Depresia si o viata sedentara sunt legate de diabetul gestational
Femeile care sufera de depresie in timpul de-al doilea trimestru de sarcina au o probabilitate mai mare sa petreaca perioade lungi de timp stand asezate sau intinse. Un nou studiu arata ca acest comportament sedentar creste probabilitatea de a lua in greutate si de a face diabet gestational.
Studiile clinice asupra femeilor gravide nu sunt considerate etice, deoarece se considera ca pot sa aiba un impact psihologic negativ atat asupra mamei, cat si a fatului. De aceea, informatiile privind cantitatea de efort fizic pe care o femeie insarcinata ar trebui sa o efectueze in timpul sarcinii sunt destul de rare.
Recomandarile cu privire la cantitatea si durata exercitiilor fizice recomandate gravidelor tin mai degraba de observatii empirice si presupuneri medicale rezonabile. Consensul general este doar ca o activitate fizica moderata e mai buna decat nici una, dar impactul negativ al statului jos prelungit in timpul sarcinii nu fost niciodata studiat.
Riscurile unui stil de viata sedentar
Se stie deja ca un stil de viata sedentar poate avea implicatii negative asupra sanatatii. Cu alte cuvinte, sedentarismul (statul jos pe perioade lungi) este un factor de risc in sine, separat de recomandarile de activitate fizica moderata sau intensa. Perioadele lungi de inactivitate au fost legate de diabet, obezitate, boli de inima si probleme de sanatate mintala.
Studii anterioare au aratat ca un stil de viata sedentar are efect asupra metabolismului, influenteaza continutul mineral osos, sanatatea vasculara, determina cresterea nivelului trigliceridelor din plasma, scade colesterolul bun si influenteaza negativ sensibilitatea la insulina.
Comparativ cu parintii sau bunicii nostri, astazi noi petrecem mult mai mult timp stand jos. Aceasta situatie este cauzata de factori diversi, inclusiv schimbarile din tipurile de locuri de munca disponibile (mult mai multi oameni au activitate de birou si din ce in ce mai putini lucreaza, de exemplu, in agricultura), modalitatile de divertisment (jocurile pe calculator au inlocuit saritul coardei sau tenisul de camp) sau de transport (bicicleta si mersul pe jos, fata de masini si transportul in comun).
In 1970, aproximativ 20% dintre americanii angajati au avut locuri de munca relativ sedentare, iar 30% aveau locuri de munca unde era nevoie de o energie ridicata. In 2000, cifra de persoane angajate in locuri de munca cu activitate usoara a crescut la 40%, iar posturile care cereau consum mare de energie au scazut la 20%.
Riscurile inactivitatii in timpul sarcinii
Cea mai recenta cercetare, realizata de Nithya Sukumar, de la Universitatea Warwick din Marea Britanie a fost prezentata la conferinta anuala a Societatii de Endocrinologie din aceasta tara.
Studiul a fost realizat prin completarea unor chestionare de catre 1263 femei gravide. Participantele au fost rugate sa raspunda la intrebari referitoare la nivelul lor de activitate fizica si la starea emotionala. Aceste chestionare au fost date in timpul primului trimestru de sarcina si in etapele ulterioare, adica in cel de-al doilea trimestru.
Dupa ce s-au observat indicii de masa corporala (IMC), statutul socio-economic si varsta participantelor, rezultatele au aratat ca femeile care au suferit simptome de depresie aveau mai multe sanse sa petreaca perioade mai mari de timp stand asezate.
De asemenea, studiul a constatat ca femeile care erau mai sedentare in primele trimestre, au ramas astfel si in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Aceste femei castigasera deja semnificativ in greutate intre primul si al doilea trimestru de sarcina.
In al treilea rand, echipa de cercetare a constatat ca, la 28 de saptamani, femeile gravide mai sedentare au avut un nivel mai ridicat de glucoza din sange, ceea ce confera un risc crescut de a dezvolta diabet gestational.
Concluziile autorului studiului merg in doua directii: in primul rand, s-a remarcat ca o stare de bunastare mintala a femeilor gravide poate fi benefica, ajutand la prevenirea deteriorarii fizice mai tarziu, in timpul sarcinii.
In al doilea rand, prin promovarea activitatii fizice in randul femeilor gravide se poate reduce riscul acestora de a face diabet zaharat: „Diabetul gestational poate creste riscul de complicatii la nastere, atat pentru mama, cat si pentru copil, iar de aceea este important sa se minimizeze acest risc, prin reducerea timpului pe care femeile gravide il petrec stand asezate.ˮ
In ceea ce priveste recomandarile, coautorul principal al studiului, Dr. Ponnusamy Saravanan, considera ca femeile insarcinate sau care planuiesc sa ramana insarcinate ar trebuie sa ia frecvent pauze de relaxare activa. Aceasta ar putea fi o politica de sanatate mai usor de pus in aplicare decat o incercare de a creste cantitatea de activitate fizica a femeilor in timpul sarcinii.
Sursa: medicalnewstoday.com. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie