Reguli de ingrijire a pielii pentru persoana cu diabet

Aproape o treime din persoanele diagnosticate cu diabet sufera la un moment dat de o problema de piele cauzata sau agravata de diabet.

Pielea uscata este principala problema cu care se confrunta persoanele cu diabet, iar acest lucru poate duce la ranirea cu usurinta a epidermei, aparitia infectiilor si recuperarea mai dificila. 

Majoritatea problemelor pielii pot fi insa prevenite cu ajutorul unor sfaturi oferite de specialisti.

Prevenirea afectiunilor dermatologice

Cel mai important lucru pe care il ai de facut pentru a preveni problemele pielii este sa tii sub control glicemia, urmand tratamentul recomandat de medic. Dar iata si alte sfaturi care te pot feri de eventuale afectiuni ale pielii:

- Nu face bai sau dusuri lungi cu apa fierbinte, evita gelurile de dus parfumate si foloseste un sapun hidratant;

- Usuca bine pielea cu un prosop moale, fara sa agresezi pielea;

- Foloseste lotiuni si creme de corp hidratante, fara parfum, non-comedogenice (recomandate de medicul dermatolog) si evita sa te scarpini excesiv;

- Foloseste un umidificator de camera in sezonul rece, pentru a preveni uscarea pielii;

- Poarta incaltaminte lejera, care permite circulatia aerului si verifica-ti zilnic picioarele, pentru a trata rapid eventualele rani;

- Daca te tai superficial, spala bine zona cu apa si sapun si aplica un dezinfectant sau o crema cu antibiotic (doar la recomandarea medicului);

- Tine la indemana o trusa de prim ajutor care sa contina: un unguent antibacterian, pansamente sterile, leucoplast, servetele umede fara parfum.

Cum influenteaza diabetul aparitia problemelor de piele

Nivelul crescut de zahar din sange are ca efect advers deshidratarea, care favorizeaza uscarea pielii si tendinta de crapare a acesteia. Acest lucru usureaza patrunderea microbilor si duce la aparitia altor afectiuni dermatologice.

De asemenea, glicemia ridicata duce la ingustarea si blocarea vaselor de sange situate in apropierea pielii, astfel ca transportul de oxigen si alte substante nutritive cu rol pozitiv asupra pielii nu mai functioneaza corect. 

Lezarea nervilor este o alta complicatie a diabetului, iar printre reactiile negative se numara reducerea glandelor sebacee, deci corpul transpira mai putin si pielea nu este hidratata corespunzator.

Cele mai frecvente probleme dermatologice 

Infectiile cu stafilococ sunt cele mai intalnite si deopotriva periculoase probleme dermatologice pe care le poate intampina persoana cu diabet. Astfel de infectii se raspandesc rapid si poate fi nevoie de tratament cu antibiotic. 

Alte infectii bacteriene sunt: foliculita (infectie la baza firului de par), blefarita (infectii la nivelul pleoapelor), furunculele, abcesul cutanat (o colectie de puroi localizata in piele) si panaritiul (infectia tesuturilor moi din jurul unghiei). 

La persoanele cu diabet exista insa si riscul de infectii fungice, cauzate in principal de Candida albicans. Infectia cu aceasta ciuperca apare in special intre degete, sub sani si in zona inghinala si se manifesta prin eruptii de culoare rosie cu prurit (mancarime) si vezicule care formeaza pete aspre si ofera pielii aspect solzos. Lasata netratata, infectia cu Candida poate fi periculoasa pentru ca permite patrunderea cu usurinta a bacteriilor in piele si duce la complicatii dermatologice. 

Alte tipuri de infectii fungice sunt micoza piciorului sau „piciorul de atlet”, tricofitia sau pecinginea (o infectie a scalpului ce apare sub forma petelor cu ruste si a peticelor de par rupt din cap) si tinea cruris sau dermatofitia inghinala (afectiune micotica ce se manifesta prin mancarime intensa si placi eritematoase rosiatice la nivel inghinal).

Cum se trateaza diverse probleme ale pielii

In cazul basicilor, a taieturilor superficiale si a eruptiilor, spala bine zona afectata cu apa calda si sapun dezinfectant, aplica un unguent antibacterian si acopera cu un pansament steril fixat cu leucoplast. Schimba pansamentul cel putin o data pe zi, evita sa porti incaltaminte nepotrivita si daca observi ca aspectul pielii nu se schimba sau se agraveaza, mergi la medic.

Daca te confrunti cu mici arsuri, racoreste pielea cu apa rece, nu incerca sa rupi veziculele care se formeaza, spala bine zona cu apa calda si sapun, usuca si acopera arsura cu un tifon steril. 

Degeraturile necesita atentie medicala de urgenta! Nu face baie in apa fierbinte, nu masa pielea cu creme si nu-ti folosi mainile sau picioarele afectate pentru a te deplasa. 

Cand sa te adresezi medicului

Daca observi ca o rana sau o taietura minora nu se amelioreaza chiar daca le-ai tratat corespunzator, simti un disconfort care tine mai mult de doua zile, ai febra sau observi ca zona respectiva se inflameaza sau apare puroiul, consulta de urgenta medicul.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), webmd.com. Foto: Shuterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Cum depasesti frica de injectii
Mituri despre diabet
Vizita la medic
Sarcina si diabetul – ce trebuie sa stie o femeie cu diabet inainte de a ramane insarcinata