Testarea structurata, o modalitate inteligenta pentru verificarea glicemiei si controlul diabetului

Pe langa masurarea zilnica a glicemiei cu ajutorul glucometrului si efectuarea trimestriala a analizei A1c (hemoglobina glicata) in scopul tinerii sub control a diabetului, exista si o alta metoda numita testare structurata sau sistem de analiza virtuala Accu-Chek®360° View. 

Sistemul de analiză vizuală a glicemiei Accu-Chek® 360˚ View cu un profil glicemic de 3 zile te ajuta sa intelegi mult mai bine cum iti poti tine sub control glicemia, sa vezi cu usurinta modul in care alimentele pe care le consumi iti influenteaza valorile glucozei din sange si nivelul de energie.
De asemenea, este un instrument excelent care va permite, atat tie cat si medicului, sa vedeti daca sunt necesare ajustari ale dozelor de medicamente destinate controlului diabetului. 

Nu uita! Un control mai bun al glicemiei te poate ajuta sa tii sub control diabetul si sa reduci riscul de complicatii si boli cardiovasculare. 

Cum functioneaza sistemul de analiză vizuală a glicemiei Accu-Chek® 360˚ View

Testarea structurata presupune verificarea glicemiei in momentele potrivite, cu o anumita frecventa, pe o perioada de timp bine stabilita si ajuta la stabilirea unui profil glicemic util in identificarea tiparelor glicemice.

Tot ce trebuie sa faci este sa printezi un tabel in care sa completezi lucrurile mentionate mai jos.

Descarca de aici tabelul pe care trebuie sa il completezi

Iata modul de functionarea a sistemului Accu-Chek® 360˚ View:

- Testeaza-ti nivelul glicemiei de 7 ori pe zi, timp de 3 zile, inainte si dupa mese si inainte de culcare;

- Noteaza valorile glicemiei in tabel;

- Noteaza dimensiunea portiilor de mancare si nivelul de energie resimtit dupa mese;

- Deseneaza graficul concentratiei de glucoza in sange marcand cu un X in randul corespunzator din tabel. Apoi uneste X-urile pentru a forma un grafic;

- Discuta instrumentul completat cu medicul la urmatoarea consultatie.

Urmareste acest video in care ti se explica detaliat cum sa folosesti acest sistem:

Efectuand acest test de 3 zile in plus fata de programul normal de testare, poti obtine o imagine mai clara despre modul in care functioneaza programul tau de auto-monitorizare a glicemiei. In plus, poti face astfel un pas spre o mai buna gestionare a diabetului, pentru a te bucura de o viata mai lunga, mai sanatoasa.

Chiar daca sistemul de analiza vizuala Accu-Chek vizeaza in principal persoanele cu diabet care urmeaza tratament medicamentos in paralel cu regim alimentar si program de exercitii adecvat, acesta poate fi un instrument util pentru orice persoana cu diabet, inclusiv pentru cele care isi controleaza diabetul cu ajutorul injectiilor cu insulina. 

Articol adaptat dupa materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania.

Inapoi la categorie

Citeste si
Factori care afecteaza glicemia
Cum sa iti masori corect glicemia
Verificarea glicemiei: de ce si cand trebuie facuta, ce trebuie sa urmaresti
Glicemia – ce trebuie sa stii despre nivelul zaharului din sange