Care este riscul de a face diabet gestational?

Cand vine vorba despre boli sau intamplari negative, majoritatea oamenilor privesc subiectul de departe, ca si cum intotdeauna li se poate intampla doar altora. 

Cand ajung sa se confrunte, la randul lor, cu neprevazutul, apare socul si celebrele intrebari: “De ce eu? De ce mie?”. Preventiv, pentru a evita sa fii luata prin surprindere, ai putea sa te intrebi totusi mai intai: “Oare mi s-ar putea intampla si mie?”

Diabetul gestational le poate afecta exclusiv pe femeile insarcinate, care nu au mai avut niciun alt tip de diabet inainte de sarcina.

Majoritatea medicilor fac testele specific intre a 24-a si a 28-a saptamana de sarcina. Daca, insa, ai alte afectiuni care ar putea declansa diabetul, cum ar fi kilograme in plus, tensiune ridicata sau membrii ai familiei care au diabet, ar fi ideal sa stai de vorba cu doctorul tau inainte chiar de a ramane insarcinata.

Care sunt riscurile de a face diabet gestational?

Iata mai jos o serie de intrebari pe care merita sa ti le pui, pentru a-ti da seama daca ai motive de ingrijorare in legatura cu posibilitatea de a te numara printre femeile ce pot face diabet gestational.

- Am multe kilograme in plus? Daca ai greutatea corporala inainte de sarcina cu 20% mai mare decat greutatea ideala atunci esti supraponderala, iar asta inseamna un risc.

- Am rude apropiate care au sau au avut diabet?

- Am mai mult de 35 de ani? 

- M-am ingrasat prea mult in primele 6 luni de sarcina? La inceputul sarcinii medicul ginecolog iti va spune cu cat este normal sa te ingrasi pe parcursul dezvoltarii sarcinii.

- Am primit diagnosticul de ovar polichistic sau am avut alte afectiuni asociate problemelor cu producerea insulinei (cum ar fi rezistenta la insulina, intoleranta la glucoza sau prediabet)?

- Am avut frecvent glicemia crescuta inainte de sarcina sau la analizele uzuale s-a gasit zahar in urina?

- Am de regula tensiunea ridicata, colesterolul mare sau probleme cu inima?

In cazul unei sarcini anterioare:

- Am mai avut diabet gestational?

- Am suferit pierderi de sarcina sau sarcini oprite din evolutie?

- Am avut un bebelus mai mare de 4 kilograme la nastere?

Risc redus de dezvoltare a diabetului gestational

Ai mai putine motive de teama daca nu ai avut niciun caz de diabet in familie, daca ai sub 25 de ani, ai o greutate a corpului normala si pastrezi limitele normale si in timpul sarcinii, faci parte dintr-un grup etnic cu o frecventa foarte mica a cazurilor de diabet si mai ales daca valorile glicemiei nu au deposit niciodata limitele normale,la masuratori luate aleatoriu.

Daca ai o glicemie ridicata in timpul sarcinii, astea poate duce la cresterea foarte mare in greutate a bebelusului, ceea ce poate avea multe urmari grave. In afara de dificultatile survenite la nastere, datorate dimensiunii copilului, micutul ar putea avea o glicemie scazuta, pielea galbuie si ochii la fel, probleme cu respiratia si multe altele. Intra aici pentru a afla detalii legate de complicatiile pe care le presupune un astfel de diagnostic pentru mama si copil!

Dar,inainte de a incepe sa-ti faci griji in legatura cu aceste posibilitati, aminteste-ti ca nu esti si nu vei fi singura! Daca esti insarcinata primul pas pe care medicul ginecolog il va face este acela de a-ti recomanda o serie de analize medicale, discuta cu el si despre riscul de aparitie a diabetului gestational, mai ales daca in lista de mai sus ai bifat afirmativ la doua sau mai multe variante. In acest caz cel mai probabil medicul iti va recomanda sa faci o testare pentru a verifica posibilitatea de a face diabet gestational, afla aici mai multe despre diagnosticarea diabetului gestational.

Daca ulterior primesti diagnosticul de diabet gestational, medicul iti va fi mereu alaturi cu sfaturi si indicatii pentru a-ti mentine glicemia intre parametrii optimi. Informeaza-te si nu vei avea motive de ingrijorare!

Nu uita: Diabetul gestational poate aparea chiar si atunci cand nu sunt prezenti factorii de risc mentionati mai sus.


Sursa: materiale educative Roche Romania. Foto: Shutterstock

Inapoi la categorie

Citeste si
Tratamentul diabetului gestational
Monitorizarea glicemiei cand ai diabet gestational
Cum se pune diagnosticul de diabet gestational si ce trebuie sa faci in continuare?
Simptomele si cauzele diabetului gestational