Diabetul de tip 2 la copii

Diabetul zaharat de tip 2 era numit in trecut diabet cu debut la varsta adulta. Totusi, astazi, din ce in ce mai multi copii si adolescenti sufera de diabet de tip 2. Este si copilul tau in pericol sa aiba aceasta boala?

Ai auzit probabil ca diabetul zaharat este boala “zaharului in sange”, asociata cu o glicemie ridicata. Pe scurt, boala se manifesta astfel: cand ne hranim, sistemul digestiv descompune carbohidratii din alimentatie intr-un tip de zahar numit glucoza. Dar in diabetul zaharat glucoza pe care corpul o obtine din alimentatie nu mai hraneste celulele organismului, ci ramane in sange, deoarece exista o problema cu secretia de insulina. 

Spre deosebire de copiii cu diabet de tip 1, care sunt insulino-dependenti, copiii cu diabet de tip 2 au alta problema: pancreasul lor continua sa produca insulina, dar aceasta este in exces. Organsimul celor din urma dezvolta o rezistenta la acest hormon, expunand copilul la o acumulare de glucide in sange. Pancreasul secreta si mai multa insulina, iar raspunsul metabolic al organismului este de a ridica si mai mult rezistenta. Fara tratament si un stil de viat adecvat, la un moment dat zaharurile din sange ajung sa puna in pericol o serie de organe, crescand riscul de orbire, insuficienta renala si boli de inima. 

De ce apare diabetul de tip 2 la copii?

Printre factorii de risc pentru diabet zaharat de tip 2 la copii, se numara:

• excesul de greutate – copiii obezi au un potential crescut de a face boala;

• un istoric familial de diabet zaharat – e mai probabil ca un copil sa faca diabet daca are rude apropiate cu acceasi situatie, precum un parinte, un frate sau o sora;

• sexul – fetele fac mai des aceasta boala;

• rasa: indienii americani, afro-americanii, asiaticii sau hispanicii fac mai des diabet zaharat;

• diagnosticul de rezistenta la insulina, pus anterior;

• perioada de crestere – in timpul pubertatii, insulino-rezistenta este crecuta cu 30%, din cauza hormonilor de crestere. In perioada pubertatii, pancreasul secreta o cantitate mai mare de insulina;

• mama a dezvoltat diabet in timpul sarcinii;

• copilul s-a nascut cu o greutate mica sau a fost mic de statura la nastere.

Dar cel mai mare factor de risc pentru diabetul de tip 2 la copii ramane greutatea in exces. Din pacate, tendinta copiilor de a deveni supraponderali este in crestere. Acest lucru dubleaza probabilitatea ca ei sa faca diabet. In plus, peste 80% din copiii cu diabet de tip 2 sunt supraponderali.

Greutatea in exces la copii

Obiceiurile alimentare nesanatoase nu ii ocolesc pe cei mici. Ei mananca multe dulciuri si fainoase, prajeli si grasimi, refuzand legumele si fructele. La aceasta se adauaga obiceiul de a sta prea mult la calculator si televizor. Alimentatia nesanatoasa si o viata sedentara, fara activitate fizica, conduc la obezitate infantila in cele mai multe cazuri.

Rareori, greutatea in exces a copiilor apare din cazua unei probleme medicale, de exemplu hormonale. 

Ca si in cazul adultilor, este mult mai probabil ca acesti copii sa fie afectati de diabet de tip 2.

Care sunt simptomele?

Din pacate, in faza initiala simptomele acestei boli sunt destul de greu de remarcat. De regula, copiii sunt depistati doar cu ocazia unor examene de urina sau analize de rutina ale sangelui. 

Totusi, in timp este posibil sa observi si acasa: 

• Scadere in greutate inexplicabila, desi copilul mananca.

• Foame sau sete in exces. Copilul poate spune ca ii e foame chiar si la putin timp dupa ce mananca.

• Gura uscata

• Poliurie (copilul urineaza mult) 

• Oboseala si respiratie dificila

• Vedere neclara

• Vindecarea lentă a ranilor sau taieturilor, infectii dese

• Mancarimi ale pielii

• Amorteli sau furnicaturi in maini sau picioare

Daca observi oricare dintre aceste simptome, mergi cu copilul la doctor.

Cum se trateaza?

Primul pas este vizita la medic, pentru un diagnostic corect. Cu cat mai repede se pune diagnosticul, cu atat mai sigur este pentru copil, deoarece la ei boala poate evolua lent pana s-o observi, iar durata mare de cand a debutat diabetul pana la diagnostic poate avea efectele devastatoare.
Pentru ca pana de curand cazurile diabet de tip 2 la copii erau rare, nu se cunoaste in totalitate cum progreseaza boala, insa se stie deja ca evolutia este asemanatoare cu cea de la adult: hiperglicemia persistenta duce la alterarea functiilor inimii, a vaselor mari de sange, la  probleme cu ochii, rinichii si nervii periferici. Copii risca si mai mult orbirea sau decesul prematur. 

Medicul iti va spune si daca cel mic, in functie de varsta lui, cu greutatea si inaltimea pe care le are, este supraponderal. De asemenea, veti face analizele, pentru a afla glicemia. Ti se va spune daca este vorba de diabet sau prediabet. In cazul in care boala e deja instalata, o sa mai dureze pana ce diagnosticul va putea spune clar daca are diabet de tip 1 sau de tip 2.

Se poate ca in prima instanta, medicul sa iti dea insulina, deoarece acest lucru poate fi salvator si este mai sigur ca cel mic sa primeasca insulina, decat sa nu primeasca. Daca pancreasul nu secreta insulina, scaderea glicemiei sub nivelul de 60 mg/dl este periculoasa si reprezinta o urgenta medicala. (Suna la urgente daca copilul cu diabet are glicemia mica si devine somnolent sau letargic!) In alte situatii, medicul poate decide sa nu intervina, si doar sa supravegheze evolutia bolii.

Odata ce medicul iti confirma ca este vorba de diabet de tip 2, te va invata cum sa faci modificari in stilul de viata al copilului. El va elabora un plan personalizat pentru nevoile specific ale celui mic.

Se poate sa iti recomande si medicatie: un medicament pe baza de metformina si insulina sunt medicatiile de mult aprobate pentru copii mai mici de 18 ani, desi alte substante sunt inca in curs de cercetare.

Analize periodice si recomandari

De acum inainte, copilul trebuie sa faca un test pentru hemoglobina glicata (Hb A1c) la fiecare trei luni. Aceasta analiza masoara nivelul de zahar din sange si ofera o estimare retrospectiva a statusului glicemic, adica evalueaza cum a evoluat glicemia in ultimele luni.

De asemenea, va trebui sa verifici glicemia atunci cand:

• copilul incepe sau schimba tratamentul

• daca trebuie sa ia insulina, glicemia se verifica de mai multe ori pe zi

• daca cel mic ia un medicament numit sulfoniluree

Medicul te va invata cum sa masori glicemia si cat de des ar trebui s-o iei pentru copilul tau. Daca este in tratament cu insulina, va trebui s-o iei de cateva ori pe zi. Daca nu, o poti verifica mai rar, dar ar trebui sa o faci dupa mese. 

Pentru a crea un plan de masa adecvat copilului, va trebui sa vezi si un nutritionist. De asemenea, copilul trebuie sa faca miscare cel putin 60 de minute in fiecare zi si nu mai are voie sa stea in fata televizorului sau calculatorului mai mult de 2 ore pe zi.

Poți preveni diabetul de tip 2?

Preventia diabetului la copii implica aceleasi schimbari in stilul de viata ca si in cazul adultilor. Aparitia diabetului de tip 2 poate fi intarziata timp de mai multi ani.

Redu grasimile si dulciurile din alimentatia copilului tau. Asigura-te ca este activ fizic, in fiecare zi. Studiile arata ca miscarea fizica este cea mai eficienta masura in reducerea rezistentei la insulina. Sunt doua lucruri usor de facut, dar care au efecte importante asupra unei greutati si a unei glicemii sanatoase! 

Cu toate acestea, copiii, in special adolescentii, pot opune rezistenta la aceste masuri, chiar daca stiu ca pot preveni diabetul de tip 2, deoarece nu constientizeaza pericolul real. Iata cateva moduri in care il poti ajuta sa faca ce e bine pentru el in cazul in care medicul considera ca este predispus la diabet sau daca a fost deja diagnosticat:

• Vorbeste cu copilul tau sincer despre sanatate si greutate. Abordeaza-l intr-o maniera intelegatoare si incurajeaza-l sa vorbeasca despre preocuparile sale.

• Nu ii impune copilului un tratament special. Intreaga familie va beneficia de schimbarile in alimentatie si activitate fizica pe care va trebui sa le urmeze el. Gateste mai sanatos pentru intreaga familie si faceti cu totii miscare. Copii si adolescentii ar trebui sa faca miscare cel putin o ora zilnic, in majoritatea zilelor saptamanii.

• Alege si fa activitati impreuna cu copilul sau gaseste-i preocupari active, care il bucură. Redu cantitatea de timp pe care si restul familiei o petrece in fata televizorului sau cu jocurile pe computer sau tableta.

• Daca ai un copil care sa incapataneaza sa nu urmeze noul orar de viata, incearca sa afli de ce. Adolescentii simt adesea ca sanatatea lor e mai putin importanta decat nevoia de a se integra in grupurile celor de varsta lor sau trec prin schimbari hormonale care ii fac capriciosi. Un dialog cu psihologul nu ar strica. 

• Fa modificari treptat. Stabiliti mai intai impreuna obiective mici, usor accesibile. Acestea ii vor da copilului satisfactii imediate si il vor ajuta sa simta ca face pasi spre bine. Si pe tine la fel.

• Discuta cu un profesionist in domeniul diabetului, care a mai lucrat cu copii, pentru a invata cat mai multe despre aceasta afectiune. Cu cat stii mai mult, cu atat il poti ajuta mai bine pe copilul tau. 


Surse: webmd.com, Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org).

Inapoi la categorie

Citeste si
Medici si urgente medicale pentru diabetul de tip 2
Ce se intampla in corpul tau cand ai diabet de tip 2?
Diabet de tip 2: tratament si recomandari
Ce inseamna ca “prezinti risc de diabet de tip 2”?