Rezistenta la insulina

Daca medicul ti-a spus ca ai dezvoltat rezistenta la insulina, inseamna asta ca ai deja diabet de tip 2? Si in ce situatii apare aceasta problema? Unde poate ea duce?

Daca ai fost diagnosticat cu rezistenta la insulina (sau sindrom metabolic X), inseamna ca organismul tau nu mai raspunde in mod corespunzator la insulina pe care o produce pancreasul. In mod normal, insulina permite glucidelor sa treaca din sange, prin peretii vaselor sanguine, spre celulele corpului, unde este folosit pentru producerea de energie. Insulina ajuta, de asemenea, celulele din muschi, din grasime si din ficat sa inmagazineze glucidele, pentru a le elibera atunci cand este necesar. 

Sindromul rezistentei la insulina este o tulburare complexa, care include tulburari ale metabolismului proteic, lipidic, dar si hipertensiune arteriala sau alte probleme de functionare a organismului. Pe masura ce va trece timpul, rezistenta la insulina va determina cresterea nivelului de glucoza din sange, din cauza ca aceasta nu mai poate fi eliberata. 

Da, este posibil ca, in consecinta, sa faci diabet de tip 2 sau sa faci boli de inima, obezitate si dislipidemie, dar este posibil si sa nu ajungi acolo. Cu o conditie: sa incepi exercitiile fizice si o dieta echilibrata, care te va ajuta sa ramani sanatos.

Simptome si diagnostic

Doar din felul in care te simti, nu ai cum sa iti dai seama ca ai dezvoltat rezistenta la insulina. Va fi nevoie de analize ale glicemiei pentru a detecta nivelul de glucide din sange. De asemenea, nu ai de unde sa stii daca ai dezvoltat si celelalte probleme care insotesc sindromul de rezistenta la insulina: tensiune arteriala ridicata, un nivel scazut de colesterol "bun", precum si trigliceride crescute. Va fi nevoie tot de analize la sange, precum si de o vizita la medic. Acesta va putea spune citind analizele si luandu-ti tensiunea care sunt riscurile pentru tine.

Diagnosticul se pune daca se constata ca s-au inregistrat cel putin trei dintre parametrii de mai jos:

- obezitate abdominala

- trigliceride marite (≥ 150 mg/dl);

- hipertensiune arteriala (adica ≥ 130/ ≥85 mmHg);

- HDL colesterol scazut (< 40 mg/dl la femei, < 50 mg/dl la barbati);

- glicemie pe nemancate crescuta (≥ 100 mg/dl).

Un sfert dintre pacientii diagnosticati cu acest sindrom fac diabet zaharat de tip 2.

Cauze ale rezistentei la insulina

Istoricul familial. Rezistenta la insulina se mosteneste genetic. Poate fi vorba de un parinte, un frate sau o sora care au diabet de tip 2.

Varsta. Adolescenti si adultii in varsta au cea mare rezistenta la insulina. Desi se credea ca doar persoanele peste 45 de ani sunt vizate de aceasta afectiune, iar tinerii sunt mai putin predispusi la diabet de tip 2, adolescentii pot dezvolta o mai mare rezistenta la insulina din cauza hormonilor de crestere.

Supraponderalitatea. Cu cat o persoana cantareste mai mult, cu atat pancreasul ei produce mai multa insulina, iar prin urmare rezistenta organismului in fata acesteia creste. Oamenii care sunt supraponderali sau au o greutate mai mare au si o mai mare rezistenta la insulina si dezvolta cel mai ridicat risc de diabet de tip 2. Un risc important il reprezinta obezitatea abdominala (adica circumferinta taliei mai mare de 80 de cm pentru femei si 94 de cm pentru barbati). Studiile au dovedit ca daca pierzi chiar si 7% din greutatea actuala reduci semnificativ sansele de a face diabet.

Lipsa miscarii. Persoanele sedentare au o rezistenta la insulina mult mai mare decat cei care fac miscare fizica in mod regulat.

Sarcina. In ultimele 3 – 4 luni de sarcina (al treilea trimestru), rezistenta la insulina este mai mare. Chiar si o femeie care nu a avut diabet inainte de sarcina poate dezvolta diabet gestational.

Unele medicamente, cum ar fi glucocorticoizii (de exemplu, prednison) pot reduce raspunsul organismului la insulina. De asemenea, daca iei medicamente pentru trigliceride marite, pentru hipertensiune, pentru colesterol crescut sau pentru glicemii mari.

O boala a vaselor de sange, un atac cardiovascular sau un AVC pe care le-ai avut anterior cresc sansele de a dezvolta rezistenta la insulina.  

Ce masuri poti lua cand ai rezistenta la insulina?

Vestea buna e ca poti stopa rezistenta la insulina inainte de a ajunge la diabet de tip 2. Sau poti chiar sa faci ca procesul sa devina reversibil, daca investesti in cateva obiceiuri mai sanatoase.

Fa miscare fizica. Ai nevoie de cel putin 30 de minute pe zi de activitate fizica moderata (cum ar fi mersul pe jos in ritm rapid), timp de de 5 sau mai multe zile pe saptamana. Profita de drumul la serviciu pentru asta, iar daca lucrezi de acasa sau stai acasa, fa-ti program zilnic de iesit si mers in pas alert. Daca iti plac animalele, cumpara-ti un caine. El te va scoate din casa indiferent de anotimp. Nu ai caine si ploua afara? Exista multe exercitii fizice pe care le poti face in casa folosind o simpla salteluta sau cu niste greutati mici. De 2-3 ori pe saptamana fa exercitii de forta cu greutati moderate. Vezi aici mai multe exemple de exercitii fizice. (link 4.3)

Ia masuri ca sa revii la o greutate adecvata. Calculeaza-ti indicele de masa corporala sau intreaba-ti medicul la ce greutate ideala ar trebui sa ajungi. Tot medicul sau un nutritionist te pot ajuta spunandu-ti in ce ritm e sanatos sa slabesti. Degeaba dai jos foarte repede un numar impresionant de kilograme, pentru ca de fapt pierzi nu doar tesut gras, ci si masa musculara, care ajuta la arderea caloriilor. 

Alege o dieta sanatoasa. Nu pentru cateva luni, ci pentru toata viata. Unele alimente cresc nivelul de glucide din sange si predispun la probleme arteriale si diabet. Renunta la zahar, grasimi saturate si fainoase rafinate. Alege fructe si legume proaspete, cereale integrale, nuci, fasole, peste, legume, verdeturi, salate, spanac si alte proteine slabe. Mananca mai putin: pune-ti portii mici, iar cand iesi la restaurant comanda portii mici sau mai lasa in farfurie. 

• Se poate ca medicul sa iti dea medicatie pentru rezistenta la insulina. Urmeaza tratamentul prescris.

Persoanele care au deja diabet de tip 2 fac si rezistenta la insulina?

Da. Tocmai rezistenta la insulina este motivul din cauza caruia nu se da insulina acestor persoane cu diabet de tip 2. Diabetul este o boala care evolueaza progresiv.
La inceput se poate sa nu fie nevoie de medicatie, dar in timp se va ajunge la asta. In stadii avansate ale diabetului de tip 2, se poate da, totusi, si insulina, deoarece rezistenta la insulina este inlocuita de un deficit de secretie al insulinei. Secretia de insulina reducandu-se treptat, se trece apoi in cealalta extrema.


Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org), webmd.com.

Inapoi la categorie

Citeste si
Medici si urgente medicale pentru diabetul de tip 2
Ce se intampla in corpul tau cand ai diabet de tip 2?
Diabet de tip 2: tratament si recomandari
Ce inseamna ca “prezinti risc de diabet de tip 2”?