Prediabet? Cum il tii sub control

Daca ai primit un diagnostic de prediabet, poate crezi ca nu ai nici un motiv sa iei deja masuri. Sau dimpotriva, s-ar putea sa te panichezi la gandul ca sigur vei face diabet. Ambele atitudini sunt nocive, dar prima e mult mai riscanta.

Da, de la diagnosticul de prediabet poate sa treaca ceva timp pana la instalarea diabetului propriu-zis, dar numai de tine depinde daca acest lucru se va intampla mult mai devreme decat te astepti sau il vei amana pe termen nedefinit. Daca ai o atitudine corecta fata de santatea ta, este posibil ca diabetul sa nu se instaleze curand. Doar ca trebuie sa iei in serios prediabetul: inca nu este prea tarziu, daca incepi acum.

Tratamentul si schimbarile pe care le vei face in stilul tau de viata vor avea un singur scop: sa readuci nivelul zaharului din sange in afara intervalului care a determinat diagnosticul de prediabet. Si sa il pastrezi astfel.

Obiceiurile tale de zi cu zi vor face o mare diferenta. Efectuarea unori schimbari in alimentatie si in stilul de viata pot fi chiar mai puternice decat a lua doar medicatia recomandata. Aceasta a fost chiar concluzia unui studiu international de amploare, numit Programul de Prevenire al Diabetului*: persoanele cu prediabet care au scazut in greutate prin dieta si exercitiu fizic, urmand un stil de viata sanatos, si-au redus cu 58% riscul de a face diabet zaharat tip 2, comparativ cu 31%, riscul pe care l-au avut cei care luau doar medicamentele din prescriptia medicala. 

Incepe prin a face aceste trei modificari:

1. Da jos kilogramele in plus 

Daca esti supraponderal, slabirea este cheia pentru a intoarce sansele in favoarea ta. Cercetarile arata ca daca pierzi chiar si 5% - 10% din greutate, este de multe ori suficient pentru a readuce nivelul zaharului din sange inapoi in limite normale si pentru a evita diabetul. Sau cel putin pentru a-i intarzia debutul.
Cel mai bine este sa consulti un nutritionist, care te va ajuta sa inveti mai multe despre alimentatie, dar poti incepe si cu reducerea caloriilor si micsoarea portiilor. Redu semnificativ alimentele bogate in grasimi saturate, zahar si carbohidrati.

Pe de alta parte, adauga in alimentatie, din belsug, o varietate de legume, proteine slabe, cereale integrale si fructe proaspete.

2. Fa miscare fizica

O viata activa tine pe oricine departe de o serie de boli, dar cu atat mai mult in cazul tau. Prediabetul inseamna ca de acum e nevoie sa faci zilnic cel putin 30 de minute de activitate cardio (un tip de miscare care ridica pulsul, cum ar fi mersul pe jos in ritm rapid, mersul pe bicicleta, inotul), timp de minim 5 zile pe saptamana. In plus, fa exercitii exercitii de forta, cu greutati sau cu benzi elastice, de cel putin doua ori pe saptamana.
Exercitiile de forta vor construi masa musculare, care ajuta la scaderea nivelului zaharului din sange, sprijina organismul sa raspunda mai bine la insulina si arde calorii chiar si atunci cand nu faci miscare.

3. Daca esti fumator, lasa-te de fumat

Fumatul este strans legat de diabet: oamenii care fumeaza sunt cu 30% pana la 40% mai expusi la a dezvolta diabet zaharat de tip 2 decat nefumatorii**. Si persoanele cu diabet zaharat care continua sa fumeze sunt mai susceptibile sa faca rapid complicatii, cum ar fi bolile de inima si orbirea. Deci, cu cat mai devreme lasi tigarile, cu atat mai bine.

Cand ai nevoie de medicatie?

Chiar daca schimbarea stilului de viata poate face minuni, unii oameni cu prediabet ar putea avea nevoie, de asemenea, de medicamente.

Medicul iti poate prescrie un medicament pe baza de metformina daca va considera ca ai anumiti factori de risc, cum ar fi un nivel scazut de HDL (colesterol "bun"), trigliceride crescute, un parinte sau un frate cu diabet zaharat ori daca esti supraponderal.

Cum stii ca ai prediabet?

Se estimeaza ca una din cinci persoane se afla in faza de prediabet, dar cele mai multe nici nu stiu acest lucru. De regula, cineva afla ca are acest diagnostic cand isi face analizele de rutina si descopera o glicemie crescuta. Dar daca inca nu ai glicemia crescuta, nu inseamna insa ca esti in afara situatiei de risc de a face diabet de tip 2. Greutatea in exces si grasimea din jurul taliei te expun riscului de a face aceasta boala in urmatorii 10 ani. 


Surse: American Diabetes Association: "Diagnosing Diabetes and Learning about Prediabetes" (diabetes.org), www.webmd.com, *Diabetes Prevention Program Research Group (www.ncbi.nlm.nih.gov), **www.cdc.gov (Smoking and Diabetes)

Inapoi la categorie

Citeste si
Medici si urgente medicale pentru diabetul de tip 2
Ce se intampla in corpul tau cand ai diabet de tip 2?
Diabet de tip 2: tratament si recomandari
Ce inseamna ca “prezinti risc de diabet de tip 2”?