De ce este important testul A1c sau hemoglobina glicata in controlul diabetului
Determinarea hemoglobinei glicate (A1c) este un test de evaluare si monitorizare pe termen lung al controlului glicemic la pacientii cu diabet zaharat. Aceasta analiza ofera o imagine de ansamblu asupra glicemiei medii din ultimele 2-3 luni si a eficacitatii planului de tratament.
Testul A1c poate ajuta la un mai bun control al diabetului prin:
● Confirmarea rezultatelor obtinute in urma testelor de sange realizate de medic sau cu ajutorul glucometrului
● Evaluarea schemei de tratament in functie de eficacitatea acestuia
● Imbunatatirea starii de sanatate ca urmare a schimbarii stilului de viata
Importanta monitorizarii glicemiei in controlul diabetului
Controlul glicemiei este o parte foarte importanta in gestionarea diabetului. Auto-monitorizarea glicemiei si analiza hemoglobinei glicate te pot ajuta pe tine si pe medicul curant sa evaluati eficienta regimului alimentar, a activitatii fizice si a tratamentului medicamentos sau cu insulina.
De asemenea, mai multe studii au aratat importanta monitorizarii permanente a glicemiei in prevenirea unor complicatii sau afectiuni asociate ale diabetului.
De exemplu, o cercetare clinica de amploare, *Diabetes Control and Complications Trial (DCCT), realizata cu sprijinul Institutului National de Diabet, Digestie si Boli renale din SUA in perioada 1983-1993, a scos la iveala ca monitorizarea permanenta a glicemiei in cazul persoanei cu diabet de tip 1 poate duce la o scadere cu doua procente a hemoglobinei glicate si o reducere semnificativa a riscului pentru dezvoltarea unor boli asociate cu diabetul (retinopatie, nefropatie, neuropatie), ca urmare a tratamentului adecvat cu insulina.
* Studiul a presupus examinarea a 1.441 de persoane cu varste intre 13-39 de ani – diagnosticate cu diabet de tip 1 de peste un an (dar nu ai mult de 15 ani) – in 29 de unitati medicale din Statele Unite si Canada.
Rolul important al monitorizarii glicemiei este sustinut si de rezultatele obtinute de United Kingdom Prospective Diabetes Study (UKPDS)** – trad. „Studiul Prospectiv asupra Diabetului din Marea Britanie” – publicate in celebra revista medicala britanica The Lancet. Acestea arata ca verificarea regulata a valorilor glicemiei in cazul persoanelor cu diabet de tip 2:
- Reduce cu 1% valoarea hemoglobinei glicate;
- Scade cu 25% riscul de mortalitate asociata cu diabetul;
- Micsoreaza riscul de complicatii ale diabetului cu 31%;
- Reduce cu 18% riscul de infarct, cu 15% riscul de accident vascular cerebral, cu 35% riscul de complicatii microvasculare si cu 17% pe cel al mortalitatii generale.
Cum functioneaza testul A1c
Hemoglobina este o proteina esentiala care se gaseste in celulele rosii ale sangelui si care are rolul de a transporta oxigenul din plamani catre toate celulele corpului. Aceasta se leaga de moleculele de glucoza formand hemoglobina glicata, procesul purtand denumirea de glicozilare – o reactie chimica ce produce imbatranirea. In cazul persoanei cu diabet scapat de sub control, nivelul acestui tip de hemoglobina este mult mai ridicat, deci si nivelul de zahar din sange este mai crescut.
Masurarea procentuala a hemoglobinei glicate poate oferi un tablou clinic asupra nivelurilor glicemiei din ultimele luni iar acest test se recomanda a fi facut de cel putin doua ori pe an in cazul persoanei cu diabet.
Diferenta dintre testul A1c si eAG
E foarte probabil ca rezultatul analizei A1c sa iti fie prezentat sub forma eAG sau glucoza medie. Aceasta optiune este mai usor de inteles de pacient deoarece ofera rezultatele glicemiei sub forma „mg/dl” in locul formei procentuale. Asadar, poate fi mai usor de interpretat de persoana cu diabet pentru ca este obisnuita cu aceste valori in cifre datorita auto-monitorizarii glicemiei cu ajutorul glucometrului, care afiseaza acelasi tip de indicatori.
Valorile normale ale A1c (hemoglobina glicata) si eAG (glicemia medie)
Asociatia Americana pentru Diabet considera ca limita normala a testului A1c nu trebuie sa depaseasca 7% iar cea a eAG trebuie sa fie sub 154 mg/dl. Aceste limite pot fi insa modificate si personalizate pentru fiecare individ in parte.
De ce apar diferente mari intre eAG si glicemia masurata cu glucometrul?
Nu de putine ori se intampla ca valoarea testului eAG sa fie cu mult diferita de cea inregistrata cu ajutorul glucometrului. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca persoana cu diabet este mai tentata sa-si verifice glicemia dimineata la trezire sau inainte de mese, atunci cand glicemia este destul de redusa. In schimb, determinarea glicemiei medii cu ajutorul testelor A1c sau eAG reprezinta o medie a nivelului de glucoza masurata pe parcursul a 24 de ore, incluzand astfel si perioadele de dupa masa, cand glicemia este mai crescuta.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), *www.niddk.nih.gov/, ** UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) Group. UKPDS 33. Lancet 1998
Inapoi la categorie