Retinopatia diabetica: riscuri, cauze si tratamente

Retinopatia diabetica este un termen general, care desemneaza toate tulburarile de functionare a retinei pe care le poti face daca ai diabet.  Din fericire, conform statisticilor, cel putin 90% dintre cei care merg la oftalmolog de prima data cand remarca o reducere a acuitatii vizuale (inainte ca retina sa fie afectata) sunt tratati cu succes. 

Tratamentul retinopatiei diabetice este insa dependent de diagnosticul precoce. Cele mai multe persoane cu retinopatie nu au simptome. Chiar si forma mai periculoasa, retinopatia proliferativa, se desfasoara de obicei fara nici un simptom, pana cand este prea tarziu pentru a o trata. Din acest motiv, trebuie sa mergi periodic la oftalmolog, pentru examinari.

Cauzele retinopatiei diabetice

Glicemiile crescute, care apar atat in diabetul de tip 1 cat si in cel de tip 2, duc la alterarea vaselor sanguine de la nivelul retinei. Cresterea permeabilitatii vasculare la nivelul ochiului afecteaza toate componentele peretelui vascular (pericite, membrana bazala, endoteliu) si duc la hemoragii retiniene, exudate dure sau edem retinian. Pe de alta parte, cresterea vascozitatii sangelui si a agregarii plachetare produc ocluzii vasculare.

Exista trei tipuri majore de retinopatie:

• Retinopatia neproliferativa – poate fi usoara, moderata sau severa, iar de regula trece prin aceste trei etape in timp, pe masura ce sunt afectate mai multe vase de sange de la nivelul ochiului.

Desi retinopatia neproliferativa nu duce la pierderea vederii, in aceasta etapa peretii capilarelor care iriga retina isi pot pierde capacitatea de a controla trecerea substantelor din sange spre retina. Fluidul (o acumulare de sorbitol) se poate scurge in zona maculara. Astfel, la nivelul retinei se formeaza edeme maculare, care pot duce, implicit, la scaderea vederii.

Desi, de obicei, retinopatia neproliferativa nu are nevoie de tratament, edemele maculare trebuie sa fie tratate. Din fericire un tratament este de obicei eficient in stoparea procesului de alterare a vederii (si il poate chiar inversa).

• Retinopatia proliferativa - La unele persoane, retinopatia progreseaza, iar dupa mai multi ani da intr-o forma mult mai grava, numita retinopatie proliferativa. In aceasta forma, vasele de sange sunt deteriorate iremediabil si se inchid.

Organismul nostru are capacitatea de a crea noi vase de sange si astfel se intampla si la nivelul ochiului: noi vase de sange incep sa creasca la nivelul retinei. Dar ele sunt slabe si se pot sparge, ducand la o afectiune numita hemoragie vitroasa. Noile vase de sange poate provoca, de asemenea cresterea tesutului cicatriceal. Din cauza aceasta, se poate ajunge chiar si la o dezlipire de retina.

Oftalmologul poate pune diagnosticul prin examenul fundului de ochi si il va confirma prin angiografia cu fluorosceina. Conform statisticilor, cel putin 90% dintre cei care merg la oftalmolog de prima data cand remarca o reducere a acuitatii vizuale (inainte ca retina sa fie afectata) sunt tratati cu succes.

• Boala oculara diabetica avansata, prin aceasta intelegandu-se oricare dintre urmatoarele situatii:

- hemoragii preretiniene

- hemoragii vitreene

- proliferari fibroase

- membrane fibrovasculare

- dezlipire de retina

- rubeoza iriana

- glaucom neovascular.

Cum se trateaza retinopatia?

In tratamentul retinopatiei diabetice au fost facute progrese uriase. Tratamente, cum ar fi fotocoagularea scatter (sau panretiniana), fotocoagularea focala si vitrectomia pot preveni orbirea in cele mai multe cazuri. Cu cat este retinopatia diagnosticata mai devreme, cu atat e mai probabil ca aceste tratamente sa aiba succes. Cele mai bune rezultate apar atunci cand vederea este inca normala. 

Din pacate, adesea primele simptome trec neremarcate de catre pacient, iata de ce este indicat ca un pacient cu diabet sa mearga regulat, cel putin o data la sase luni, la oftalomolog. La analize, medicul va cauta semnele timpurii ale bolii pe retina: distrugerea tesutului nervos, vase de sange sparte, depozite pe retina, tumefiere retinala.

In fotocoagulare, chirurgul specializat in problemele ochilor face mici arsuri pe retina, cu un laser special. Aceste arsuri sigileaza vasele de sange. In fotocoagulare scatter (numita si fotocoagulare panretinana), profesionistul in ingrijirea ochilor face o serie de sute de mici arsuri. Aceasta tehnica reduce riscul de orbire din cauza unei hemoragii vitroase sau a unei dezlipiri a retinei, dar functioneaza doar inainte de sangerare. Acest tratament este, de asemenea, utilizat pentru anumite tipuri de glaucom. Efectele secundare ale acestei interventii chirurgicale sunt, de obicei, minore. Dupa interventie, apar mai multe zile de vedere incetosata si exista o posibila pierdere a vederii laterale (periferice).

In fotocoagularea focala, interventia laser vizeaza tocmai scurgerea vaselor de sange in macula. Aceasta procedura nu vindeca vederea incetosata cauzata de edem macular. 

In cazul in care retina este deja dezlipita sau s-a scurs mult sange in ochi, fotocoagularea nu mai este utila. Optiunea urmatoare este vitrectomia, o interventie chirurgicala prin care se elimina tesut cicatriceal si lichidul din interiorul ochiului. Cu cat mai rapid este facuta operatia, cu atat mai mare este probabilitatea de a fi incununata de succes. Reatasarea retinei este mult mai greu de realizat si se face doar in doar aproximativ jumatate din cazuri.

Pentru edem macular, exista si medicamente care pot fi injectate in ochi, pentru a incetini cresterea de noi vase de sange si a reduce scurgerea de lichid in macula.

Care este riscul sa fac retinopatie?

Studiile efectuate in Romania pe persoane bolnave de diabet au aratat o prevalenta a retinopatiei diabetice de 34,6%. Prevalenta retinopatiei diabetice proliferative a fost de 6,96% si a edemului macular de 6,81%. Riscul de a face retinopatie depinde de mai multi factori, printre care:

nivelul tensiunii arteriale – cu cat mai mare este aceasta, cu atat cresc si riscurile de retinopatie

controlul glicemiei – daca iti mentii nivelul de zahar din sange mai aproape de normal vei fi mult mai putin susceptibil(a) de a face retinopatie sau, oricum, vei face forme mai usoare. Variatiile glicemice si scaderea rapida a valorilor mari ale glicemiei produc agravarea retinopatiei. 

Pentru a mentine sub control glicemia, ai nevoie sa iti faci controlul glicemic zilnic, iar la interval de 3-4 luni sa determini hemoglobina glicata (HbA1c), care monitorizeaza in ce fel a evoluat glicemia in intervalul acestor luni.

durata de timp de cand ai diabet zaharat – cu cat e mai mare durata de timp de cand ai diabet zaharat, cu atat este mai probabil sa faci retinopatie. Aproape toata lumea cu diabet zaharat tip 1 va avea in cele din urma retinopatie neproliferativa si, de asemenea, multi dintre cei cu diabet de tip 2. Dar retinopatia care distruge vederea, adica retinopatia proliferativa, este mult mai putin frecventa.

mostenirea genetica 

dislipidemia  – valorile crescute ale colesteroluluii si trigliceridelor din sange

afectarea renala – problemele cu rinichii influenteaza retinopatia

Sarcina si retinopatia

Diabetul gestational apare la femeile insarcinate care desi nu au avut diabet inaintea sarcinii, inregistreaza glicemii mari in timpul sarcinii. Femeile care fac diabet gestational nu au risc de retinopatie diabetica, dar daca aveai diabet de dinainte de a ramane insarcinata, sarcina poate duce la agravarea retinopatiei. 

Este foarte important ca, daca vrei sa ramai insarcinata, sa iti monitorizezi glicemia si sa o aduci la valori normale treptat, cu 6 – 8 luni inainte de conceptie. De aceea va trebui sa iti planifici sarcina din timp si sa mergi regulat la medicul tau diabetolog si la oftalmolog inainte si in intervalul de dinainte de nastere.

Simptomele retinopatiei diabetice

Cele mai multe persoane cu retinopatie neproliferativa nu isi dau seama decat tarziu ca boala s-a instalat, din cauza ca afectiunile ochiului sunt asimptomatice, inclusiv in cazul retinopatiei proliferative. Mersul la oftalmolog, o data la 3-4 luni, pentru examinari, este asadar esential pentru salvarea vederii.

Dupa instalarea retinopatiei diabetice se pot inregistra totusi simptome mai mult sau mai putin grave. Iata care sunt de regula modificarile de vedere care pot fi produse de retinopatia diabetica:

• apar dificultati la scris si citit

• vezi pete sau ‘’ muste’’, intunecate sau luminoase

• vedere ca prin ceata 

• ai ochii rosii si durere oculara 

• vezi imagini deformate si distorsionate

• vezi zone intunecate in campul vizual

• pierderea totala a vederii la un ochi


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), webmd.com, westeyehospital.ro. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Complicatiile privind sanatatea ochilor in diabet
Probleme ale pielii legate de diabet
Ce este neuropatia, tipuri de neuropatie diabetica, preventie si riscuri
Piciorul diabetic: cum il recunosti si cum se previne?