Medici si urgente medicale pentru diabetul de tip 2

Daca ai tu sau are cineva din familie diabet de tip 2, este important sa stii ce fel de simptome reprezinta urgente medicale. De asemenea, la ce medici poti apela cand ai nevoie de sfaturi de specialitate sau ce trebuie sa spui cand mergi la medici noi.

Glicemia poate creste sau poate scadea brusc, iar ambele situatii pot fi riscante daca se depasesc parametrii indicati de medic. De cele mai multe ori vei putea sa iei masuri acasa, fara a fi nevoie de doctor, asa ca este necesar sa iti pastrezi cumpatul si sa reactionezi la primele semnale de avertizare pe care ti le da organismul tau. 

In cazul caderii glicemice (manifestata prin stari de slabiciune, tremor, transpiratii), care poate deveni rapid o urgenta medicala, asaza-te, masoara-ti glicemia si aplica masurile de prim ajutor pentru hipoglicemie. Daca acestea nu te ajuta, daca simptomele se agraveaza sau daca nu iti poti lua singur glicemia, asigura-te ca cei din jurul tau stiu sa iti ia glicemia, te pot ajuta sa bei ceva indulcit sau, dupa caz, pot suna la 112 si recunosc la randul lor simptomele. 

In cazurile de mai jos, va trebui sa chemi un specialist.

Suna un medic (care poate veni la domiciliu) daca:

1) Ai vomat sau ai avut diaree timp de mai mult de 6 ore.

2) Esti bolnav, singur si din cauza aceasta nu iti poti controla nivelul glicemiei.

3) Nivelul glicemiei are valori mai mici decat cele stabilite de medic pentru tine, de exemplu sub 70 mg/dL pentru doua sau mai multe citiri la rand.

4) Ai repetate simptome de hipoglicemie, cum ar fi:

• Stari de slabiciune, nervozitate

• Foame acuta, dar si usoara greata

• Stari de confuzie

• Ameteli si dureri de cap

• Vedere neclara

• Transpiratii

5) Nivelul glicemiei are valori mai mari decat cele stabilite de medic pentru tine, de exemplu mai mare de 300 de miligrame pe decilitru (mg/dL) pentru doua sau mai multe citiri la rand.

Suna la urgente daca:

1) Ai simptome de cetoacidoza diabetica, de exemplu:

• Respiratie profunda rapida 

• Vedere neclara

• Respiratia care miroase a fructe

• Durere de burta, lipsa senzatiei de foame, varsaturi

• O senzatie de somnolenta

• Stare de confuzie.

2) Daca ai stari de lesin sau ai fost aproape de pierderea cunostintei ori daca devii brusc foarte somnoros sau confuz, este posibil sa ai o valoare a glicemiei foarte mica (hipoglicemie). Daca nu poti suna tu, asigura-te ca cei din jurul tau stiu ca trebuie sa sune la salvare in cazul in care ai aceste simptome sau lesini.

Ce fel de medici te pot ajuta de-a lungul tratamentului

In prima instanta, pentru stabilirea diagnosticului, dar si pentru controalele periodice si planul medicamentos, vei avea nevoie de medicul tau de familie si de un medic diabetolog. 

Mai poti avea nevoie si de un nutritionist sau dietetician inregistrat. Toate persoanele recent diagnosticate cu diabet zaharat ar trebui sa consulte un nutritionist, pentru a isi putea face un program alimentar sanatos. 

Un internist si un endocrinolog te vor ajuta cu analizele pentru a descoperi daca exista complicatii ale bolii. In spitale sau clinici exista si personal specializat in diabet (asistenti, personal medical) care, in urma unei internari de o zi, te pot invata cum sa iti consotrolezi nivelul glicemiei din sange. 

La internarea in spital

Daca este nevoie sa te internezi in spital pentru orice alta afectiune, fie ca e vorba de efectuarea unui tratament sau stabilirea unui diagnostic, trebuie sa informezi asistentele si medicii de faptul ca ai diabet zaharat. Arata-le caietul tau de autocontrol si spune-le ce tratament faci, cat de des iti faci controlul glicemic, ce dispozitiv folosesti etc. 

Daca ai tratament cu sulfonilureice, nu uita sa tii mereu la tine zahar (cubic sau pliculete). Daca nu ai voie sa mananci (ai de facut investigatii la stomac si trebuie sa fie facute pe stomacul gol sau ai de facut o interventie chirurgicala), nu iti lua medicatia orala. Pentru mai multe detalii, discuta cu medicul care te ingrijeste.


Surse: diabetes.org.uk, webmd.com, Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Ce se intampla in corpul tau cand ai diabet de tip 2?
Diabet de tip 2: tratament si recomandari
Ce inseamna ca “prezinti risc de diabet de tip 2”?
Simptome, analize medicale si diagnostic in diabet zaharat tip 2