Ce faci daca cineva drag e diagnosticat cu diabet?
Poate ca este vorba de partenerul, de partenera ta, de un copil sau pur si simplu de cineva apropiat la care tii: o ruda sau un prieten. Diagnosticul de diabet zaharat poate sa te sperie, dar adevarul e ca reprezinti o sansa in plus si un sprijin pentru acea persoana.
Chiar daca asumarea responsabilitatilor fata de o persoana bolnava nu este punctul tau forte, iata ce ai putea sa faci pentru a trece si tu, si celalat cu bine prin aceasta situatie: cea mai buna idee este sa incepi sa inveti mai multe despre diabetul zaharat – cunoasterea subiectului te va ajuta sa iti scada teama, dar si sa poti oferi un ajutor real persoanei dragi.
Ce este diabetul de tip 1?
Este o boala cronica, in care persoana afectata va fi nevoita sa isi faca insulina toata viata pentru a functiona normal. Dozarea insulinei depinde de o serie de factori, despre care va trebui sa inveti mai multe.
In principal, boala este cauzata de o problema a pancreasului, care nu mai poate secreta insulina. Dar insulina are un rol cheie in orice organism: hrana pe care o mancam se transforma in glucoza (zaharuri), care ajunge in sange, iar de acolo ar trebui sa fie transportata in celulele organismului pentru a le hrani. Dar fara ajutorul insulinei zaharul ramane in sange si nu mai hraneste celulele. In lipsa acestui hormon (insulina) viata nu ar mai fi posibila.
Starea fizica a persoanei cu diabet zaharat depinde foarte mult de nivelul glicemic (zaharul din sange). Daca acesta scade foarte mult, persoana poate suferi de stari de rau, poate chiar intra in coma si muri fara interventie de urgenta.
Daca nivelul zaharurilor creste, o alta varianta posibila daca nu exista suficienta insulina, acest lucru poate avea efecte nocive pe termen lung asupra sanatatii unei persoane cu diabet. Dar daca atat cel afectat, cat si cei din jurul sau cunosc cum pot controla boala, ei pot evita aceste riscuri in mare masura.
Principalele „unelte” pe care le va folosi o persoana cu diabet zaharat de tip 1 vor fi injectiile cu insulina, aparatul de luat glicemia si kit-ul de glucagon. De asemenea, va trebui sa isi faca un program sanatos si strict de alimentatie si miscare fizica.
Ce este diabetul de tip 2?
Cauzele aparitiei si evolutia diabetului de tip 2, comparativ cu cele ale diabetului de tip 1, sunt insa diferite iar oamenii sunt confuzi adeseori, nestiind care este diferenta dintre aceste doua afectiuni.
Tratamentul diabetului de tip 2 are rolul de a tine sub control valorile glicemiei si consta in reducerea portiilor de mancare, a greutatii corporale, practicarea exercitiilor fizice si eliminarea obiceiurilor nocive (fumat, consum excesiv de alcool, stres). De asemenea, poate fi necesara administrarea de medicatie antidiabetica orala sau, in cazurile mai grave, de insulina. Medicul va alege cel mai bun tratament in functie de nevoile pacientului. Tratamentul tau se poate schimba in timp, pentru a se ajusta pe felul in care evolueaza organismul tau, asa ca e important si sa mergi periodic la medic.
Cum poti ajuta?
Poti face o multime de lucruri pentru a-ti sprijini persoana draga sa isi gestioneze diabetul.
• Incurajeaz-o. Este greu sa ai o afectiune care nu se vindeca.
• Aminteste-i sa isi verifice glicemia la timp.
• Mergi impreuna cu ea la medic si ajut-o sa isi cumpere medicatia.
• Te poti oferi sa tii o evidenta a simptomelor sau a cifrelor glicemice.
• Puteti face impreuna un plan, astfel incat fiecare sa stie cum sa se ocupe de o urgenta legata de diabet sau de complicatii ale bolii.
• Sprijin-o sa faca alegeri alimentare bune si sa pregateasca (sau sa pregatiti impreuna) alimente sanatoase.
• Du-te cu ea la un grup de sprijin pentru persoanele bolnave de diabet.
Ajuta-I pe cel drag cu gestionarea medicatiei
Persoanele cu diabet zaharat trebuie sa isi ia medicamentele prescrise. Uneori, ar putea avea nevoie de un ajutor in acest sens. Asigura-te ca persoana draga isi poate lua singura medicamentele. Poate deschide capacul unui flacon de pastile sau isi poate injecta insulina? Isi pastreaza toate uneltele de tratare a diabetului intr-un loc accesibil?
Daca exista o medicatie care trebuie luata in anumite momente din zi, poti folosi un suport special, din plastic, pentru pastile, care se gaseste la unele farmacii sau in supermarketuri. Acest recipient este impartit in spatii si are trecute zilele din saptamana, eventual chiar trei spatii distincte in fiecare zi. Umple cutia cu medicamentele de luat, conform orarului. Poti face aceasta o data pe saptamana si verifica in mod regulat daca si-a luat dozele sau a sarit peste vreuna.
Este foarte posibil sa remarci ca prietenul sau ruda ta nu mai vede bine si sa nu poate citi eticheta de pe un flacon sau reteta. Fa-i o programare la un oftalmolog, pentru ca unul dintre riscurile diabetului este pierderea vederii daca nu se ajunge la medic in timp util. In schimb, daca afectunea oculara este diagnosticata in faza incipienta ea are mari sanse sa fie tratata.
Cere la randul tau ajutor
Ai grija si de tine in egala masura. Daca este vorba de o ruda foarte apropiata, partenerul sau un copil, responsabilitatile tale pot incepe sa devina stresante. Ajuta sa vorbesti cu cineva in care ai încredere, indiferent daca este vorba de un prieten, o ruda sau un terapeut. De asemenea, se poate sa ai si tu nevoie de un grup de sprijin. Poti cauta astfel de grupuri pe Internet, vorbind cu un psiholog, psihiatru sau intreband direct la medicul diabetolog.
Surse: www.webmd.com si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock
Inapoi la categorie