Viata persoanei diagnosticata cu diabet zaharat de tip 2
Despre diabetul zaharat de tip 2 se spune ca este boala secolului 21, asta daca nu luam in considerare stresul si depresia specifice omului modern. Milioane de oameni sunt diagnosticati anual cu diabet de tip 2 iar printre cauzele care stau la baza acestei boli se numara mostenirea genetica, alimentatia dezechilibrata, bogata in grasimi si glucide, sedentarismul, fumatul, consumului excesiv de alcool si, nu in ultimul rand, ritmul stresant in care ne ducem traiul.
Vestea buna este ca diabetul de tip 2 poate fi atat prevenit cat si controlat, astfel incat sa nu apara complicatii, prin mici modificari in stilul de viata si reguli de la care nu trebuie sa te abati. Important este sa constientizezi ca diabetul este o boala, chiar daca initial nu te doare nimic si nu simti ca e ceva in neregula, si ca poate fi tinuta sub control daca urmezi recomandarile specialistilor.
Medicul de familie, diabetologul, dieteticianul, asistenta sau farmacista iti pot indica pasii corecti pe care trebuie sa-i urmezi in controlul diabetului.
Tratamente-minune care sa te vindece complet de diabet nu exista! In schimb, alimentatia, exercitiile si medicamentele te pot ajuta sa previi oscilatiile glicemice si sa iti traiesti viata ca oricare alta persoana sanatoasa.
Alege cu grija alimentele, ce, cand si cat mananci
In cazul diabetului nu exista un regim alimentar standard care trebuie respectat de toata lumea. Optiunile sunt numeroase, chiar daca nu vei mai avea voie sa mananci anumite alimente in cantitati mari. Asadar, cu o atenta planificare poti sa-ti personalizezi dieta in asa fel incat sa nu iti afecteze glicemia dar si sa te bucuri de preparatele culinare de care nu te poti desparti.
Include cat mai multe legume, fructe cu continut glicemic redus, lactate, cereale integrale, carne alba, alimente care contin grasimi sanatoase si cereale integrale in dieta si abtine-te sa faci abuz de portii. De asemenea, la fel de important este sa respecti cele trei mese principale si doua gustari dintre ele.
Fii activ si scapa de kilogramele in plus
Nu renunta la miscare doar pentru ca ai diabet, ba din contra, fii si mai constiincios. Orice activitate fizica ajuta la reglarea glicemiei, pe langa faptul ca iti confera mai multa energie, te elibereaza de stres, imbunatateste circulatia sangelui, mentine articulatiile sanatoase si reduce riscul de boli de inima sau atac cerebral. Exercitiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau inotul, urcatul pe scari, ridicatul greutatilor, yoga sau stretchingul sunt forme de miscare indicate in diabet.
Iar daca medicul iti recomanda sa scapi de cateva kilograme, asculta-i sfaturile pentru ca greutatea corporala excesiva influenteaza negative valorile glicemiei, ale colesterolului si tensiunii arteriale.
Automonitorizarea glicemiei si respectarea tratamentului recomandat
Medicamentele recomandate in diabetul de tip 2 au scopul de a aduce nivelul glucozei din sange la valorile ideale iar acestea trebuie administrate doar la recomandarea medicului. Exista cateva intrebari pe care trebuie sa i le adresezi medicului inainte de a incepe sa iei medicamentele respective, si anume:
● Cate pastile trebuie sa iei pe zi
● In ce moment al zilei trebuie luate?
● Este bine sa iei pastilele pe stomacul gol sau dupa ce mananci?
● Ce se intampla daca uiti sa iei o pastila?
● Care sunt posibilele reactii adverse ale acestor pastile?
● Ce poti face daca prezinti reactii adverse la aceste pastille?
● Antidiabeticele pot interactiona cu alte medicamente pe care le iei?
● Cand apare necesitatea tratamentului cu insulina, nu ezita sa ceri medicului toate informatiile legate de administrarea corecta a acesteia.
● In ce momente ale zilei iti este recomandata testarea glicemiei?
Verificarea constanta a glicemiei
De asemenea, pentru a gestiona diabetul nu este suficient sa respecti regimul si planul de tratament indicat de medic, ci sa incerci pe cat posibil sa fii propriul asistent medical. Altfel spus, este recomandat sa iti masori zilnic glicemia cu ajutorul unui glucometru, astfel incat sa observi cum iti influenteaza alimentatia, activitatile fizice si medicamentele nivelul zaharului din sange si sa comunici mai departe aceste aspecte medicului curant.
Masurarea glicemiei este cea mai exacta metoda de apreciere de moment a controlului glicemic. Controlul glicemiei te ajuta sa reduci riscul aparitiei complicatiilor diabetului si te fereste te simptomele neplacute ale hipo/hiperglicemiei.
Afla aici cum sa-ti masori corect glicemia si care sunt produsele de baza in diabet.
Persoanele cu diabet se confrunta cu emotii de tot felul atunci cand primesc acest diagnostic. Ele pot alterna de la frica, stres, furie, soc, vina sau neincredere, insa sunt perfect normale. Important este sa stii ca medicii, familia si prietenii sunt alaturi de tine in aceasta “aventura” cu glicemia si ca viata ta poate fi absolut normala daca si tu iti doresti asta.
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: shutterstock.