Diabetul: definitie, tipuri si simptome
Diabetul este o afectiune cronica de care sufera peste 11% dintre romani, arata datele Studiului PREDATORR, realizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie. Statistici sumbre ofera si Organizatia Mondiala a Sanatatii, care avertizeaza ca pana in anul 2030 numarul persoanelor cu diabet se va dubla.
Dar ce anume functioneaza gresit in organism si care sunt simptomele diabetului ce trebuie sa te trimita la medic vei afla in continuare.
Ce este diabetul
Diabetul este o boala in cadrul careia organismul nu poate folosi glucidele din alimentatie. Glucoza este sursa principala de energie a organismului insa, pentru a putea fi utilizata, ea trebuie sa patrunda in celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a mentine nivelul glucozei in sange in limitele normale.
Diabetul incepe sa isi faca simtita prezenta atunci cand pancreasul nu produce destula insulina sau chiar deloc, ori atunci cand insulina nu este folosita corect.
Factorii ereditari pot juca un rol important in aparitia diabetului, insa cauza exacta care duce la aceasta anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscuta.
Exista insa cativa factori de risc pe care ii poti modifica, astfel incat sa reduci semnificativ sansele de a face diabet. Acesti factori includ greutatea ponderala excesiva, sedentarismul, fumatul, stresul sau consumul excesiv de alcool.
Multe persoane inca mai cred in mitul care spune ca dulciurile ar fi de vina pentru aparitia diabetului. Or, aceasta afirmatie este doar pe jumatate adevarata.
Simptomele diabetului
Semnele prin care poti recunoaste diabetul pot trece usor cu vederea iar in unele situatii acestea lipsesc cu desavarsire. Arunca o privire pe lista de simptome de mai jos si acorda-le atentia cuvenita, daca prezinti si tu astfel de semne mergi la medic si verifica daca esti bine.
Iata care sunt simptomele uzuale ale diabetului:
- Urinare frecventa
- Sete excesiva
- Foame intensa (chiar si la scurt timp dupa ce ai mancat)
- Scadere brusca in greutate (fara a tine o dieta)
- Oboseala prelungita
- Vedere neclara
- Rani sau taieturi care se vindeca greu
- Infectii repetate
- Durere, amorteala sau furnicaturi in maini/picioare
Tipuri de diabet
In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste trei tipuri de diabet: diabet de tip 1, diabet de tip 2 si diabet gestational.
Diabetul de tip 1
Numit si diabet juvenil sau diabet insulino-dependent – este forma care se intalneste la aproximativ 10% din persoanele cu diabet. Acesta este diagnosticat de obicei la persoanele cu varste sub 35 de ani, dar se poate intalni la orice varsta.
In diabetul zaharat tip 1 semnele si simptomele pot aparea foarte repede, si se pot dezvolta în mod semnificativ pe parcursul a cateva saptamani sau chiar zile - in special la copii si adolescenti.
In plus fata de simptomele enumerate mai sus, diabetul zaharat tip 1 poate include simptomul de gura uscata.
La copii si adolescenti semnele precum urinarea frecventa, setea excesiva, oboseala nejustificata si pierderea in greutate brusca tind sa fie simptomele cele mai notabile.
Citeste aici mai multe despre simptomele diabetului zaharat de tip 1.
Diabetul de tip 2
Numit si diabet non-insulinodependent – este cea mai frecventa forma de diabet si afecteaza, de regula, persoanele cu varste peste 35 de ani, dar nu este exclus sa apara si la varste mai tinere.
Diabetul de tip 2 tinde sa se dezvolte mai lent, de obicei pe o perioada de luni sau chiar ani de zile. De asemenea, acesta poate duce la starea de pre-diabet.
Simptomele pot aparea treptat, ceea ce poate face recunoasterea bolii mai dificila.
In plus fata de semnele de mai sus, diabetul de tip 2 poate include simptomele de gura uscata si dureri de picioare (furnicaturi, dureri, sau amorteli la nivelul mainilor / picioarelor).
Citeste aici mai multe despre simptomele diabetului de tip 2.
Diabetul gestational
Numit si „diabet de sarcina” – este o conditie temporara ce apare la aproximativ 2-10% dintre femeile insarcinate, ca rezultat al modificarilor hormonale ce pot favoriza rezistenta la insulina.
Femeile cu diabet gestational adesea nu prezinta nici un simptom, de aceea este foarte important pentru femeile insarcinate si in special pentru cele cu un risc crescut sa fie testate la momentul potrivit in timpul sarcinii.
De cele mai multe ori, diabetul gestational dispare dupa nastere, insa ramane totusi o predispozitie spre dezvoltarea diabetului de tip 2.
Simptome ale complicatiilor in diabet
Tine cont ca diagnosticul si tratamentul administrat in stadii incipiente pot scadea foarte mult riscul de a dezvolta complicatii ale diabetului. (link articol “Cum poti evita complicatiile diabetului”)
Daca ai fost deja diagnosticat(a) cu diabet zaharat si vrei sa stii mai multe despre simptomele complicatiilor ce pot aparea in caz de diabet citeste despre in “Complicatiile diabetului”.
Iata si descrierea unor termeni specifici diabetului, pentru mai mai multe lamuriri, in dictionarul nostru de termeni medicali asociati diabetului. (si cu trimitere la dictionar 1.6.7)
Surse: Asociatia Americana de Diabet (diabetes.org) si din materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania. Foto: Shutterstock