Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet

Daca ai un diagnostic de diabet, probabil aceasta este una dintre cele mai mari temeri cu care te confrunti: sa nu cumva sa faci o complicatie la nivelul ochilor.

Stii deja ca persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de orbire decat persoanele care au alte afectiuni sau sunt sanatoase. In ce masura poti preveni complicatiile oculare?

Iata o veste linistitoare pentru tine: cei mai multi oameni care au diabet sufera de tulburari minore ale sanatatii ochilor. Daca faci controale regulate la oftalmolog, poti sa ramai mult timp la un nivel minor al problemei cu care te confrunti. Iar daca totusi dezvolti o problema majora, exista tratamente care de multe ori functioneaza bine... daca le incepi imediat. 

Anatomia ochiului si cum il afecteaza diabetul

Dar de ce apar atatea probleme cu ochii atunci cand faci diabet? Pentru a intelege ce se intampla in afectiunile oculare, ajuta sa intelegi cum functioneaza ochiul.

Ochiul este ca o minge acoperita cu o membrana exterioara dura. In zona din fata, aceasta membrana este transparenta si mai bombata spre exterior. Aceasta zona acopera corneea, ce arata ca o lentila pe care se concentreaza lumina. 

Dupa ce lumina trece prin cornee, ea patrunde in camera anterioara a ochiului, care este umpluta cu un lichid de protectie numit umoarea apoasa. Apoi trece prin pupila (care este o gaura in iris, portiunea colorata a ochiului), mai departe printr-o alta camera plina cu lichid din centrul ochiului (corpul vitros), iar apoi ajunge in partea spate a ochiului, pe retina, unde se formeaza imaginea perceputa. Retina transforma aceste imagini in semnale electrice, pe care creierul le primeste si le decodifica.

O anumita portiune a retinei este specializata pentru a vedea detaliile fine: aceasta se numeste macula. Iar macula este hranita de vasele de sange din spatele retinei. Iata, in sfarsit, si legatura cu diabetul: dupa cum stii, probabil, o glicemie crescuta afecteaza vasele mici de sange, iar prin urmare afecteaza si vederea. 

Care sunt bolile de ochi pe care le poti face cand ai diabet zaharat?

Retinopatia diabetica 

Retinopatia diabetica este un termen general care desemneaza toate tulburarile de functionare a retinei cauzate de diabet. Exista doua tipuri majore de retinopatie:

• Retinopatia neproliferativa apare de obicei in forma usoara, dar poate fi si moderata sau severa. Pe masura ce sunt afectate mai multe vase de sange de la nivelul ochiului, ea se poate agrava. Afectiunea nu duce la pierderea vederii, dar provoaca scaderea acuitatii vizuale, deoarece afecteaza retina, pe care se formeaza edeme maculare. Retinopatia neproliferativa nu are nevoie de tratament, dar edemele maculare, da. Din fericire, un tratament este de obicei eficient in stoparea procesului de deteriorare a vederii (si il poate chiar inversa).

• Retinopatia proliferativa - La unele persoane, retinopatia progreseaza intr-o forma mult mai grava, numita retinopatie proliferativa. In aceasta forma, vasele de sange sunt deteriorate iremediabil si se inchid. Din cauza aceasta, se poate ajunge chiar si la o dezlipire de retina. 

Conform statisticilor, cel putin 90% dintre cei care merg la oftalmolog de prima data cand remarca o reducere a acuitatii vizuale (inainte ca retina sa fie afectata) sunt tratati cu succes. Cele mai multe persoane cu retinopatie nu au simptome. Chiar si forma mai periculoasa, retinopatia proliferativa, se desfasoara de obicei fara nici un simptom, pana cand este prea tarziu pentru a o trata. Din acest motiv, trebuie sa mergi periodic la oftalmolog, pentru examinari.

Glaucomul

Glaucomul are sanse sa apara cu atat mai mult cu cat perioada de cand ai diabet a fost mai lunga. Pacientii cu diabet zaharat au de 40% mai multe sanse de a suferi de glaucom decat persoanele fara diabet. Riscul creste, de asemenea, odata cu varsta.

Glaucomul se formeaza de la presiunea intraoculara, ce determina un drenaj incetinit al umorii apoase, care astfel se acumuleaza in camera anterioara a ochiului. Presiunea afecteaza vasele de sange de la nivelul retinei si nervul optic. Vederea este pierduta treptat, deoarece retina si nervul sunt deteriorate.

Exista mai multe tratamente pentru glaucom: medicamente care reduc presiunea intraoculara, dar si interventii chirurgicale. Glaucomul neovascular este o urgenta medico-chirurgicala, iar tratamentul consta in tratament local si general hipotensor ocular, injectii intravitreene si laser retinian. Uneori se poate apela la vitrectomie si operatie antiglaucomatoasa (se utilizeaza dispozitive de drenaj ocular).

Cataracta

La persoanele diabetice se intalnesc doua tipuri de cataracta:

• Juvenila – apare la tineri cu diabet zaharat de tip 1 care nu isi controleaza bine glicemia. Debutul este brusc si dureaza maxim cateva zile, de obicei se instaleaza cu o miopie brutala si deterioarea rapida a vederii. Cristalinul devine in foarte scurt timp alb, seamanand cu un bulgare de zapada.

• Cataracta adultului diabetic sau cataracta senila – apare la varste medii sau inaintate. Opacifierea cristalinului se instaleaza mai repede si evolueaza mai repede comparativ cu nondiabeticii din acelasi grup de varsta. Debutul este lent si problema apare la ambii ochi.

Si aceasta boala poate afecta orice persoana, dar cele cu diabet zaharat sunt de 60% mai predispuse a dezvolta aceasta afectiune a ochilor. In plus, cele din urma pot face cataracta la o varsta mai tanara, iar boala poate avansa mai repede. La persoane diabetice sub varsta de 40 ani, riscul de cataracta este de pana la 25 de ori mai mare. Din cauza acestei afectiuni, manifestata ca o ceata albicioasa pe ochi, vizibila, vederea este incetosata.

Aparitia bolii este in stransa legatura cu variatiile glicemiei. Cresterea concentratiei de glucoza la nivelul ochiului creste acumularea de sorbitol in cristalin, determinand cresteri ale presiunii osmotice. Fibrele cristaliniene se umfla si se pot rupe. Modificarea este ireversibila si este favorizata si de producerea in exces a radicalilor liberi.

S-au incercat o serie de tratamente si vitamine pentru intarzierea cataractei, dar in cazurile avansate, in care cataracta afecteaza vederea, medicii pot elimina, pe cale chirurgicala, cristalinul, si pot implanta unul artificial. Cristalinul artificial ramane functional tot restul vietii. 

La unele persoane cu diabet zaharat, dupa indepartarea cristalinului se poate inrautati retinoaptia si se poate dezvolta glaucomul.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), westeyehospital.ro, www.scapadeochelari.ro. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente
Piciorul diabetic: cum il recunosti si cum se previne?