Cum depasesti frica de injectii
Tratamentul cu insulina injectabila pentru controlul diabetului ar putea sa te sperie initial. Nu sunt foarte multi cei care sa sara in sus de bucurie la vederea acelor, iar perspectiva de a te intepa de mai multe ori pe zi ca sa tii sub control glicemia poate fi destul de infricosatoare.
Exista insa cateva trucuri prin care poti depasi aceasta teama iar in cele ce urmeaza vei afla cum poti reduce la minimum durerea cauzata de injectii.
Teama de injectii cu insulina a generat chiar si cateva mituri: unul dintre ele spune ca injectia trebuie facuta in muschi, deci este nevoie de un ac lung si gros, un altul spune ca injectia trebuie facuta in vena sau ca intepatura doare mult mai tare decat cea facuta in deget, pentru prelevarea de sange din care sa reiasa glicemia. Toate aceste mituri sunt false!
In realitate, acele sunt foarte subtiri iar zonele unde trebuie facuta injectia au mult mai putine terminatii nervoase decat varful degetelor. Intepatura nu va durea mai mult decat o muscatura de tantar, dar nimeni nu crede acest lucru pana cand isi face prima injectie. Medicul te poate ajuta sa depasesti aceasta teama invatandu-te cum sa iti faci corect injectia iar mai apoi te vei descurca de minune si singur.
De unde provine frica de ace
Este dificil de stabilit cu exactitate cauza care duce la frica de injectii, insa exista cateva situatii frecvente care pot fi aduse in discutie. Printre acestea se numara experientele dureroase sau neplacute traite in copilarie, cum ar fi de exemplu o interventie la stomatolog sau in spital.
De asemenea, frica poate fi generata si de experientele traite si verbalizate de catre parinti sau persoane apropiate, care la randul lor se tem de ace.
Exista insa si o explicatie ancestrala atunci cand vorbim de frica de injectii. In trecut, oamenii primitivi care se intepau in spini nu beneficiau de tratament adecvat si mureau din cauza infectiei. Aceasta teama a persistat secole la rand, pana cand medicii au reusit sa descopere antibioticele si efectul lor benefic in tratamentul infectiilor.
Cum se manifesta frica de injectii
Chiar daca frica de ace are manifestari diferite in functie de individ, exista o trasatura comuna in randul tuturor celor care se tem de injectii, si anume anxietatea resimtita doar la gandul ca vor fi intepati. De asemenea, frica de injectii mai poate fi asociata cu:
- Ameteala
- Gura uscata
- Palpitatii
- Transpiratie abundenta
- Tremuraturi
- Tulburari respiratorii
- Stare de rau
- Lesin
Cum sa scapi de durerea cauzata de injectii
Iata cateva sfaturi pentru a scapa de durerea cauzata de injectii:
● Alege acul potrivit si schimba-l dupa fiecare injectare – la farmacie se gasesc ace si stilouri injectoare pentru insulina cu dimensiuni diferite, asadar poti cere cel mai scurt si subtire ac;
● Opteaza pentru stiloul injector (stilou de insulina) daca ti-e teama ca nu vei nimeri doza corecta cu ajutorul seringii. In plus, stiloul arata exact ca un stilou, nicidecum ca un dispozitiv medical, lucru care te face sa te simti mai confortabil;
● Inteapa in zonele cu mai multa grasime – pentru a-si face efectul, dar si pentru a fi mult mai putin dureroase, injectiile cu insulina trebuie facute in tesuturile mai grase cum sunt cele din zona abdominala, a bratelor, coapselor sau feselor.
● Inainte de injectare, scoate seringa cu insulin din frigider, las-o sa ajunga la temperatura camerei si lasa sa se usuce bine pielea unde ai aplicat alcool pentru dezinfectare
● Relaxeaza zona unde urmeaza sa faci injectia, introdu rapid acul, nu-i schimba pozitia si scoate-l dintr-o singura miscare, rapid.
● Pentru a amorti temporar zona unde urmeaza sa faci injectia, tine pe piele o lingura tinuta la congelator cateva minute.
Daca medicul iti spune ca e nevoie sa faci injectii cu insulina dar nu te poti descurca sau ti se pare prea dureros, trebuie sa te informeze despre tratamentul alternativ, respectiv sa-ti detalieze aspectele tratamentului diabetului zaharat tip 1 cu pompa cu insulina.
De asemenea, exista varianta inhalarii insulinei, dar tot vor fi necesare injectiile, pentru ca aceasta metoda functioneaza doar pe termen scurt. Mai mult decat atat, inhalarea insulinei este contraindicata daca fumezi sau suferi de astm ori alte boli ale plamanilor, cum ar fi bronhopneumopatia cronica obstructiva.
In final, daca va fi nevoie sa urmezi un tratament cu insulina injectabila, vei vedea ca nu este chiar atat de rau cum iti imaginezi. Multi oameni se tem atunci cand afla ca trebuie sa isi injecteze insulina, insa pusi in fata faptului implinit nu mai sunt la fel de speriati si se descurca de minune. Medicii spun ca pacientii se tem mai degraba de ceea ce isi imagineaza ca vor simti, insa odata cu prima injectie constata ca nu este deloc dureros.
Sursa: webmd.com, diabetes.co.uk. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie