Sport fara accidentari, sfaturi pentru a fi in siguranta

Cresterea nivelului de activitate fizica este excelenta pentru tine daca suferi de diabet, dar ar trebui sa fie o activitate placuta si sigura. Iata, deci, cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a ajuta la prevenirea leziunilor, a deshidratarii sau a hipoglicemiei atunci cand incepi sa faci sport!

1. Daca nu ai mai facut miscare de mult timp sau daca nu te-ai antrenat niciodata, incepe usor. Daca te simti nesigur asupra starii tale de sanatate, consulta-ti medicul inainte de a incepe sa faci sport si intreaba-l ce tip de activitate sportiva este potrivit pentru tine. Sfaturile medicului tau vor depinde in functie de starea sanatatii inimii tale, de starea vaselor de sange, a ochilor, rinichilor, picioarelor si a sistemului nervos. Cu toate acestea, vei vedea ca majoritatea persoanelor care sufera de diabet pot sa faca aceleasi activitati sportive ca si un om sanatos.

2. Incalzeste-te timp de cel putin cinci minute inainte de a incepe sa faci exercitii si relaxeaza-ti mushii cel putin cinci minute dupa terminarea antrenamentului. Atat incalzirea cat si relaxarea de dupa ar trebui sa aiba o intensitate mai scazuta decat restul activitatii fizice pe care o faci. Aceste lucruri ajuta la punerea in miscare a sangelui si la incalzirea articulatiilor.

3. Evita sa faci activitati sportive in aer liber daca temperaturile sunt prea scazute sau prea ridicate. Alege optiuni de sport in interior atunci cand vremea de afara este nefavorabila.

4. Bea multa apa inainte de a face sport, in timpul antrenamentului si dupa terminarea acestuia, asigurandu-te astfel ca ramai hidratat.

5. Daca simti ca glicemia incepe sa-ti scada, asigura-te ca o testezi si ca o tratezi. Atunci cand faci sport, poarta mereu cu tine un glucometru si o sursa de carbohidrati pentru a putea sa tratezi orice urma de hipoglicemie. Acest lucru este important mai ales daca suferi de diabet zaharat de tip 1 si urmezi un tratament cu insulina.

6. Daca vrei sa faci miscare mai mult de o ora, doua, s-ar putea sa ai nevoie de o bautura special creata pentru persoanele care fac sport. Ai grija sa citesti eticheta ingredientelor, deoarece s-ar putea sa fie nevoie sa o dilati cu putina apa, astfel incat sa nu consumi mai multi carbohidrati decat ai nevoie, lucru care poate ridica prea tare glicemia.

7. Poarta un accesoriu care sa te identifice ca fiind o persoana care sufera de diabet, sau un tag medical care sa contina un numar de contact in caz de urgente sau alte detalii legate de tratamentul pe care il urmezi.

8. Activitatiile sportive pe care alegi sa le faci ar trebui sa fie energizante, dar nu epuizante. Foloseste-te de “testul vorbirii” pentru a te asigura ca nu te suprasoliciti. Daca ramai fara respiratie si nu poti vorbi, ar fi cazul sa iei o pauza si sa o lasi mai usor. Acest lucru este important mai ales atunci cand hotarasti sa cresti putin rutina activitatii tale. Pe masura ce iti intrii in forma, vei fi capabil sa realizezi exercitii cu o intensitate tot mai crescuta si chiar sa porti o conversatie in acest timp.

9. Ai grija de picioarele tale! Poarta sosete curate si pantofi sport potriviti pentru tine. De asemenea, ar trebui sa verifici interiorul pantofilor inainte de a te antrena in ei. Pantofii sport cu gel de silicon sau cei cu aerisire sunt cei mai indicate pentru activitatiile precum alergatul sau mersul pe jos deoarece sunt construiti special pentru a reduce stresul de la nivelul picioarelor si al incheieturilor. De asemenea, sosetele realizate din material care reduc frictia si pastreaza piciorul hidratat sunt indicate pentru antrenament.

10. Inspecteaza-ti picioarele cu atentie inainte si dupa terminarea antrenamentului pentru a te asigura ca nu prezinta urme de basici, roseata, zgarieturi sau alte semne de iritatie.

11. Opreste-te din orice activitate daca simti dureri acute, greutate in respirate sau dureri de cap. Vorbeste cu medicul tau despre orice simptom neobisnuit care apare.


Sursa: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org)

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum sa faci sport in siguranta daca ai diabet
Elemente de baza pentru un antrenament eficient si lipsit de riscuri
Tipuri de activitati fizice recomandate persoanelor cu diabet
Mersul pe jos, un exercitiu cu multiple beneficii, recomandat la orice varsta