Femeile si diabetul: intrebari frecvente
Modificarile hormonale din viata unei femei cu diabet pot ingreuna controlul asupra acestei boli. Iata cateva dintre intrebarile frecvente pe care si le pune o femeie cu diabet si raspunsurile oferite de specialisti.
De ce sunt femeile cu diabet mai predispuse la infectia cu candida?
Nivelul crescut de zahar din sange influenteaza dezvoltarea necontrolata a Candida albicans, o ciuperca ce se gaseste in mod normal in flora vaginala a femeii sanatoase.
Care sunt efectele adverse ale administrarii anticonceptionalelor orale la femeile cu diabet?
Pilulele anticonceptionale ar putea creste nivelul glicemiei, iar administrarea lor pe o perioada mai lunga de doi ani poate favoriza aparitia complicatiilor diabetului – hipertensiune arteriala, boli renale, afectiuni oculare, probleme dermatologice etc.
Menopauza va ingreuna controlul diabetului?
Da. Schimbarile hormonale si dezechilibrul estrogenului si progesteronului pot favoriza oscilatiile valorilor glicemice. De asemenea, diabetul este un factor de risc in instalarea menopauzei premature si a bolilor cardiovasculare.
Exista medicamente antidiabetice care prezinta un risc mai mare de efecte adverse?
Da, medicamentele orale precum thiazolidindionele (TZD) pot favoriza ovulatia la femeile care nu au intrat la menopauza, existand riscul unei sarcini nedorite, ca urmare a scaderii eficientei anticonceptionalelor.
Care sunt valorile normale ale glicemiei in timpul sarcinii?
● Glicemia a jeun (pe nemancate): 60-90 mg/dL (glucoza serica) și 69-104 mg/dL (glucoza plasmatica)
● Glicemia inainte de masa: 60-105 mg/dL (glucoza serica) si 69-121 mg/dL (glucoza plasmatica)
● Glicemia postprandiala (la 1-2 ore dupa masa): 100---120 mg/dL (glucoza serica) si 115-138 mg/dL (glucoza plasmatica)
● Glicemia nocturna (intre 2 și 6 dimineața): 60-120 mg/dL (glucoza serica) si 69-138 mg/dL (glucoza plasmatica)
Femeile cu diabet trebuie sa faca controale ginecologice in anumite perioade?
Consultatiile la medicul ginecolog trebuie facute periodic pentru a verifica daca diabetul are vreun impact asupra organelor reproducatoare. Medicul este cel care stabileste frecventa controalelor, in functie de starea de sanatate.
Pot femeile cu diabet sa alapteze?
Laptele matern este cea mai buna sursa de substante nutritive pentru bebelus iar alaptarea este recomandata atat femeilor cu diabet preexistent cat si celor cu diabet gestational. Asadar, da, alaptarea este permisa femeilor cu diabet. Trebuie sa te consulti totusi cu medicul inainte de a a alapta deoarece ar putea fi nevoie sa schimbi planul de tratament.
Cat de des ar trebui sa-mi iau glicemia in timpul sarcinii daca sufar de diabet preexistent?
Expertii recomanda ca femeile insarcinate care sufera de diabet de tip 1 sau 2 sa isi verifice glicemia de pana la opt ori pe zi (dimineata, pe nemancate, dupa fiecare masa, la culcare si in timpul noptii).
La cat timp dupa nastere trebuie sa-mi verific glicemia daca am fost diagnosticata cu diabet gestational?
La 6-8 saptamani dupa nastere. Peste 90% dintre femeile cu diabet gestational constata ca valorile glicemiei se normalizeaza chiar dupa nastere. Exista insa un risc de peste 60% de a dezvolta în urmatorii 10-20 de ani diabet zaharat de tip 2, de aceea este important sa fii atenta la simptome, sa-ti verifici glicemia periodic si sa nu amani vizita la medic.
Care sunt pericolele terapiei de substitutie hormonala?
Terapia de substitutie hormonala cu doze crescute de estrogen ar putea favoriza instalarea cancerului mamar si uterin. Daca estrogenul si progesteronul sunt administrati in dozele corecte, riscul este minim.
Dar beneficiile?
Echilibrul hormonal dat de terapia cu estrogen si progesteron reduce riscul de osteoporoza, vaginita si bufeuri, simptome specifice menopauzei.
Pot femeile cu diabet sa consume alcool? Si daca da, ce cantitate este recomandata?
Raspunsul este da, iar cantitatea de alcool trebuie limitata la un pahar pe zi. Insa trebuie avut grija la medicamentele luate pentru tinerea sub control a diabetului, deoarece in cazul consumului concomitent de alcool exista riscul de hipoglicemie. Intreaba-ti medicul daca starea generala de sanatate si masura in care este echilibrata glicemia iti permit sa consumi alcool.
Care sunt valorile normale ale colesterolului?
Toate tipurile de colestrol ar trebui sa fie sub 200 mg/dL: colesterol LDL sub 100 mg/dL, colesterol HDL peste 55 mg/dL, trigliceride sub 150 mg/dL.
Ce probleme de natura sexuala pot aparea din cauza diabetului?
Diabetul poate duce la aparitia durerilor sau disconfortului in timpul actului sexual, scade lubrifierea mucoasei vaginale si reduce pofta de sex.
Copiii pot mosteni diabetul?
Raspunsul la aceasta intrebare este ceva mai complex si depinde de mai multi factori de risc. Daca tatal are diabet de tip 1, riscul este de 6% ca si copilul sa mosteneasca boala. Daca mama are diabet de tip 1, riscul este de 4% daca la nastere are mai putin de 25 de ani si de 1% daca a nascut dupa varsta de 25 de ani. Riscul se dubleaza daca mama a fost diagnosticata pana in varsta de 11 ani cu diabet de tip 1.
In cazul unui parinte cu diabet de tip 2 diagnosticat inainte de varsta de 50 de ani, riscul de transmitere genetica a bolii este de 14%, iar daca ambii parinti au diabet de tip 2, copilul are un risc de 45% de a mosteni boala.
Care este valoarea normala a hemoglobinei glicate in timpul sarcinii?
Hemoglobina glicata (HbA1c) este o analiza de sange care face o medie a glicemiei pe ultimele trei luni. De asemenea, testul poate avea un rol predictiv in ceea ce priveste riscul complicatiilor diabetului (cetoacidoza, nefropatie, retinopatie) si poate evalua abordarea terapeutica cea mai eficienta (antidiabetice orale, insulina). Persoanele sanatoase trebuie sa aiba o valoare intre 6,5% si 7% insa pe perioada sarcinii aceasta valoare poate scadea la 5%. Gravidele cu diabet gestational sau diabet zaharat de tip 2 trebui sa faca aceasta analiza la fiecare 1-2 luni iar valoarea trebuie sa fie egala sau sub 7%.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org)
Inapoi la categorie