cand suferi de diabet exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a te antrena in siguranta. Iar daca pe langa diabet te confrunti si cu alte afectiuni si complicatii, cu atat mai mult.

Daca vrei sa stii mai multe despre executarea sportului in conditii de siguranta atunci cand suferi de complicatii ale diabetului, verifica lista de mai jos.

BOLI DE INIMA

Activitati cu risc: Activitatea fizica prea intensa, ridicarea greutatilor mari, exercitiile izometrice sau efectuarea exercitiilor in conditii meteorologice extreme (prea cald sau foarte frig).

Activitati recomandate: Sport moderat, cum ar fi: mersul pe jos, realizarea sarcinilor zilnice, gradinaritul, pescuitul, ridicarea de greutati usoare, stretchingul si activitatiile fizice in conditii meteorologice normale.

HIPERTENSIUNE

Activitati cu risc: Activitatea fizica prea intensa, ridicarea greutatilor mari, incordare excesiva sau exercitiile izometrice.

Activitati recomandate: Activitate fizica moderata, cum ar fi: mersul pe jos, ridicarea de greutati medii sau antrenamente folosind propria greutate cu greutati usoare si multiple repetitii, stretching. 

NEFROPATIE

Activitati cu risc: Orice activitate fizica obositoare.

Activitati recomandate: Activitati zilnice usoare pana la moderate, cum ar fi plimbarile, gradinaritul sau gimnastica acvativa usoara.

NEUROPATIE PERIFERICA

Activitati cu risc: Activitatiile fizice obositoare indelungate, cum ar fi mersul pe jos pe distante lungi, alergatul pe banda, sariturile cu impact puternic, exercitiile efectuate pe caldura sau in frig, activitati ce presupun sustinerea indelungata a propriei greutatii sau care solicita picioarele atunci cand exista rani deschise sau ulceratii ale piciorului diabetic.

Activitati recomandate: Activitati zilnice usoare pana la moderate, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul, inotul, etc. 

In cazul in care suferi de aceasta afectiune, asigura-te ca ai incaltaminte adecvata si verifica-ti picioarele in fiecare zi!

NEUROPATIE AUTONOMICA

Activitati cu risc: Exercitiile in conditii de caldura excesiva care pot provoca deshidratare, activitatiile care necesita schimbari rapide de miscare si care pot provoca stari de lesin. Asigura-te ca iti consulti medicul inainte de a incepe sa faci sport!

Activitati recomandate: Aerobic moderat, antrenamente de rezistenta usoare. 

RETINOPATIE

Activitati cu risc: Exercitiile ce implica un efort mare, activitatiile care necesita ridicarea de greutati mari, tinerea respiratiei in timp ce ridici sau impingi greutati, sau exercitii care provoaca socuri sau vibratii puternice, sau care presupun statul cu capul in jos.

Activitati recomandate: Exercitii moderate si cu impact redus (plimbari, ciclism, sporturi de apa): sarcini zilnice care nu implica ridicarea de greutati mari sau aplecarea capului mai jos decat a trunchiului. 

BOLI VASCULAR PERIFERICE

Activitati cu risc: Orice activitate obositoare, de mare impact.

Activitati recomandate: Plimbari moderate, exercitii usoare care nu implica greutati: inot, ciclism, exercitii din sezut.

OSTEOPOROZA SAU ARTRITA

Activitati cu risc: Exercitii de mare impact, obositoare.

Activitati recomandate: Activitati zilnice moderate, mersul pe jos, exercitii in apa, exervitii de rezistenta sau cu greutati usoare, stretching.


Sursa: Asociatia Americana de Diabet

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum sa faci sport in siguranta daca ai diabet
Sport fara accidentari, sfaturi pentru a fi in siguranta
Elemente de baza pentru un antrenament eficient si lipsit de riscuri
Tipuri de activitati fizice recomandate persoanelor cu diabet