Principalele tipuri de alimente care influenteaza glicemia in diabetul gestational

Cele noua luni de sarcina sunt pentru tine testul suprem ca sa rezisti tentatiilor culinare nesanatoase sau hipercalorice. Si trebuie s-o faci daca vrei sa tii glicemia si greutatea sub control. 

Poftele pot aparea, dar ele trebuie satisfacute prin alimente sanatoase, in cantitati rezonabile. Asa ca asigura-te ca ai in camara si in frigider in primul rand alimentele sanatoase, care ar trebui sa detina exclusivitatea pe lista de cumparaturi. 

Iata cateva din alimentele de baza care influenteaza glicemia si modul cum ar trebui sa le consumi!

Painea si produsele de panificatie 

Cea mai sanatoasa este painea integrala, care contine mai multe vitamine, saruri minerale si fibre, decat cea alba. Sfatul nutritionistilor ca alternative ar fi este sa optezi pentru graham sau sortimentele cu cereale. Painea intarita are un indice glicemic redus. De asemenea, poti opta pentru painea prajita in toaster, dar n-o consuma fierbinte. De asemenea, ai grija la cantitate si respecta indicatiile medicului tau sau ale nutritionistului ca sa eviti cresterile periculoase ale glicemiei.

Produsele pe baza de cereale 

Si aici conteaza sortimentele, de aceea este bine sa optezi petru variantele integrale. In timpul decorticarii boabelor de cereale, faina si arpacasul isi pierd din nutrienti, ramanand in mare parte, doar cu amidonul. 

Asa ca cel mai bine este sa preferi arpacasul grosier, orezul brun, pastele fainoase integrale, fulgii de ovaz si taratele de grau. Acestea sunt bogate in vitamina B1, care stimuleaza metabolizarea carbohidratilor si functionarea corecta a sistemului nervos. Arpacasul de hrisca, fulgii de ovaz si germenii de grau contin vitamina B2, care stimuleaza metabolizarea proteinelor, a lipidelor si a carbohidratilor. 

Taratele si germenii de grau abunda in vitamina B6. Produsele din cereale nu trebuie fierte foarte mult si nu trebuie sarate prea tare, pentru a nu avea un indice glicemic crescut. Pentru a evita cresterea aciditatii in corp, combina produsele din cereale cu peste, lactate si legume. 

Cartofii si plantele leguminoase 

Cartofii sunt usor digerabili, au proprietati alcaline, echilibreaza aciditatea data de carne, contin potasiu si magneziu in cantitati mari si calciu, fier si fosfor, in cantitati mai mici. Au si vitaminele si in special, vitamina C. Cele mai multe minerale si vitamine se afla imediat sub coaja, de aceea, cel mai bine ar fi sa consumi cartofii in coaja. Cartofii insa au mult amidon si carbohidratii pe care ii contin cresc glicemia rapid, asa ca ai grija la cantitate.

Plantele leguminoase trebuie consumate cu masura pentru ca baloneaza si cresc glicemia rapid. Insa in cantitati rezonabile, dau gust bun mancarurilor si le cresc valoarea nutritiva. Boabele sunt o buna sursa de protein, fibre, magneziu, calciu, fier, vitamine din grupa B.

Se recomanda in special consumul legumelor fara amidon (precum spanac, broccoli, salata, ardei gras, castraveti, morcovi). 

Poti consuma 6 portii de legume cu amidon insumate cu cereale pe zi (o portie insemnand ca exemplu o felie de paine, 30 g de cereale gata preparate, jumatate de cana de orez gatit sau paste, o chifla mica), intre legumele cu amidon cele mai cunoscute fiind cartofii, fasolea boabe, orezul, porumbul.

Descarca tabelul cu exemplele de alimente si unitatile glucidice.

Laptele si produsele lactate 

Laptele iti furnizeaza proteine de calitate superioara, grasimi usor digerabile, zaharuri (lactoza), calciu, de fosfor, de potasiu, vitamine solubile in grasimi: A, D, E, K si substante biologic active. Totusi, trebuie sa-l consumi in portii mici, de pana la 100 ml 1/2 UG, deoarece duce la cresterea rapida a glicemiei. 

Lactatele fermentate (iaurt, chefir, lapte batut) 

Bauturile lactate fermentate reprezinta surse bogate in calciu, fosfor si potasiu. Acestea contin o cantitate mai mare de vitamine din grupa B decat laptele si cu 10-20% mai putina lactoza. Spre deosebire de lapte, acestea cresc mai lent glicemia si sunt mai bine tolerate de organism, mentinand si un tranzit intestinal bun si o flora bacteriana optima la nivelul intestinelor.

Fructele

Fructele se numara printre cele mai bune surse de vitamine si minerale, avand un efect deosebit de benefic asupra sanatatii si a frumusetii. Au un continut mare de apa si de carbohidrati, inclusiv de fibre alimentare. 

Consumul de fructe insa duce la cresterea glicemiei, asa ca ar trebui sa le mananci doar crude, in portii mici, de pana la 1 UG la o masa. Cantitatea zilnica recomandata este de 2-3 portii pe zi (o portie insemnand 1 fruct de marime medie sau jumatate de cana de fruct taiat bucatele sau 3/4 cana de suc de fructe). 

Nu este indicat consumul de fructe conservate care de regula sunt indulcite cu zahar, fructe confiate, de gemuri indulcite, de sucuri sau de concentrate de fructe. 

De asemenea, nu uita sa consumi seminte si fructe oleginoase, unele dintre cele mai sanatoase gustari, care scad riscul aparitiei alergiilor la copii. 

Migdalele, nucile, semintele de dovleac contin mult acid folic, necesar pentru o buna dezvoltare a fatului. Acestea contin magneziu, seleniu si calciu si, totodata, asigura necesarul de acizi grasi polinesaturati. Sunt o sursa extraordinara de antioxidanti, precum vitamina E. 

 

Surse: articol adaptat dupa materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania si U.S. National Library of Medicine (www.nlm.nih.gov).

Inapoi la categorie

Citeste si
Substantele nutritive care nu trebuie sa lipseasca in sarcina
Alimentatia in sarcina: indicatii generale pentru persoanele cu diabet gestational
Greutatea in sarcina cu diabet gestational si slabitul dupa nastere
Top reguli pentru o dieta sanatoasa