Alaptarea si diabetul

Chiar daca ai diabet, trebuie sa stii ca acesta nu este un impediment pentru a alapta. Din contra, alaptarea ofera numeroase beneficii atat pentru tine, ca mama, cat si pentru bebelus. 

Greutatea crescuta si procentul ridicat de grasime al nou-nascutului sunt puse pe seama faptului ca in uter este „hranit” cu cantitati mai mari de glucoza si acizi grasi din cauza diabetului, motiv pentru care in primii ani de copilarie va avea o predispozitie spre obezitate. Acest lucru se explica prin faptul ca in uter se creeaza un mecanism de hipernutritie care modifica punctul de satietate al bebelusului. 

Alaptarea reduce riscul de obezitate

Studiile arata ca alaptarea pe o perioada de cel putin sase luni poate reduce semnificativ riscul copilului de a deveni obez la varste fragede. Concluzia apartine unei echipe de cercetatori de la Universitatea Colorado, care a comparat distributia grasimii in corp, inaltimea, indicele de masa corporala (IMC) si masuratorile taliei a 89 de copii nascuti din mame cu diabet cu 379 de copii ale caror mame nu sufereau de aceasta problema medicala. Varsta medie a copiilor inclusi in studiu a fost de 10 ani. Mamele au comunicat medicilor daca au alaptat, pe ce perioada, daca au folosit formula de lapte si cand au inceput diversificarea alimentatiei. 

Raspunsurile primite au dus la concluzia ca bebelusii expusi diabetului in sarcina care au fost alaptati pentru mai putin de sase luni, spre deosebire de cei care au primit lapte maternal pe o perioada mai indelungata, prezentau un IMC mai ridicat, circumferinta taliei mai crescuta si grasime corporala localizata in special in zona abdominala. Un rezultat asemanator a fost observat si in cazul copiilor care nu au fost hraniti la san peste sase luni si care s-au nascut din mame fara diabet.

Mai mult decat atat, alaptarea la san te ajuta sa scapi mai repede de diabetul gestational si scade riscul de a mai face diabet de tip 2 mai tarziu in viata. Si copilul este protejat de riscul de a face diabet deoarece alaptarea elimina cauzele genetice care stau la baza acestei afectiuni. 

Asociatia Americana de Pediatrie recomanda sa alaptezi cel putin un an pentru ca bebelusul sa beneficieze la maximum de efectele protectoare ale laptelui matern.

Regimul alimentar pe perioada alaptarii

Ingrijirea nou-nascutului presupune modificari in alimentatia mamei, care nu mai gaseste timp sa manance la ore fixe sau asa cum si-ar dori. Sunt posibile, prin urmare, oscilatii ale glicemiei, care pot fi rezolvate prin ajustarea tratamentului de catre medic, fie ca vorbim de insulina injectabila sau medicamente.

De asemenea, alimentatia joaca un rol important in mentinerea echilibrului glicemic. Consuma din belsug alimente care contin calciu si vitamina D, tine la indemana gustari sanatoase (fructe uscate, nuci, crackersi, fructe proaspete, sandvis cu paine integrala, iaurt, ou fiert) pentru a preveni hipoglicemia si nu amana consultatia la medicul nutritionist, care iti poate face o lista cu alimente indicate in perioada alaptarii.

Nu uita nici de hidratarea cu apa! Evita alcoolul si bauturile cu cofeina (cola, cafea, ceai) in perioada alaptarii pentru ca pot ajunge in laptele matern, deci la sugar, si cresc probabilitatea de hipoglicemie.

Cand este contraindicata alaptarea

Daca prezinti complicatii ale diabetului sau tratamentul diabetului presupune administrarea medicamentelor orale, specialistii iti pot recomanda sa eviti alaptarea. In orice caz, nu uita ca o astfel de decizie este bine s-o iei numai la recomandarea medicilor.


Surse: Webmd.com si materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata