Cum sa iti controlezi greutatea corporala daca urmezi tratament cu insulina

Cresterea in greutate poate fi o consecinta a tratamentului cu insulina, insa nu o regula. Specialistii recunosc ca injectarea cu insulina poate duce in anumite cazuri la scaderea glicemiei si cresterea apetitului, dar exista multe solutii prin care iti poti tine sub control greutatea. 

E drept, este o situatie destul de dificila de controlat: pe de o parte, tratamentul cu insulina pentru controlul diabetului poate duce la acumularea kilogramelor, iar pe de alta parte, greutatea crescuta creste riscul de complicatii ale diabetului. 

Pentru a pastra un echilibru in ce priveste nivelul glicemiei si greutatea corporala, tine cont de urmatoare sfaturi.

Mananca mai putin daca e nevoie sa slabesti

Ca sa slabesti trebuie sa consumi mai putine calorii, iar una dintre cele mai bune modalitati prin care poti face asta este sa iti controlezi portiile alimentare pentru a preveni supraalimentarea.
Nu manca in farfurii mari si traseaza o linie imaginara care imparte farfuria in doua parti egale. Umple jumatate din farfurie cu legume fara amidon, cum sunt ardeii, spanacul, rosiile sau broccoli, iar cealalta jumatate separ-o in doua portiuni egale – una este destinata carnii de calitate sau proteinelor din ou, tofu ori branza, iar cealalta pentru alimente care contin carbohidrati, cum sunt cartofii, painea integrala sau fasolea. Elimina din dieta snacksurile, bauturile carbogazoase indulcite si alimentele de tip fast-food. 

Fa sport!

Activitatea fizica ajuta la arderea eficienta a caloriilor. Alege forme de miscare pe care iti face placere sa le practici, cum ar fi ciclismul, mersul pe jos, joggingul sau inotul. Nu forta organismul, ci incepe cu pasi mici si creste intensitatea pe masura ce te simti in stare sa depui mai mult efort. Daca esti genul care se plictiseste rapid sau nu poate respecta un program de exercitii, gaseste un prieten dispus sa te insoteasca si faceti impreuna exercitii sau apeleaza la un antrenor personal, care iti poate diversifica activitatea fizica in asa fel incat sa nu devina o rutina.

Sunt suficiente 30 de minute de miscare zilnic, insa poti imparti aceasta perioada in sedinte de cate 10 minute daca nu ai timp la dispozitie sau crezi ca este prea solicitant efortul depus. Scopul este sa slabesti incet dar constant, intre 500 de grame si un kilogram pe saptamana.

Mergi la doctor

Chiar daca te ingrijoreaza faptul ca tratamentul cu insulina iti poate aduce cateva kilograme in plus, nu il intrerupe, ci mergi la medic, care iti poate prescrie un alt tip de insulina ce prezinta riscuri mult mai reduse in ce priveste cresterea greutatii. De asemenea, doctorul te poate ajuta sa intelegi mai bine care sunt valorile normale ale glicemiei inainte si dupa mese, astfel incat sa ajustezi necesarul de insulina in functie de nevoile organismului. 

Sursa: Healthgrades.com

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata