Cum se face injectia cu insulina

Responsabilitatea de a iti face primele doze de insulina injectabila iti poate parea o reala povara, dar ai sa vezi ca, pe masura ce trece timpul, vei invata sa te ocupi chiar tu de ele, iar injectiile vor deveni parte din rutina zilnica. Ca sa la poti administra cat mai eficient, e bine sa inveti cat mai multe despre injectiile cu insulina.  

Daca nu doresti sa folosesti stiloul de insulina, alternativa cea mai practica este seringa de plastic cu ac incorporat. Se gasesc seringi de insulina cu ac detasabil sau nedetasabil. Seringile au gradatii clare si, teoretic, seringa poate fi de unica folosinta sau refolosibila, adica poate fi utilizata de mai multe ori, in timp ce acul de unica folosinta se schimba.

Nu e nevoie sa dezinfectezi pielea cu alcool inainte de injectarea insulinei, dar daca o faci foloseste un tampon de vata imbibat in alcool si apoi asteapta ca acesta sa se evapore, deoarece alcoolul inactiveaza insulina.

Injectarea insulinei

Pentru a iti face o injectie, pregateste insulina si seringa de plastic. Pentru a injecta insulina premixata: amesteca insulina cu grija (freaca flaconul intre palme, pana la omogenizarea aspectului tulbure). Aspira in seringa o cantitate de aer echivalenta cu volumul de insulina care trebuie injectat.

Injecteaza aerul in flaconul de insulina. Aspira in seringa insulina in cantitate putin mai mare decat cea necesara. Pentru a scoate bulele de aer din seringa, tine-o cu acul in sus, apoi bate-o usor cu degetul si impinge pistonul pentru a elimina excesul de insulina, impreuna cu aerul.
Dezveleste pielea in locul in care vei face injectia. Prinde pielea cu degetele aratator si cel mare, pentru a forma un pliu cutanat. Introdu acul in piele, la baza pliului cutanat, in pozitie verticala sau in unghi de 45 de grade, apoi apasa complet pistonul seringii. Intreaga doza de insulina se afla acum sub piele.

Pacientii slabi trebuie sa isi injecteze insulina la un unghi de 45 de grade, din cauza ca injectarea verticala (la 90 de grade) poate conduce la injectarea insulinei in muschi.

Dispozitive de injectare a insulinei

Stilourile de insulina sunt dispozitive care, printr-o apasare de buton, injecteaza insulina sub piele. Ele se utilizeaza impreuna cu cartusele de insulina. Insulina cu concentratie de 100 u/ml se poate folosi atat pentru stilouri (sub forma de cartuse), cat si pentru injectarea cu ajutorul seringii (sub forma de flacoane).

Multi pacienti considera stilourile de insulina mai practice decat seringile traditionale. Stilourile de insulina sunt mai comod de transportat, in special daca se utilizeaza insulina regular, dupa amiaza sau seara.

Utilizarea stilourilor (pen-urilor) cu insulina regular este mai practica atunci cand aceasta insulina este folosita in mod regulat, de mai multe ori pe zi. Exista stilouri de insulina si pentru insulina NPH (insulina cu actiune intermediara).

Inainte de injectare, insulina trebuie agitata la fel ca si in cazul flacoanelor de insulina destinate injectarii cu seringa.


Sub ce forme se gaseste insulina

Insulina este disponibila in concentratii diferite. In tara noastra se utilizeaza insulina cu concentratia de 100 unitati pe mililitru (U-100), dar in unele tari se foloseste insulina cu concentratia de 40 de unitati pe mililitru (U-40), asa ca atentie daca ai ramas fara insulina in strainatate. Desi in principiu pleci cu dozele necesare la tine, exista situatii in care se poate sta mai mult timp decat cel prevazut. Pentru injectarea insulinei exista atat seringi U-100 cat si seringi U-40. Verifica de fiecare data daca seringa pe care ai cumparat-o corespunde tipului de insulina injectata.

Insulina are durata limitata de valabilitate, asa ca verifica termenul de valabilitate de pe cartus inainte de injectie. Rezervele de insulina trebuie pastrate in frigider, de preferat in compartimentul pentru fructe si legume, pentru a preveni congelarea, dar si pentru ca insulina prea rece poate face injectia mai dureroasa.

Trebuie sa ai tot timpul insulina de rezerva la dispozitie, pentru nevoile imediate. Cand calatoresti, asigura-te ca ai insulina in bagajul de mana, nu la cala. Actiunea insulinei nu este totdeauna predictibila.
In primele zile de la inceperea tratamentului cu insulina nu este indicat sa conduci masina – o vei putea face dupa ce organismul se obisnuieste cu dozele.

Locul de pe corp in care iti faci injectia cu insulina

Locul pe corp in care iti faci injectii cu insulina influenteaza nivelul de glucoza din sange, deoarece insulina intra in sange la viteze diferite. Dozele de insulina actioneaza cel mai rapid atunci cand se administreaza in abdomen.

Insulina ajunge in sange un pic mai lent din partea superioara a bratelor si chiar mai lent din coapse si fese. Injectarea insulinei in aceeasi zona (de exemplu, abdomen) in fiecare caz va va oferi cele mai bune rezultate. Acest lucru se datoreaza faptului ca insulina va ajunge in sange cu aproximativ aceeasi viteza de fiecare data.

Zonele in care se injecteaza:
• abdomenul (în jurul ombilicului, începând de la 2 cm de acesta, dar nu pe linia mediana);
• bratele (intre doua linii, una trasata la cativa cm deasupra cotului și alta la cativa cm sub umar);
• fesele (partea superioara si cea externa);
• coapsele (intre o linie trasata la cativa cm deasupra genunchiului si o alta la cativa cm sub coapsa).

Este indicat ca injectia de la o anumită ora sa fie facuta in aceeași zona, mai multe zile la rand (de exemplu: dimineata, in abdomen, la pranz, in bratul drept, la cina, in coapsa dreapta, la culcare, in coapsa stanga).
Distanta intre doua puncte de injectare trebuie sa fie de 2-3 cm.

Insulina se absoarbe diferit in functie de locul de injectare, dar de asemenea, conteaza si cat timp trece de la injectarea insulinei pana la momentul mesei, de exemplu daca trec 15 minute sau 30 de minute. Fiecare dintre acesti parametri influenteaza nivelul glicemiei pe care o vei citi mai tarziu pe glucometru.

Daca constati variatii fata de ziua anterioara, gandeste-te ce anume ai schimbat. Locurile de injectare a insulinei nu se schimba la intamplare, asa ca intreaba-ti medicul daca ai nevoie de detalii cu privire la modul in care ar trebui sa aplici tu personal propriul orar. Nu e chiar asa complicat odata ce inveti cateva scheme personale de injectare.

Tine minte totusi ca nu e bine sa injectezi insulina fix in acelasi punct, ci de jur imprejurul zonei respective. Daca injectezi insulina in acelasi loc, se pot forma noduli tari sau depozite de grasime. Insulina se injecteaza in tesutul gras aflat sub piele, iar de aceea locurile de injectare a insulinei trebuie schimbate periodic, pentru a preveni formarea de umflaturi sub piele. Alege zone de piele sanatoase, fara cicatrici sau leziuni.

Dozele de insulina sunt cele mai eficiente atunci cand insulina ajunge in sange odata cu glucoza din alimente. De exemplu, insulina regular functioneaza cel mai bine daca este facuta cu 30 de minute inainte de a manca (sau cu cel mult pana la 15 minute inainte). Un interval de timp mai mare poate duce la hipoglicemie.

Daca se constata modificari ale pielii la nivelul locului de injectare a insulinei (de exemplu roseata), trebuie informat medicul. Modificarea poate aparea din cauza unei reactii alergice.

Prea multa insulina sau insuficienta?

Nivelurile ridicate de glucoza din sange dimineata, inainte de micul dejun, nu sunt niciodata precise. In plus, multi se pot intreba: „bine, bine, dar daca nu am mancat, de ce imi creste nivelul glucoza din sange?ˮ Exista doua motive comune:

- hormonii care sunt eliberati in prima parte a somnului;
- prea putina insulina facuta seara.

Pentru a stabili care dintre cele doua motive este cauza, pune alarma ceasului sa sune in jur de ora 2-3 noaptea si monitorizeaza mai multe seri la rand, la aceeasi ora, glicemia. Discuta apoi rezultatele cu medicul diabetolog.

Surse: The Journal of Clinical and Applied Research and Education: American Diabetes Association: Clinical Practice Recommendations 2002: Diabetes Care. Volume 25, No 1, January; Franz, Marion J et al: Learning to Live Well with Diabetes: International Diabetes Centre, Minneapolis, 1991; Materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock


Inapoi la categorie

Citeste si
Ce este si cum functioneaza pompa de insulina
Ce trebuie sa stii despre insulina
Preventie si tratament pentru diabet zaharat de tip 1
Diagnostic si analize ale diabetului zaharat de tip 1